Στο μονοπάτι (Δ-14) προς το μοναστήρι στην Αγία Ειρήνη του Κάβο Μαλιά, ένα ολόκληρο ακρωτήρι ξεδιπλώνει την ασυμβίβαστη ομορφιά του!
- Απολιθωμένο δάσος – Αγία Ειρήνη -> 6,5 χλμ – 2 ώρες περπάτημα (4 χλμ χωματόδρομος + 2,5 χλμ μονοπάτι)
- Βαθμός δυσκολίας: χωματόδρομος πολύ εύκολος – μονοπάτι μέτριο προς δύσκολο
- Άριστα σηματοδοτημένο
Λατρεύω να περπατάμε στα βουνά και στα δάση. Όπως και να το κάνεις, είναι υπέροχο να γνωρίζεις τον ορεινό πλούτο της περιοχής σου. Μα το να περπατάς στην κόψη της στεριάς κι από κάτω να απλώνεται η απέραντη θάλασσα, έχει άλλη χάρη. Κι αυτό το μονοπάτι είναι ο ορισμός του “έχει άλλη χάρη”!
Πραγματικά αυτή η πεζοπορία είναι στάνταρ από τα καλύτερες που έχουμε κάνει. Φίλε αναγνώστη, ξέρω τι σκέφτεσαι: πως κάθε φορά που σου γράφω για κάποιο μονοπάτι, λέω πα΄ντα το ίδιο πράγμα “αυτό το μονοπάτι είναι το καλύτερο από όλα”. Σε κάθε καινούριο άρθρο όμως πάλι το ίδιο σου λέω. Ξέρεις τι σημαίνει αυτό; Πως τα όμορφα σε αυτή τη χώρα, δεν ε΄χουν τελειωμό!
Πάμε λοιπόν ένα αλλιώτικο ταξίδι στο έσχατο νοτιοανατολικό άκρο της χερσαίας Ευρώπης; Εκεί που τα τρία πελάγη (Αιγαίο, Κρητικό και Ιόνιο) γίνονται ένα; εκεί που επιτέλους η άκρη του Πάρνωνα βρέχει τα πόδια της στο πέλαγος;
- Συντονιζόμαστε σε instagram – facebook & pinterest και δε χάνουμε τίποτα νέο!
- Γνώρισε τα νότια της Ελλάδας μας ακολουθώντας το Lakonia Travel στο instagramκαι στο facebook!
Το μονοπάτι προς Αγία Ειρήνη στο ακρωτήρι του Κάβο Μαλιά
Σήμερα θα ξεκινήσω λίγο ανάποδα τα πράγματα και πρώτα θα σου πω για το μονοπάτι κι ύστερα πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το χώρο. Καταρχάς, το μονοπάτι ξεκινάει από στο τέλος του χωματόδρομου που διέρχεται από το απολιθωμένο δάσος. Από τη Νεάπολη και μέχρι το απολιθωμένο δάσος θα οδηγήσουμε 15 χιλιόμετρα . Εδώ όμως, κάνουμε απαραίτητα στάση για να δούμε κάτι εντελώς ασυνήθιστο, ένα τοπίο απόκοσμο μα συνάμα καθηλωτικό.
Δες -> Το Απολιθωμένο Δάσος στη Νεάπολη Λακωνίας όλες τις λεπτομέρειες για το πανέμορφο αυτό μέρος!
Από δω και πέρα έχουμε δυο επιλογές:
- Αφήνουμε το αυτοκίνητο και περπατάμε για 4 χιλιόμετρα το χωματόδρομο μέχρι να μπούμε στο μονοπάτι υπολογίζοντας 1 (άνετη) ώρα περπάτημα ή
- Προχωράμε με το αυτοκίνητο μέχρι το τέλος του χωματόδρομου. Ο δρόμος είναι σχετικά καλός για κοινό αυτοκίνητο αλλά σε κάνα δυο σημεία χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή
Ξεκινάμε λοιπόν το μονοπάτι για το οποίο θα χρειαστούμε 1 ώρα περπάτημα για τα 2,5 χιλιόμετρά του. Το μονοπάτι είναι εύκολο μόνο για όσους έχουν εμπειρία και δεν έχουν προβλήματα υψοφοβίας ή ακροφοβίας. Αυτό το λέω γιατί σε μερικά σημεία είναι σαν να περπατάς σε ένα σκοινί που από τη μια μεριά έχεις βράχια αλλά από την άλλη έχεις το απόλυτο κενό. Επίσης σημείωσε πως έχει αρκετές ανηφόρες – κατηφόρες.
Σαν ομορφιά είναι ασύγκριτο μονοπάτι! Όμως πρέπει να ξέρεις τι σε περιμένει και να είσαι σίγουρος πως θα τα καταφέρεις. Εμείς για παράδειγμα δεν αντιμετωπίσαμε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα (ούτε με τα παιδιά). Κι αν σκεφτείς πως έχουμε περπατήσει αρκετά δύσκολα μονοπάτια, τότε για εμάς ήταν σχετικά εύκολο.
