Ο Λούσιος στη Δημητσάνα, ο Βουραϊκός στην Αχαΐα και ο Μύλος στη Λακωνίας, αυτά είναι τα 3 φαράγγια της Πελοποννήσου ιδανικά για ονειρεμένες πεζοπορίες!
Αν ανήκεις στην κατηγορία εκείνων που δεν ψάχνουν απλώς έναν προορισμό του Σαββατοκύριακου ή των διακοπών τους που να περιλαμβάνει ένα κατάλυμα και προτάσεις φαγητού και ποτού, αλλά ζητάς και κάτι ακόμα από τον κάθε τόπο που επισκέπτεσαι, τότε πολύ πιθανό να παίρνεις κι εσύ τα βουνά σε κάθε σου προορισμό. Κι όταν λέω παίρνεις τα βουνά, το εννοώ. Κυριολεξία ντε!
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να γνωρίσεις έναν τόπο. Μπορεί ας πούμε να δώσεις έμφαση στα ιστορικά στοιχεία του με΄ρους αυτού ή στα γεωλογικά στοιχεία. Μπορεί να σε ενδιαφέρει η αρχιτεκτονική ή η μυθολογία. Επίσης μπορεί να νοιάζεσαι για το φυσικό τοπίο που περιβάλει ένα με΄ρος. Όπως σωστά υποψιάζεσαι, ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσεις αυτό το κομμάτι είναι απλώς και μόνο να περπατήσεις σε μονοπάτια, δασικούς δρόμους, φαράγγια και αγρούς.
Τα φαράγγια βέβαια αποτελούν ένα πολύ ιδιαίτερο και ξεχωριστό κομμάτι των πεζοποριών. Συνήθως χρειάζονται χρόνο για να διανύσεις, οπωσδήποτε μια καλή (έστω υποφερτή) φυσική κατάσταση και απάνω όλα … όρεξη! Α, και καλή παρέα.

Για τις πεζοπορίες σε φαράγγια θυμήσου τα εξής:
- Τα φαράγγια συνήθως “μετράνε” αρκετά χιλιόμετρα και πολλά από αυτά δεν ε΄χουν έξοδο σε περίπτωση που κουραστείς ή συμβεί κάτι απρόοπτο. Άρα πρέπει να είσαι σωστά προετοιμασμένος για να περπατήσεις τα χιλιόμετρα του καθενός από αυτά.
- Για μεγαλύτερη ευκολία κατεβαίνουμε ένα φαράγγι και όχι το ανεβαίνουμε. Αυτό βέβαια είναι πολύ γενικός κανόνας και δεν αποκλείει το αντίθετο.
- Προσέχουμε το χειμώνα τα νερά στα ποτάμια. Πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι για το πόσο φουσκωμένα είναι κι αν το πέρασμά τους είναι εύκολο.
- Μέσα στα φαράγγια κάνει κρύο (όχι μόνο το χειμώνα).
- Επειδή δεν υπάρχει πουθενά μαγαζί, φροντίζουμε να έχουμε τις απαραίτητες προμήθειες.
- Ξεκινάμε;
Τα 3 φαράγγια της Πελοποννήσου για αξέχαστες πεζοπορίες
- Δημητσάνα – Αρχαία Γόρτυνα 12 χλμ 5 ώρες περπάτημα
- Μέτρια διαδρομή
- Άριστα σηματοδοτημένη

