Ο Γέρακας Λακωνίας βρίσκεται στις ανατολικές ακτές της Λακωνίας, είναι το νοτιότερο φυσικό φιορδ της Ευρώπης και αποτελεί μαγικό προορισμό τεσσάρων εποχών!
Γέρακας Λακωνίας: το νοτιότερο φυσικό φιορδ της Ευρώπης
Τι θα έλεγες αν σου έλεγα πως στην ελληνική γη μπορείς να συναντήσεις ένα κανονικό φιορδ; Ναι ένα φιορδ σαν κι αυτά τα πανέμορφα που συναντάς στις σκανδιναβικές χώρες! Μπορεί και να μη με πίστευες ε; Κι όμως στην Ελλάδα έχουμε και τέτοιο. Ο τόπος βλέπεις με τα χίλια πρόσωπα! Υπάρχει λοιπόν ένα πανέμορφο φιορδ σπάνιας φυσικής ομορφιάς στις ανατολικές ακτές της Λακωνίας. Και δεν υπερβάλω καθόλου όταν λέω πως το λιμάνι του Γέρακα διαθέτει σπάνια φυσική ομορφιά. Φαντάσου στο πουθενά να συναντήσεις ένα μικρό μεσαιωνικό χωριουδάκι σκαρφαλωμένο στις πλαγιές του φιορδ, περικυκλωμένο από καταπράσινους λόφους!
Ξεκινώντας λοιπόν, να αναφέρω πως ο Γέρακας (γενική ονομασία) αποτελείται από 3 οικισμούς: το Λιμάνι, τον Γέρακα και τον Άγιο Ιωάννη. Όλα τους έχουν ξεχωριστή ομορφιά, το Λιμάνι του Γέρακα όμως είναι το πιο ιδιαίτερο από όλα.
- Συντονιζόμαστε σε instagram – facebook & pinterest και δε χάνουμε τίποτα νέο!
- Γνώρισε τα νότια της Ελλάδας μας ακολουθώντας το Lakonia Travel στο instagram και στο facebook!


Πως να γνωρίσεις αληθινά έναν τόπο
Εδώ να σου θυμίσω φίλε επισκέπτη πως έναν τόπο για να τον μάθεις (έστω και λίγο) πρέπει να τον περπατήσεις. Κυριολεκτικά όμως να τον περπατήσεις και καθόλου μεταφορικά. Να δώσεις λίγο από τον χρόνο σου σε αυτό τον τόπο. Να περιπλανηθείς στα σοκάκια και στις γειτονιές του. Να πεις καλημέρα στους ανθρώπους του, να αγγίξεις κάτι από τη γη του ή από τη θάλασσά του. Και οπωσδήποτε να γευτείς κάτι που φτιάχνεται αποκλειστικά σε αυτό τον τόπο (ένα γλυκό ή ένα φαγητό, ακόμη κι ένα ποτό). Αν δεν τα κάνεις αυτά (έστω κάποια από αυτά) τότε μην θεωρείς ότι πήγες ποτέ σε αυτό τον τόπο.
Το Λιμάνι του Γέρακα λοιπόν βρίσκεται 311 χιλιόμετρα από την Αθήνα, 98 χιλιόμετρα από τη Σπάρτη και μόλις 22 χιλιόμετρα από τη δημοφιλή Μονεμβασιά. Παρόλα αυτά είναι ένα μέρος που δεν δέχεται πολλούς επισκέπτες. Έτσι το χέρι της βαριάς βιομηχανίας του τουρισμού δεν έχει ακόμη καταστρέψει την ομορφιά του. Και ναι! αν με ρωτάς, θέλω να συνεχίσουν κάτι τέτοια μέρη να μένουν ανέγγιχτα από οτιδήποτε μοντέρνο και συνεπώς καταστρεπτικό.
Η είσοδος του λιμανιού στο μακρύ παρελθόν ήταν γνωστή ως Πόρτο Καδένα. Κι αυτό, λόγω της αλυσίδας με την οποία έκλειναν την είσοδο προς το λιμάνι. Η πύλη που μπορεί να χρονολογηθεί από το 272 π.Χ. έχει τη μορφή στενού διαδρόμου που εκτείνεται προς τα βόρεια και στη συνέχεια κάμπτεται προς τα ανατολικά.
Το ξέρατε ότι ο Γέρακας έχει χαρακτηριστεί σαν το νοτιότερο φιορδ της Ευρώπης; κι ότι επίσης αποτελεί κηρυγμένο υδροβιότοπο;


