Παγκόσμια Ημέρα Φάρων η 21 η Αυγούστου και οι φάροι της Λακωνίας θα παραμείνουν ανοιχτοί όλη μέρα στο κοινό με ελεύθερη είσοδο!
Κάτι οι θρύλοι που τους συνοδεύουν, κάτι οι οι ιστορίες που έχουν γραφτεί σε βιβλία ή έχουν αποτελέσει κεντρική ιδέα για κινηματογραφικές ταινίες, κάτι η ερημιά τους και η παράξενη αύρα τους…. Όπως και να ‘χει ή όπως και να το αντιλαμβάνεται καθένας από εμάς, οι φάροι πάντα αποτελούν ένα μυστήριο που θέλουμε να το κάνουμε δικό μας.
Η Παγκόσμια Ημέρα Φάρων γιορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Αυγούστου. Καθιερώθηκε το 2003 με πρωτοβουλία της Διεθνής Ένωσης Φαροφυλάκων. Αυτή την ημέρα λοιπόν, μερικοί από τους φάρους της Ελλάδας παραμένουν όλη μέρα ανοιχτοί στο κοινό. Μπορεί δηλαδή όποιος θέλει να μπει μέσα και να σεργιανίσει. Η είσοδος είμαι δωρεάν και το ωράριο 10 το πρωί με 8 το βράδυ!
Σκοπός αυτής της κίνησης είναι η ανάδειξη του φαρικού δικτύου της Ελλάδας και τη σημαντικότητά τους στη ναυσιπλοΐα.
21 Αυγούστου | οι φάροι της Λακωνίας που θα είναι ανοιχτοί
Πάμε τώρα να δούμε ποιοι από αυτούς θα είναι ανοιχτοί και πως θα φτάσουμε εκεί!

Γύθειο – φάρος Κρανάη
Ξεκινάμε με τον πιο εύκολα προσβάσιμο φάρο της Λακωνίας που θα είναι ανοιχτές οι πόρτες του την Παγκόσμια Ημέρα Φάρων. Η απόσταση που θα χρειαστεί να διανύσουμε από το πιο κοντινό σημείο στο οποίο αφήνουμε το αυτοκίνητό μας, δεν είναι πάνω από 500 μέτρα. Άρα, έχουμε μηδέν περπάτημα.

Φάρος Μονεμβασιάς _ το Γιβραλτάρ της Λακωνίας
Εδώ θα χρειαστεί να περπατήσουμε αρκετά. Τουλάχιστον μια ολόκληρη καστροπολιτεία διότι ο φάρος βρίσκεται έξω από το κάστρο κι έχουμε δυο επιλογές να φτάσουμε σε αυτόν. Είτε διασχίζοντας ολόκληρη την καστροπολιτεία από την κεντρική πύλη είτε πεζοπορώντας στο μονοπάτι διασχίζοντας τον βράχο από την πίσω πλευρά της κατοικήσιμης πολιτείας. Μια καταπληκτική διαδρομή από όλες τις απόψεις!
- Δες εδώ -> Κυκλική πεζοπορία στο βράχο της Μονεμβασιάς – μονοπάτι και τόλμησέ το!

Φάρος Ταίναρο _ στο νοτιότερο άκρο των Βαλκανίων
Από τους ομορφότερους φάρους της Ελλάδας μιας και αποτελεί το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας και των Βαλκανίων. Εξάλλου ολόκληρη εκείνη η περιοχή ήταν ιδιαίτερα αγαπητή στους αρχαίους Έλληνες μιας και την ανέφεραν πολύ συχνά στη μυθολογία τους.
Θα φτάσουμε ως εδώ από ένα καταπληκτικό μονοπάτι που όμοιό του δεν έχεις περπατήσει ξανά (αλήθεια σου λέω)! Δε θα περπατήσουμε περισσότερο από 45 λεπτά αλλά παίδες… μη μου έρθετε με σαγιονάρα και ξεκάλτσωτοι ντάλα στη ζέστη, ναι;
Δες εδώ λεπτομέρειες για την -> πεζοπορία και sosάκια του φάρου !
Η φωτογραφία από το φάρο του Γυθείου είναι ευγενική χορηγία του συνεργάτη και φίλου μας Αλέξανδρου Μπουγάδη τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά!
Βρείτε -> εδώ την εξαιρετική δουλειά του !
Λοιπόν φίλοι αναγνώστες, ξαμοληθείτε στους φάρους!
#with_love
karidotsouflo