Νούμερο ένα λοιπόν φαράγγι αυτό του Λούσιου που ξεκινάει από τη Δημητσάνα κι έχει μήκος 15 χλμ. Εμείς για να το γνωρίσουμε ακολουθούμε το μονοπάτι με αφετηρία το υπαίθριο μουσείο υδροκίνησης στη Δημητσάνα. Μετά από 10 χλμ εκπληκτικής πεζοπορίας θα φτάσουμε στην Αρχαία Γόρτυνα.
Τα sos του φαραγγιού είναι η Νέα Μονή Φιλοσόφου όπου εδώ επιβάλλεται ξεκούραση. Αμέσως μετά παράκαμψη για να δούμε την παλιά Μονή Φιλοσόφου όπου σώζονται ελάχιστα από το μοναστήρι. Αρκετά όμως για να μας δείξουν την αρχιτεκτονική του χώρου.
Από εκεί κατηφορίζουμε στο ποτάμι που όσο πλησιάζουμε τόσο περισσότερο βουίζουν τα νερά του. Μόλις ανέβουμε την πλαγιά έχουμε φτάσει στην υπέροχη Μονή Τιμίου Προδρόμου, σφηνωμένη κυριολεκτικά στα βράχια. Μπρος σε τέτοια τελειότητα, λίγη σημασία έχει σε τι πιστεύει ο καθένας μας. Μερικά πράγματα πρέπει απλώς να τα θαυμάζουμε! Στάση λοιπόν κι εδώ για καφέ και λουκούμι κι ύστερα κινάμε για τον τελικό μας προορισμό στην Αρχαία Γόρτυνα. Οι τολμηροί ρίχνουν και μια βουτιά στο νερό του ποταμού! Εντάξει όχι όλοι, οι τολμηροί είπαμε.
- Καλάβρυτα – Διακοπτό 24 χλμ – 7 ώρες περπάτημα
- Μέτρια διαδρομή
- Δεν υπάρχει σηματοδότηση αλλά σε οδηγούν οι γραμμές του τρένου

Δεύτερο αγαπημένο φαράγγι φυσικά αυτό του Βουραϊκού ή απλώς Οδοντωτού αφού οι γραμμές του θρυλικού τρένου διασχίζουν ολόκληρο το φαράγγι. Στην πεζοπορία μας λοιπόν ξεκινώντας από τα Καλάβρυτα και καταλήγοντας στο Διακοπτό πορευόμαστε δίπλα στις γραμμές του τρένου.
Τα sos που συναντάμε στο δρόμο μας είναι η παραμυθένια Ζαχλωρού που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Πολλά είναι τα “ουάου” σημεία που περνάμε μέσα από μικρά τούνελ στα βράχια και καταρράκτες. Οι παλιοί σταθμοί της γραμμής του Οδοντωτού είναι πανέμορφοι και φυσικά το σημείο πόρτες με τις εκπληκτικές σιδερένιες γέφυρες του.
- Γεωργίτσι – φαράγγι Μύλων – Μαρμαρογέφυρο (Καστόρι) -> 10 χλμ – 5 ώρες περπάτημα
- Υψομετρική διαφορά: 470 μέτρα
- Μέτρια προς δύσκολη διαδρομή
- Καλά σηματοδοτημένη

Κατεβαίνουμε νότια της ηπειρωτική Ελλάδας και διασχίζουμε ένα από το πιο όμορφα και ιδιαίτερα φαράγγια. Αυτό των Μύλων. Ξεκινάμε από το χωριό Γεωργίτσι και καταλήγουμε στο Καστόρι.
Το μονοπάτι κινείται μέσα σε δάσος αλλά υπάρχει ένα σημείο που αν έχει πολύ νερό το ποτάμι (χειμερινούς μήνες), δύσκολα περνάς. Πρόκειται για το βράχο που πρέπει να πιαστείς ισορροπώντας πάνω σε σιδερένιες βάσεις (πάνω από το νερό) για να φτάσεις απέναντι. Είναι μόνο μερικά μέτρα (πολύ σύντομο δηλαδή) αλλά αν δεν είσαι έμπειρος ή δεν έχεις μαζί σου τον κατάλληλο εξοπλισμό, δε μπορείς να περάσεις. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να γυρίσεις πίσω. Ειδάλλως συνεχίζεις την εκπληκτική πορεία σου.
Προσοχή στα ξύλινα σκαλιά που θα περάσεις σε κάποια σημεία γιατί κάποια από αυτά έχουν σαπίσει. Σε σημεία με απότομες κλίσεις υπάρχει συρματόσκοινο που μπορείς να το χρησιμοποιήσεις με ασφάλεια.
Αυτά λοιπόν είναι τα τρία καλύτερα φαράγγια της Πελοποννήσου που πρέπει να διασχίσεις. Καθένα με τη δική του ομορφιά και χάρη. Όλα όμως μοναδικής φυσικής ομορφιάς!
#With_TraVel_LoVe
karidostouflo