Αυτά τα facts που μάθαμε από το “Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ” μας έκαναν να αγαπήσουμε ακόμα περισσότερο την Πελοπόννησο!
Αστειεύομαι … πάντα αγαπάμε με πάθος το νησί του Πέλοπα και κάθε αναφορά σε αυτό μας κεντρίζει το ενδιαφέρον. Έτσι την “πατήσαμε” και με το αγαπημένο μας geografitness που εκπέμπει και σε facebook και σε instagram και παραδίδει σπουδαία μαθήματα γεωγραφίας! Μην ξεχνάτε και το βιβλιοπωλείο της γεωγραφίας. Εδώ θα βρείτε βιβλία, επιτραπέζια και περιοδικά (όλα πολύ κουλ!) και όλα εξαιρετικές δουλειές. Σας το λέω με κάθε ειλικρίνεια και με κάθε παρότρυνση να ψωνίσετε κάτι πραγματικά χρήσιμο κι ενδιαφέρον, για εσάς ή δώρο ή για να λιώσετε στο ψάξιμο ή γιατί πολύ απλά τέτοιες προσπάθειες νεών ανθρώπων που το όνειρό τους το έκαναν πραγματικότητα, αξίζουν κάθε μας στήριξη, υποστήριξη, χειροκρότημα και πυροτέχνημα!
Αυτά από μένα. Παρακάτω όλα όσα έγραψαν τα παιδιά του geografitness (η γεωγραφία είναι πολύ κουλ, αλλιώς). Σε κάποια facts (σε όλα νομίζω!) έχω προσθέσει μερικές έξτρα πληροφορίες. Παρόλα αυτά, η έμπνευση και η ιδέα έρχονται απευθείας από τα πιο κουλ παιδιά της παγκόσμιας γεωγραφίας.
Τα facts για την Πελοπόννησο που πρέπει να ξέρεις
Αν μας ακολουθείτε καιρό θα γνωρίζετε ότι έχουμε μία αδυναμία στην Πελοπόννησο, η οποία έχει πλέον καθιερωθεί και ως της ομάδας μας. (Και η Κρήτη είναι η επίσημη μονάδα μέτρησης μήκους!) Σήμερα λοιπόν θα έχει την τιμητική της.
1. Στην Πελοπόννησο υπάρχει η μεγαλύτερη συνεχόμενη αμμώδης παραλία της χώρας μας. Πρόκειται για τον Κυπαρισσιακό κόλπο! (Είναι εκείνη η όμορφη ομαλή καμπύλη εκεί στα αριστερά!). Ξεκινάει από την Κυπαρισσία στη Μεσσηνία και φτάνει μέχρι το Κατάκολο στην Ηλεία. Μιλάμε τώρα για έκταση πάνω από 40 χιλιόμετρα, έτσι;
2. Στην Πελοπόννησο υπάρχουν ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ! Είναι ανενεργά βέβαια, αλλά άξια αναφοράς – εκτός από τα γνωστά Μέθανα, υπάρχει και το αγαπημένο μου με το τσαχπίνικο όνομα “Σουσάκι” στο νομό Κορινθίας (Αν μας έκοβε λίγο από μάρκετινγκ θα έπρεπε να φτιάξουμε ένα χωριό που αντί για τσίπουρο θα βγάζει σάκε κι αντί για ψησταριές θα έχει μόνο σούσι μπαρ!)
3. Το εντυπωσιακό σπήλαιο Διρού στην Πελοπόννησο ίσως να το έχετε ακουστά, όμως ξέρατε ότι εκεί μέσα έχουν βρεθεί οστά από ιπποπόταμο, πάνθηρα, λιοντάρι, και ύαινα;! Κι όμως! Επίσης ανεξερεύνητο στο μεγαλύτερο μέρος του.
4. Το ξέρατε ότι η Πελοπόννησος θεωρείται το μεγαλύτερο τεχνητό νησί στον κόσμο; Λόγω διώρυγας Κορίνθου. Αν το καλοσκεφτείς, έτσι είναι. Και πραγματικά αυτό ακούγεται πολύ ξεχωριστό.