Ανακαλύπτοντας τον Γέρακα Λακωνίας: το νοτιότερο φυσικό φιορδ της Ευρώπης
Αν λοιπόν σε βγάλει ο δρόμος προς το Λιμάνι του Γέρακα μην προσπεράσεις τον οικισμό αδιάφορα. Μη σταθείς μόνο στον δρόμο που καταλήγει στο λιμάνι που αγκυροβολούν τα επιβλητικά ιστιοφόρα. Σε παρακαλώ, κάνε τον κόπο και ανέβα τα σκαλοπάτια ώστε να περιπλανηθείς στον οικισμό. Ο οικισμός δεν έχει δρόμο που φτάνει στα σπίτια (μόνο σε κάποιες περιπτώσεις στα ψηλά του οικισμού).
Έτσι μπορείς να κάνεις μια φανταστική βόλτα. Μπορείς να περάσεις έξω από αυλές σπιτιών και να συναντήσεις όμορφους μικρούς κήπους με μυρωδάτα ζαρζαβατικά. Μπορεί να τύχει να μυρίσεις τις κατσαρόλες που σιγοβράζουν μέσα στα σπίτια. Μπορεί ακόμη να βρεις κάποια γιαγιά στην αυλή να καθαρίζει φασολάκια. Ή ακόμη να περάσεις δίπλα από συκιές και κάτω από κληματαριές – κι αν σου αρέσουν τα σύκα μπορείς να κόψεις ένα και να φας. Όχι πες μου, το συναντάς κάθε μέρα αυτό στον τόπο σου;


Η Αρχαία Πόλη του Ζάρακα
Κι αν έχεις όρεξη ή απλά τρώγεσαι να δεις κάτι αλλιώτικο τότε σου έχω σούπερ εξερεύνηση. Πάνω από το Λιμάνι του Γέρακα (δυτικά του υψώματος) βρίσκεται η Αρχαία πόλη του Ζάρακα. Τα απομεινάρια της είναι μια πραγματική έκπληξη για τον επισκέπτη. Εγώ φαντάσου που είμαι παιδί της Λακωνίας και υποτίθεται την ξέρω, δεν είχα ιδέα που είναι “κρυμμένη” αυτή η Αρχαία Πόλη . Και να που την ανακάλυψα ένα μεσημέρι μέσα στο καλοκαίρι!
Όμως εδώ να θυμηθείς να ξεκινήσεις νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα αν είναι καλοκαίρι . Και κυρίως να έχεις μαζί σου καπέλο, αντηλιακό και οπωσδήποτε νερό. Θα φας αρκετή ώρα μέχρι να περπατήσεις όλη την Αρχαία πόλη. Γιατί μία γνωστή μου (μη ρωτάς ποια είναι…. δεν την ξέρεις) αποφάσισε να ψάξει την περιοχή 2 η ώρα το μεσημέρι μήνα Αύγουστο. Χωρίς αντηλιακό, χωρίς νερό και κυρίως περπατώντας με κοντό σορτσάκι και σαγιονάρα μέσα στα ξερόχορτα… Κάνε εικόνα τώρα σε τι απελπιστική κατάσταση επέστρεψε πίσω στο λιμάνι. Σου είπα δεν την ξέρεις… είναι μία από το χωριό! (και να πεις ότι δεν ήξερε από βουνά…)
Κι αφού περιπλανηθείς και νιώσεις λίγο αυτό τον μαγικό τόπο τότε πρέπει να ανταμειφθείς! Ώρα λοιπόν για ουζάκι ή παγωμένη μπύρα στις ταβέρνες κατά μήκος του λιμανιού ή για καφεδάκι με εξαιρετικό παραδοσιακό γλυκό ταψιού!
Ο περιηγητής Παυσανίας ανέφερε τον Γέρακα ως “Ευλίμενον χωρίον” ενώ κατά τα βυζαντινά χρόνια ο Γέρακας αναφερόταν ως Ιέραξ. Το λιμάνι του στο παρελθόν αποτέλεσε ορμητήριο πειρατών αλλά και καταφύγιο για εμπόρους λόγω της φυσικής προστασίας που πρόσφερε.


