Φτιάχνουμε καινούρια κεριά από τις πασχαλινές λαμπάδες και με αυτό τον τρόπο οι λαμπάδες μας δεν ξεχνιούνται σε μια γωνιά!
Η διαδικασία του λιωσίματος της λαμπάδας και η δημιουργία νέων διαφορετικών κεριών μας αρέσει πολύ πολύ στο σπίτι μας. Γι αυτό και το κάνουμε (όλοι παρέα εγώ και τα 3 αγόρια μου) με μεγάλη μας χαρά! Κι ακόμη μεγαλύτερη χαρά κάνω εγώ όταν στο τέλος πρέπει να μαζέψω το χαμό που έχει καταφέρει και έχει εξαπλωθεί σε όλα τα μήκη και σε όλα τα πλάτη του τεράστιου (μόλις 75τ.μ.) σπιτιού μας! Αυτό όμως είναι λεπτομέρεια…
Πριν ξεκινήσουμε όμως με την ανακύκλωση της λαμπάδας να σου θυμίσω πως αν φτιάχνεις κι εσύ οτιδήποτε θα χαρώ πολύ να μου το δείξεις στην καρυδοτσουφλοσελίδα μου στο facebook!
Πολλές ιδέες για την ανακύκλωση της πασχαλινής λαμπάδας θα βρεις εδώ!
Υλικά που χρειαζόμαστε για την ανακύκλωση της λαμπάδας
- τις λαμπάδες μας από τη νύχτα της Ανάστασης
- καλούπια ή βάζα – σαν καλούπι μπορεί να χρησιμοποιηθεί το οτιδήποτε, κοχύλια, καρυδότσουφλα, κονσερβοκούτια κτλ
- μανταλάκια για να στερεώσουμε το φιτίλι
- διακοσμητικά (κοχύλια, άνθη, ξύλα κανέλας, σκοινιά, υφάσματα κτλ)
Πως φτιάχνουμε καινούρια κεριά από τις πασχαλινές λαμπάδες
- Σπάμε τις λαμπάδες σε μεγάλα κομμάτια και τραβάμε έξω (με τη βοήθεια ενός μαχαιριού) το φιτίλι τους το οποίο και δεν πετάμε. Το κρατάμε για να το χρησιμοποιήσουμε για φιτίλι στα νέα μας κεριά.
- Λιώνουμε σε μπεν μαρί τα κεριά. Δηλαδή βάζουμε μια κατσαρόλα γεμάτη με νερό να ζεσταθεί και πάνω μια άλλη παλιά κατσαρόλα ή ένα μεταλλικό σκεύος που δεν χρειαζόμαστε με τα κεριά μέσα.
- Ανακατεύουμε με προσοχή (και πάλι με ένα κουτάλι ή πιρούνι που δεν χρειαζόμαστε). Ψαρεύουμε τυχόν σκουπιδάκια ή ίνες από το φιτίλι.
- Για το χρώμα χρησιμοποιούμε κηρομπογιές ή λαδοπαστέλ (εμείς χρησιμοποιήσαμε χρώματα λαδοπατέλ από τα παιδιά)! Αρκεί ένα πολύ μικρό κομματάκι λαδοπαστέλ για να πάρει έντονο χρώμα το κερί μας. Εγώ για το κόκκινο κερί έβαλα το 1/3 από μια τέτοια μπογιά.
- Πριν αδειάσουμε το μείγμα στα καλούπια μας βάζουμε μέσα στα καλούπια το φιτίλι και το στερεώνουμε με ένα μανταλάκι για να μην βυθιστεί.
- Όταν λιώσει το μείγμα μας το αδειάζουμε μέσα σε καλούπια χάρτινα, αλουμινένια, πλαστικά, πήλινα ή απλά σε παλιά βάζα που πια δεν χρειαζόμαστε και περιμένουμε να στεγνώσει για να ξεκαλουπώσουμε (αν χρειάζεται). Δεν είναι δύσκολο. Το κερί θα γλιστρήσει σχεδόν μόνο του.
Τα μυστικά για καινούρια κεριά από τις πασχαλινές λαμπάδες
Τα σκεύη που θα χρησιμοποιήσουμε όπως είπα και παραπάνω πρέπει να είναι παλιά. Καθαρίζονται δύσκολα και ίσως μετά δεν κάνουν για την κουζίνα μας.
Μεγάλη προσοχή θέλει το φιτίλι. Στερεώνεται άνετα όμως με ένα μανταλάκι στην κορυφή του καλουπιού μας. Αν το καλούπι μας είναι πιο μεγάλο από ένα μανταλάκι τότε χρησιμοποιούμε ένα ξυλάκι από σουβλάκι ή κάτι άλλο μακρύ.
Στα περισσότερα καλούπια το κερί θα γλιστρήσει σχεδόν μόνο του όταν κρυώσει και θα βγει.
Το κερί με τις κανέλες το έριξα μέσα σε πήλινο καλούπι (αυτό που βρίσκεις μέσα τα γιαούρτια των 500 γρ). Για να ξεκαλουπώσω έσπασα με σφυρί τον πάτο του πήλινου σκεύους. Μετά με σιλικόνη κόλλησα γύρω γύρω κανέλες. Στο τέλος μια δαντέλα και λίγος σπάγκος.
Αν μέχρι τώρα άφηνες ξεχασμένες σε μια γωνιά τις λαμπάδες της Ανάστασης, τώρα ξέρεις τι θα τις κάνεις!
Αν σου άρεσε το άρθρο μου θα χαρώ να το μοιραστείς με τους φίλους σου!
Μέχρι την επόμενη ανάρτησή μου, να περνάς υπέροχα!
Ελένη
4 comments
Είσαι μια καταπληκτική μανούλα,
με πολλή φαντασία και δημιουργικότητα!
Και του χρόνου με υγεία! Πολλά φιλιά 🙂
Σε ευχαριστώ Πέτρα μου!!!!
Μια σφιχτή αγκαλιά από τα νότια της χώρας!!!
Πολύ όμορφη ιδέα.
Φιλάκια …
Τα φιλιά μου!!!!