Το χωριό Αγριάνοι στον Πάρνωνα, χτισμένο σε υψόμετρο 1.000 μέτρων, αποτελεί το δεύτερο ψηλότερο χωριό της Λακωνίας, μετά τη Βαρβίτσα.
Για να είμαστε ακριβοδίκαιοι όμως, και το Πολύδροσο (πες το Τσίντζινα εσύ) έχει ακριβώς το ίδιο υψόμετρο, με τους Αγριάνους. Οπότε, ψηλότερο χωριό σε όλο το νομό Λακωνίας, είναι η Βαρβίτσα στα 1.060 μέτρα υψόμετρο και ακολουθούν, τα Τσίντζινα και οι Αγριάνοι, στα 1.000 μέτρα υψόμετρο.
Χρόνος ανάγνωσης: Βλέπεις το παρακάτω παγκάκι κάτω από τον πλάτανο, με θέα τον οικισμό των Αγριάνων; Ε, εδώ θα καθίσουμε και θα τα πούμε και… όσο μας πάρει. Στα χωριά, δεν βιάζεται κανείς!

Για να προσανατολιστούμε στο χάρτη, σημείωσε πως ο οικισμός των Αγριάνων βρίσκεται 26 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σπάρτης. Είναι χτισμένος, στην πλαγιές της κορυφής του Πάρνωνα, Κοπά και πάνω από τις όχθες του χειμάρρου Αλευρόρεμα.
Άγνωστο στους περισσότερους αυτό το χωριό (ενδεχομένως κάποιοι να μην έχουν ξανά ακούσει το όνομά του), παραμένει ένα μέρος αυθεντικό, παραδοσιακό και άκρως γραφικό. Ένας πετρόχτιστος οικισμός, με ελάχιστους κατοίκους πια, που το καλοκαίρι φιλοξενεί στις γειτονιές του, τους ντόπιους που έχουν μετοικίσει αλλού.

Οι Αγριάνοι στον Πάρνωνα και η σύνδεσή τους με τον Μέγα Αλέξανδρο
Έλα όμως τώρα να πάμε πολύ πίσω στο χρόνο και να δούμε, ποιο ήταν το περίφημο όραμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που ο θρύλος θέλει, το χωριό να χτίστηκε, με δική του εντολή.
Όπως όλοι γνωρίζουμε, ο Έλληνας στρατηλάτης του οποίου το όνομα συνδέθηκε, με την ευφυία, τη γενναιότητα και τις ηγετικές ικανότητες, μέχρι τα τριάντα του χρόνια, είχε καταφέρει να δημιουργήσει μια τεράστια αυτοκρατορία ως τα βάθη της Ασίας.
History Fact: Μέχρι σήμερα, η αυτοκρατορία που ίδρυσε ο Μ. Αλέξανδρος, θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες, στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Ωστόσο, ο Μακεδόνας βασιλιάς, είχε όραμα να επεκτείνει το βασίλειό του, ως τα νοτιότερα σημεία της Ελλάδας. Γεγονός που τον οδήγησε να χτίσει το χωριό Αγριάνοι σε μια θέση κλειδί, στις πλαγιές του Πάρνωνα.
History Tip: Στον οικισμό, στη θέση Αλώνια, έχουν εντοπιστεί μακεδονικοί τάφοι. Γεγονός, που συνηγορεί στην αλήθεια (ή μέρος αυτής) του θρύλου.