Στα “λόγια της πλώρης” ο Καρκαβίτσας “μιλάει” για ένα απάνεμο λιμάνι που κρύβεται πίσω από τους βράχους… το λιμάνι αυτό είναι το φιόρδ του Γέρακα!
Που θα μείνεις και τι θα κάνεις στον Γέρακα
Και τώρα ήρθε η ώρα να σου συστήσω ένα υπέροχο κατάλυμα (το μοναδικό στον Γέρακα)! Το Porto Cadena είναι ένας πανέμορφος χώρος που φτιάχτηκε με αγάπη και μεράκι. Μια καθαρή οικογενειακή υπόθεση από εκείνες που η προσπάθειά τους ανταμείβει τον επισκέπτη. Το συναντάς λίγα μόνο μέτρα απέναντι από το τη λιμνοθάλασσα που σχηματίζει το φιορδ. Ανάλογα την εποχή διοργανώνονται μουσικές βραδιές, μαθήματα γιόγκας και άλλα.
Αν δεν σε ενδιαφέρει όμως κάτι από αυτά μπορείς απλά να κάνεις τις βόλτες σου κατά μήκος του φιόρδ. Αν ο καιρός το επιτρέπει μπορείς να κολυμπήσεις στα κατακάθαρα νερά του λιμανιού και ναι… αν είσαι λάτρης του ψαρέματος ο Γέρακας δεν θα αφήσεις άδειο το καλάθι σου!
Ο ιδιαίτερος χώρος του καφέ στο ξενοδοχείο, λειτουργούσε από τον προηγούμενο αιώνα σαν αποθήκη.
Κι αν χορτάσεις τον Γέρακα και τα όμορφα του κι εξακολουθείς να έχεις όρεξη για εξερευνήσεις, η καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς σε περιμένει, μόλις 22 χιλιόμετρα μακριά!

Ο Γέρακας Λακωνίας, το νοτιότερο φυσικό φιορδ της Ευρώπης δεν είναι το μέρος που θα σου προσφέρει νυχτερινή ζωή και κοσμοπολίτικες καταστάσεις. Εδώ έρχεσαι για να ηρεμήσεις, να δεις κάτι διαφορετικό, να γνωρίσεις καινούριες εμπειρίες και να νιώσεις τη μαγεία της φύσης. Οπότε ξέχνα ότι ξέρεις και έλα να περιπλανηθείς σε ένα άγνωστο διαμαντάκι της ελληνικής γης.
Τώρα αν έχεις όρεξη για περισσότερες ανακαλύψεις εκείνο το κομμάτι της Λακωνίας έχει να σου δείξει πολλά. Ας πούμε, μια κοσμοπολίτικη Μονεμβασιά και πανέμορφα μικρά ψαροχώρια!
Αν θες βολτούλα στην καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς μπορείς να βρεις πληροφορίες εδώ!
Ρίξε και μια ματιά στη φωτογραφική παρουσίαση του Γέρακα εδώ
Κι αν θες ακόμα περισσότερες ομορφιές της Λακωνίας δες εδώ το Κυπαρίσσι – έναν καλά κρυμμένο παράδεισο και εδώ το Γεωπάρκο του Αγίου Νικολάου στη Νεάπολη – ένα σπάνιο μέρος που για κάποιο λόγο πριν εκατομμύρια χρόνια καταστράφηκε.
Και μην ξεχνάς, τα ταξίδια
είναι η αφετηρία των ονείρων σου
Ελένη
1 comment
Ωραίες εικόνες υπέροχα τοπία