5. Το σύμβολο που απεικονίζεται πάνω στο ελληνικό νόμισμα των 2 ευρώ είναι η Αρπαγή της Ευρώπης κι είναι εμπνευσμένο από το ψηφιδωτό που βρίσκεται στην οικία των ψηφιδωτών στην Σπάρτη, έναν χώρο που εγκαινιάστηκε μόλις τρία χρόνια πριν. Μέχρι και πίσω από το δίευρο κρύβεται η Πελοπόννησος! Βέβαια το ψηφιδωτό ήταν κρυμμένο για 150 χρόνια στην οικία που βρέθηκε το 1872. Είμαστε λίγο αργοί σε αυτή τη χώρα όσον αφορά τον αρχαιολογικό πλούτο μας…
6. Στην Πελοπόννησο υπάρχει ένα χωριό (λέγεται Βάθεια) με πετρόχτιστους πύργους που είναι εντελώς σκηνικό από ταινία, θα πάθετε πλάκα! Είναι στην κορυφή ενός λόφου κι είναι σχεδόν όλο εγκαταλελειμμένο. Οι πύργοι στην πραγματικότητα είναι οχυρά με πολεμίστρες και άλλες μυστικά που κάνουν έναν φρούριο απόρθητο. Αξίζει να πάτε αν περάσετε από εκεί!
7. Άλλο ένα σούπερ ενδιαφέρον φακτ για την Πελοπόννησο είναι το πρότζεκτ Vamvakou Revival που 4 φίλοι έφτιαξαν πλάνο, βρήκαν χρηματοδότηση και έφτιαξαν μία Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση για να επιστρέψουν μόνιμοι κάτοικοι στο χωριό Βαμβακού. Από 9 μόνιμους που είχε πριν λίγα χρόνια πλέον έχει 29 και συνεχίζουν. Η οικογένεια Νιάρχου κατάγεται από το συγκεκριμένο χωριό. Επίσης η όλη προσπάθεια είναι απλώς ονειρική!
8. Η Πελοπόννησος είναι σε έκταση μεγαλύτερη από καμιά 10αριά ανεξάρτητα κράτη της Ευρώπης – και δεν μιλάω μόνο για κράτη λιλιπούτεια όπως το Λουξεμβούργο που χωράει πάνω από οχτώ φορές μέσα στην Πελοπόννησο, αλλά και για κράτη μεγαλύτερα όπως η Σλοβενία ή το Μαυροβούνιο.
9. Αυτό είναι μελλοντικό κουλ φακτ αλλά έπαθα λίγο πλάκα όταν το διάβασα : Λίγο έξω από τη Σπάρτη θα χτιστεί σε λίγα χρόνια το πιο υπερσύγχρονο δημόσιο νοσοκομείο της Ελλάδας, με όνομα «Νέο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης ΙΣΝ» και θα είναι το μόνο τόσο μεγάλο νοσοκομείο που δεν βρίσκεται σε αστικό κέντρο αλλά στην επαρχία. Θα είναι κυριολεκτικά μέσα στην φύση, γιατί λέει η επαφή με τη φύση είναι κι αυτή κομμάτι της θεραπευτικής διαδικασίας
10. Στο Αστεροσκοπείο Χελμού, υπάρχει ένα από τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια της Ευρώπης που έχει το μερακλίδικο όνομα “Αρίσταρχος”!
Αυτά παίδες ήταν τα 10 facts που μας κεντρίζουν ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον για την Πελοπόννησο. Με πολύ αγάπη από τους κουλ φίλους της γεωγραφίας τους οποίους κι ευχαριστούμε θερμά για τη συνεργία.
#Traveldrops_by
karidostouflo
2 comments
Το ονομα Αρισταρχος ειναι προς τιμην του μεγαλου αρχαιου ελληνα αστρονομου του Αρισταρχου του Σαμιου ( 310 – 230 πΧ) που πρωτος διατυπωσε την αποψη οτι η γη περιστρεφεται γυρω απο τον ηλιο.
Συγγραματα του βρεθηκαν στο αρχειο του Κοπερνικου που οπως επεσημανε ο ιδιος στο εργο του στηριχτηκε στις αποψεις του Αρισταρχου.
Πολύ ωραίες ολες οι πληροφορίες, τις οποίες έχετε παραθέσει. Συγχαρητήρια.