Από που πήραν όμως το όνομά τους, οι Αγριάνοι;
Πάμε τώρα, στα ωραία της ιστορίας, κάθε τόπου! Γιατί οι συνδέσεις, οι ονομασίες και τα γεγονότα, συνθέτουν ένα μοναδικό καμβά, κεντημένο πόντο – πόντο. Οι Αγριάνες (ή Αγρίανες ή Αγρίες) λοιπόν, ήταν μια αρχαία θρακική φυλή που κατοικούσε, στην κοιλάδα του Στρυμόνα. Τα συγκεκριμένα εδάφη, σήμερα ανήκουν στη Σερβία και στη Βουλγαρία.
Επρόκειτο για μια φυλή κτηνοτρόφων, οι οποίοι κατατάσσονταν ως μισθοφόροι πολεμιστές. Μάλιστα, είχαν την ικανότητα να χειρίζονται άψογα το ακόντιο και το πολεμικό τους πλεονέκτημα, ήταν τα ανώμαλα εδάφη, αφού είχαν συνηθίσει στις ήδη δύσκολες συνθήκες, της ορεινής κτηνοτροφίας.
Extra Fact: Οι Αγριάνες, δεν φορούσαν πανοπλία. Πολεμούσαν μόνο με την περικεφαλαία τους κι αυτή, όχι πάντα!

Αποτελούσαν επίλεκτο σώμα πεζικού, του στρατού του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Υπήρξαν πιστοί στο Μακεδόνα βασιλιά και υπερασπιστές των κυριαρχικών δικαιωμάτων του, στη βαλκανική χερσόνησο. Ως δίκαιος στρατηλάτης ο Αλέξανδρος, τους αντάμειψε με το δικαίωμα της αυτονομίας. Κάτι το οποίο λειτούργησε και πάλι υπέρ του βασιλιά, αφού οι Αγριάνες τάχθηκαν στη συμμαχία του, ως το τέλος.
Και για να φτάσουμε κάποτε και στα δικά μας, μετά από αυτή τη σύντομη ιστορική αναδρομή (μη γελάτε σας βλέπω!), ο Αλέξανδρος θέλοντας να τιμήσει τους Αγριάνες πολεμιστές την αφοσίωσή και την αξιοπιστία τους, ονόμασε το νεοϊδρυθέν χωριό, στις πλαγιές του Πάρνωνα, Αγριάνοι.

Κάπως έτσι, φίλοι αναγνώστες, όχι μόνο καταλαβαίνουμε πόσο πολλές συνδέσεις υπάρχουν στην ιστορία του τόπου μας, αλλά και πως κάθε μέρος της χώρας, αποτελεί κι ένα σπουδαίο κομμάτι του παζλ της ελληνικής ιστορίας.
Δεν βρίσκω λοιπόν, άλλον πιο διασκεδαστικό τρόπο (ιδίως για τα παιδιά) γνωριμίας και γνώσης, της ιστορίας και της γεωγραφίας, από τα ταξίδια! Έστω κι αν αυτά αφορούν το νομό μας, την πόλη μας, το χωριό μας, τη γειτονιά μας.

Παραδοσιακό φαγητό, με τις πρώτες ύλες να παράγονται στο χωριό
Και τώρα θα μου πεις, όλα καλά τα λες, αλλά δώσε μας και το απόλυτο κίνητρο, να φτάσουμε ως εδώ. Κι εγώ πετάω τον άσσο από το μανίκι και σου λέω, πως οι Αγριάνοι μπορούν να θεωρηθούν, ένας γευστικός προορισμός. Γιατί όχι, άλλωστε;
Εδώ λοιπόν έρχεσαι να φας απλά, παραδοσιακά και πεντανόστιμα. Αρνίσια παϊδάκια στη σχάρα και προβατίνα στη σούβλα από τη στάνη του ιδιοκτήτη, φέτα και μυζήθρα, από το κατώγι της ταβέρνας. Τι άλλο να ζητήσει κανείς, για ένα Κυριακάτικο γεύμα, δίπλα από το πετρόχτιστο τζάκι!
Share This: Η ταβέρνα του Γριβόγιαννη είναι ανοιχτή όλο τον χρόνο, καθημερινά από τον Μάιο έως τα Χριστούγεννα και Παρασκευή έως Κυριακή, τον υπόλοιπο καιρό.
#Traveldrops_by
karidostouflo