Για να φτιάξουμε νόστιμα, αφράτα και αρωματικά τσουρέκια χωρίς ίχνος από ζάχαρη αρκεί μια απλή συνταγή και αρκετή υπομονή!
Το μυστικό για να πετύχουμε πεντανόστιμα, κορδωνάτα τσουρέκια δεν είναι τόσο οι αναλογίες που θα χρησιμοποιήσουμε ή τα υλικά που σαφώς παίζουν το ρόλο τους κι αυτά. Είναι κυρίως η υπομονή και η ώρα που θα διαθέσουμε γι αυτά. Γιατί τα πετυχημένα τσουρέκια θέλουν χρόνο να ξεκουραστούν και υπομονή για να φουσκώσουν, δυο φορές.
Αυτή η συνταγή είναι εύκολη με απλά υλικά και αρώματα που θα μοσχομυρίσουν όλο το σπίτι!
Αρωματικά τσουρέκια χωρίς ζάχαρη _ όλα τα μυστικά
Υλικά για ένα μεγάλο τσουρέκι
- 200 γρ. γάλα
- 50 γρ. βούτυρο αγελαδινό
- 100 γρ. μέλι
- 1 κ.γ. μαχλέπι
- 1/2 κ.γ. κακουλέ
- 25 γρ μαγιά φρέσκια (εναλλακτικά ένα φακελάκι ξηρή μαγιά)
- 2 αυγά
- Ξύσμα από ένα λεμόνι
- 480 γρ. αλεύρι δυνατό (για τσουρέκια)
- 1 κρόκο αυγού για την επάλειψη
- Κοπανισμένο αμύγδαλο για το στόλισμα
Τρόπος παρασκευής και ψήσιμο
- Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το γάλα, το βούτυρο, το μέλι και τα αρωματικά (μαχλέπι & κακουλέ) και τα βάζουμε στη φωτιά να ζεσταθούν. Προσοχή εδώ να μην καεί το μείγμα μας. Θέλουμε απλώς να ζεστάνουμε το γάλα και να λιώσει το βούτυρο όχι να κάψουν. Αν ξεφύγει η θερμοκρασία, τότε θα καεί η μαγιά και δε θα δούμε ποτέ τα τσουρέκια μας να φουσκώνουν και να αφρατεύουν.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη μαγιά. Με ένα σύρμα ανακατεύουμε για να διαλυθεί η μαγιά και στο ίδιο σκεύος σπάμε τα αυγά. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να έχουμε έναν ομοιόμορφο χυλό.
- Στον κάδο του μίξερ αδειάζουμε το αλεύρι και το ξύσμα από το λεμόνι. Ανακατεύουμε λίγο για να πάει παντού το ξύσμα και ανοίγουμε ένα λάκκο στο κέντρο.
- Αδειάζουμε το χυλό που έχουμε φτιάξει και χτυπάμε στη μεσαία ταχύτητα του μίξερ για 10 λεπτά το λιγότερο. Αν δεν ε΄χουμε μίξερ ζυμώνουμε στα χέρια για σχεδόν διπλάσιο χρόνο.
- Λαδώνουμε τα χέρια μας, αλείφουμε τη ζύμη, τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.
- Μόλις έχουμε μια φουσκωμένη και απαλή ζύμη, τη χωρίζουμε σε τρία ίσα μέρη
- Πλάθουμε σε τρία κορδόνια μακρόστενα πάνω σε αλευρωμένο πάγκο
- Πλέκουμε τα κορδόνια μεταξύ τους και στο τέλος χώνουμε τις άκρες κάτω από την κοτσίδα που έχουμε φτιάξει
- Αφήνουμε σκεπασμένο σε ταψί με στρωμένη λαδόκολλα για μία ώρα περίπου μέχρι το τσουρέκι να διπλασιαστεί σε όγκο
- Αλείφουμε με ένα κρόκο αυγού πολύ προσεκτικά και απαλά μην τρυπήσουμε την αφράτη ζύμη και ξεφουσκώσει.
- Κοπανάμε στο γουδί λίγα αμύγδαλα και πασπαλίζουμε το τσουρέκι
- Ψήνουμε σε ζεσταμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 30+λεπτά
#With_Food_LoVe
karidostouflo