Εφτά στάσεις που πρέπει να κάνεις στην Αρκαδία για να επισκεφτείς μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα μοναστήρια και ξωκκλήσια!
Χρόνος ανάγνωσης: Μέχρι να αποφασίσεις με ποια σειρά θα επισκεφτείς αυτά τα υπέροχα σημεία του χάρτη της Αρκαδίας. Γιατί μετά από αυτή την περιήγηση, είναι δεδομένο πως τα περισσότερα (αν όχι όλα), θα μπουν στη λίστα σου!
Ομολογώ πως μερικά από αυτά τα θρησκευτικά μνημεία μπορεί να μην τα έχεις καν ακουστά, ωστόσο κάποια είναι ιδιαίτερα δημοφιλή. Σαφώς υπάρχουν πολλά ακόμη μοναστήρια και ξωκκλήσια που αξίζουν να τα αναφέρουμε. Σε αυτό το άρθρο όμως, θα παραμείνουμε σε εφτά από αυτά! Αν και υποψιάζομαι πως θα ακολουθήσει και μέρος δεύτερο.
Μοναστήρια και ξωκκλήσια στην Αρκαδία που πρέπει να επισκεφτείς
Η Γέννηση της Θεοτόκου Αμπελακίου βρίσκεται στον Ταΰγετο, στο νομό Αρκαδίας (σχεδόν στα σύνορα με τη Λακωνία). Όπως σωστά έχεις κάνει ήδη το συνειρμό, το μοναστήρι βρισκόταν μέσα σε αμπέλια γι αυτό και έχει πάρει τη συγκεκριμένη ονομασία.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα σύμπλεγμα εκκλησιών στον ίδιο χώρο καθώς και άλλα παρεκκλήσια έξω από τη Μονή. Ο πιο εντυπωσιακός από τους τρεις ναούς είναι η Γέννηση της Θεοτόκου ο οποίος βρίσκεται μέσα στη σπηλιά, θαρρείς κρυμμένος από τους ανθρώπους.
Το μοναστήρι κατοικείται και ο χώρος είναι πάντα φιλόξενος.
Ό Άγιος Νικόλαος Σίντζας βρίσκεται 6 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Λεωνιδίου και πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά, θρησκευτικά αλλά και ιστορικά μνημεία της Κυνουρίας. Ωστόσο, αξίζει να σημειώσουμε πως για τους ντόπιους, ο Άγιος Νικόλας είναι ο αγαπημένος προστάτης άγιος.
Η διαδρομή ως το μοναστήρι είναι εκπληκτική και σε μερικά σημεία, νιώθεις να αιωρείσαι στο κενό. Η μοναδική μοναχή της Μονής, με την ηρεμία στα μάτια της και τα φιλέματα στην ποδιά της, έχει την πόρτα του “σπιτικού” της πάντα ανοιχτή.
Αφήνουμε για λίγο πίσω μας τον Πάρνωνα (θα επιστρέψουμε όμως!) και κατευθυνόμαστε στο Μαίναλο. Η Μονή Αγίου Ιωάννου (ή Τιμίου) Προδρόμου βρίσκεται σε μια κοιλότητα του βράχου πάνω από το Λούσιο ποταμό. Η εικόνα μοιάζει με ψεύτικη, καθώς αντικρίζεις αυτό το μοναδικό θέαμα απότομα μπροστά σου, καθώς έρχεσαι με τα πόδια.
Θεωρώ, πως πρόκειται για ένα από τα πιο γαλήνια μοναστήρια και οπωσδήποτε, αυτό δεν περιγράφεται με λέξεις. Κάποια πράγματα, πρέπει να τα αισθανθείς, για να τα καταλάβεις! Άλλωστε η Μονή Αγίου Ιωάννου (ή Τιμίου) Προδρόμου, δεν αποκαλείται τυχαία, ως Μέγα Σπήλαιο της Αρκαδίας.
Η Αγία Φωτεινή Μαντινείας αποτελεί ένα συνονθύλευμα από στοιχεία της αρχαιότητας και του χριστιανισμού. Βρίσκεται σε μια πεδιάδα 13 χιλιόμετρα βόρεια της Τρίπολης, περιτριγυρισμένη από αγρούς.
Δε μπορείς να πεις με βεβαιότητα τι νιώθεις καθώς βλέπεις για πρώτη φορά αυτή την ιδιαίτερη εκκλησία, εντούτοις αξίζει να σταθείς και να δώσεις χρόνο στην εικόνα μέχρι εκείνη να γεννήσει ένα συναίσθημα. Το εσωτερικό του ναού δεν είναι συνηθισμένο, καθώς τα στοιχεία είναι άλλοτε μοντέρνα κι άλλοτε παραδοσιακά, με τις εικόνες των αγίων να απέχουν πολύ από τις κλασικές φυσιογνωμίες που γνωρίζουμε.
Επιστρέφοντας πάλι στον Πάρνωνα, 5 χιλιόμετρα μακριά από τον Άγιο Πέτρο, η Παναγία Μαλεβή, καλωσορίζει τον επισκέπτη σε ένα από τα πιο εμβληματικά μοναστήρια της Αρκαδίας. Αποτελεί γυναικείο κοινόβιο κι αυτό είναι πασιφανές από την απαστράπτουσα εικόνα του.
Η ιστορία της Παναγίας Μαλεβής σύμφωνα με την παράδοση, χάνεται πολύ πίσω στο χρόνο καθώς η πρώτη ανέγερση της Μονής, τοποθετείται στις αρχές του 8ου αιώνα. Ωστόσο, η θέση ήταν διαφορετική από τη σημερινή, για λόγους προστασίας από επιδρομείς και κακοποιούς.
Σαφώς, η Αγία Θεοδώρα στο χωριό Βάστα Αρκαδίας, αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά ξωκκλήσια της Ελλάδας. Δεν είναι συνηθισμένο προσκύνημα, ένας μικρός ναός μόλις λίγων τετραγωνικών, να φιλοξενεί 17 πελώρια δέντρα στη στέγη του.
Κανείς δε μπορεί να πει με βεβαιότητα, αν οι βελανιδιές στέκονται πάνω στη στέγη δίχως να καταρρέει το εκκλησάκι, από κάποια φυσική εξήγηση ή από θαύμα. Κι αυτός φυσικά είναι ο λόγος πως το προσκύνημα της Αγίας Θεοδώρας προσελκύει πλήθος επισκεπτών, όλες τις εποχές του χρόνου.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Αγία Θεοδώρα, κατέχει μια θέση στο βιβλίο με τα ρεκόρ Γκίνες, ως ένα ξεχωριστό μνημείο.
Το μοναστήρι της Παναγίας Έλωνας, φωλιάζει κυριολεκτικά στον κόρφο των κατακόκκινων βράχων του Πάρνωνα. Αθέατο καθώς φτάνει κανείς από τον Κοσμά, αλλά μια καλά σφηνωμένη αετοφωλιά στη κόψη της απόκρημνης πλαγιάς, αν το προσεγγίσεις ερχόμενος από το Λεωνίδιο Αρκαδίας.
Η θέα από τη βεράντα που μπορείς να σερβιριστείς καφεδάκι και λουκούμι, είναι απλώς εντυπωσιακή. Χαμένος στον αχανή κατάφυτο όγκο του Πάρνωνα, σε ένα χώρο γαλήνης και ηρεμίας!
Το μοναστήρια και τα ξωκκλήσια στην Αρκαδία, έχουν υπέροχες ιστορίες να μας διηγηθούν. Ας τις αφουγκραστούμε!
#Traveldrops_by
karidostouflo