Η Αγία Ειρήνη – ιερό προσκύνημα και ανακηρυγμένο ιστορικό μνημείο
Μετά από μια ώρα είμαστε στον προορισμό μας. Και ω ναι! εδώ αφηνόμαστε σε ένα μέρος μαγικό, σε έναν τόπο που η αύρα του είναι αυτό που λέμε γαλήνη. Έχεις νιώσει ποτέ σου την αύρα της γαλήνης; Αν όχι, τότε εδώ θα το νιώσεις σίγουρα. Το μέρος είναι εκπληκτικό. Ένα υπέροχο πάντρεμα άγριας, επιθετικής ομορφιάς αλλά και απόλυτης ηρεμίας. Η λογική μπορεί να λέει πως είναι δύσκολος ένας τέτοιος συνδυασμός, αλλά αν το σκεφτείς καλύτερα, θα δεις πως και στην καθημερινότητά σου τα αντίθετα είναι που έλκονται και γίνονται δυναμίτες!
Σημείωσε όμως τις παρακάτω πολύ χρήσιμες πληροφορίες:
- Πρέπει να έχουμε μαζί μας νερό. Μη σας ξεγελάει πως ο προορισμός είναι ένα (σχεδόν) κατοικήσιμο με΄ρος. Πόσιμο νερό δεν υπάρχει ούτε στη διαδρομή ούτε στο μοναστήρι. Σταγόνα νερό όμως.
- Αν θέλουμε μπορούμε να διανυκτερεύσουμε στο μοναστήρι (έως δύο νύχτες σε κελιά) κατόπιν συνεννόησης με τον πάτερ Διονύση (τηλ: 6977651731). Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να ε΄χουμε μαζί μας νερό (μην το ξεχνάμε αυτό), σεντόνια, φαγώσιμα (αν και υπάρχουν εκεί τρόφιμα, καλό είναι να αντικαταστήσουμε ότι καταναλώσουμε).
- Τα κατοικίδια ΔΕΝ επιτρέπονται γιατί το Ιερό Προσκύνημα της Αγίας Ειρήνης είναι ανακηρυγμένο ιστορικό μνημείο και σε όλα τα μνημεία απαγορεύονται τα κατοικίδια.
- Δεν αφήνουμε εκεί τα σκουπίδια μας, φεύγοντας.
Παιδιά ο χώρος είναι μαγικός (το υπογράφω αυτό) αλλά είναι ιερό προσκύνημα, ανακηρυγμένο ιστορικό μνημείο και σαν τέτοιο πρέπει να το αντιμετωπίζουμε. Δεν είναι χώρος αναψυχής ή ψυχαγωγίας και κυρίως δεν είναι ξενοδοχείο. Μην περιμένετε ας πούμε πρωινό, ακόμη κι αν βρείτε κάποιον του μοναστηριού εκεί.
Να θυμάστε: πως είτε πιστεύουμε στα θεία είτε όχι, όταν είμαστε επισκέπτες ενός τέτοιου χώρου, οφείλουμε να τον σεβόμαστε και να τον αντιμετωπίζουμε όπως αρμόζει.
Ο Άη Γιώργης – ο βυζαντινός ναούς του 15ου αιώνα
Το ιερό προσκύνημα της Αγίας Ειρήνης χτίστηκε στα τέλη του 19 αιώνα πάνω σε χαλάσματα προγενέστερου ναού και αργότερα έγιναν κάποιες ακόμη προσθήκες στα κτήρια. Το κελί του μοναχού Καλογερόγιαννη σώζεται μέχρι σήμερα ενώ σώζονται διάσπαρτα στην ευρύτερη περιοχή πλήθος μικρών ασκηταριών, κάτι που επιβεβαιώνει την ύπαρξη ασκητών ανά τους αιώνες.
Πολύ σημαντική επίσης είναι και η εκκλησία του Άη Γιώργη ο οποίος χρονολογείται από το μισό του 15ου αιώνα. Για να φτάσουμε στον Άη Γιώργη ακολουθούμε ένα μικρό μονοπάτι που ξεκινάει πίσω από την Αγία Ειρήνη. Σε πέντε μόνο λεπτά θα έχουμε φτάσει στον προορισμό μας. Οι τοιχογραφίες στο εσωτερικό του ναού (είναι ανοιχτή η εκκλησία) μαρτυρούν την ηλικία του κτίσματος. Εδώ βέβαια τα μάτια των αγίων είναι σβησμένα κι αυτό λέει ο θρύλος, συνέβη σε επιδρομή πειρατών όταν οι εισβολείς προσπάθησαν με τα σπαθιά τους να καταστρέψουν τις τοιχογραφίες.
Εδώ είναι αυτό που λέμε: γη, Θεός και θάλασσα. Βρίσκεσαι πραγματικά στην κόψη του ακρωτηρίου κι η ομορφιά γύρω σου, γεννά μια αίσθηση μακαριότητας.
Ανάμεσα στην Αγία ειρήνη και τον Άη Γιώργη ένα άλλο μονοπάτι κατεβαίνει στη θάλασσα και σε ένα πολύ μικρό λιμανάκι το οποίο εξυπηρετεί τους επισκέπτες που έρχονται από τη θάλασσα αλλά και τον ανεφοδιασμό του μοναστηριού.
Κλείνοντας, θέλω να σου πω πως θα μπορούσα να γράψω άλλα τόσα (και λίγα μήπως λέω) γι αυτό το εκπληκτικό κομμάτι της λακωνικής γης. Πολύ φοβάμαι όμως πως τα μυστικά του Καβομαλιά θα σου τα πω σε επόμενο άρθρο μου!
- Πριν φύγεις θυμήσου και το σπήλαιο Καστανιάς – τον ανεκτίμητο θησαυρό της Λακωνίας και βάλτο κι αυτό στα sos!
Μέχρι το επόμενο ταξιδιάρικο άρθρο μας να περνάς σούπερ τέλεια!
#withlove
Ελένη