Το Σπάρταθλον δεν είναι ένας απλός υπερμαραθώνιος, είναι ολόκληρη ιδέα, είναι συναίσθημα, είναι ο δυσκολότερος αγώνας του κόσμου!
Ο συγκεκριμένος αγώνας υπεραποστάσεων έχει αφετηρία τον ιστορικό βράχο της Ακρόπολης στην Αθήνα και τερματισμό το άγαλμα του Λεωνίδα στη Σπάρτη. Οι αθλητές που φτάνουν στην Ελλάδα από όλες τις χώρες του κόσμου, κάθε χρόνο το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτέμβρη, πρέπει να διανύσουν 245 χλμ σε 36 ώρες.
- Ολόκληρο το φωτογραφικό υλικό αυτού του άρθρου ανήκει στον Αλέξανδρο Μπουγάδη τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά!

Γιατί όμως ο υπερμαραθώνιος Σπάρταθλον θεωρείται ένας από τους δυσκολότερους στον κόσμο;
Καταρχάς τα 245 χλμ από μόνα τους, δεν είναι μια “αποστασούλα” που την έχεις για ευκολάκι. Μα δεν είναι αυτό που καθιστά το Σπα΄ρταθλον έναν από τους απαιτητικότερους αγώνες παγκοσμίως.
Είναι το γεγονός των ιδιαίτερων συνθηκών που λαμβάνει χώρα αυτός ο άθλος. Οι αθλητές πρέπει να κινηθούν σε εθνικές οδούς, να περάσουν από πόλεις, χωριά, ελαιώνες και αμπελώνες. Η διαδρομή επίσης κινείται πάνω σε χωματόδρομους με αποκορύφωμα το ορειβατικό μονοπάτι στο βουνό Αρτεμίσιο το οποίο διασχίζεται πάντα νύχτα.
Εκτός όλων των παραπάνω, οι Σπαρταθλητές πολλές φορές έχουν αναγκαστεί να τρέξουν με πολύ υψηλές θερμοκρασίες (καύσωνες), με βροχές και αέρηδες ακόμα και με κυκλώνα.
Ο αγώνας αυτός όπως καταλαβάινεις δεν κινείται πάντα στο ίδιο έδαφος και στις ίδιες καιρικές συνθήκες. Κόντρα σε όλα αυτά είναι πάντα ο χρόνος που πρέπει να τηρείται ευλαβικά σε κάθε σταθμό ελέγχου. Όλα αυτά που εναλλάσσονται στο διάστημα των 36 ωρών καθιστούν το Σπάρταθλον ένα από τους δυσκολότερους αγώνες σε όλο τον κόσμο.
Παραμένει όμως ένας από τους πιο δυνατούς και συγκινητικούς αγώνες ακόμα και για τους θεατές.
Check this -> Το Σπάρταθλον δεν είναι απλός αγώνας, είναι συναίσθημα

Τα tips του Σπάρταθλον
- Ο αγώνας έχει τις ρίζες του στον άθλο του αρχαίου Έλληνα δρομέα Φειδιππίδη. Ο αθλητής εστάλη από τους Αθηναίους το 490 π.Χ. (πριν την ιστορική μάχη του Μαραθώνα) στη Σπάρτη για να ζητήσει βοήθεια στον πόλεμο με τους Πέρσες. Ο Φειδιππίδης έτρεξε 245 χλμ μέχρι τη Σπάρτη και άλλα τόσα για να επιστρέψει πίσω στην Αθήνα.
- Σήμερα ο Φειδιππίδειος Δρόμος αναβιώνει αυτόν ακριβώς τον άθλο.
- ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ είναι τα ακρωνύμια των πόλεων Σπάρτη – Αθήνα _ Λονδίνο. Το Λονδίνο συμπεριλαμβάνεται γιατί οι πρώτοι δρομείς που αναβίωσαν τον αγώνα ήταν πέντε Βρετανοί λάτρεις της αρχαίας ελληνικής ιστορίας. Αυτοί οι πέντε “παράξενοι” μελετητές λοιπόν, ήθελαν απλώς να αποδείξουν αν ο άνθρωπος είναι ικανός να διανύσει 245 χλμ σε δυο μέρες που σύμφωνα με τον Ηρόδοτο κατάφερε να τα διανύσει ο δρομέας Φειδιππίδης.
- Οι τέσσερις πρώτες θέσεις στην κατάταξη των γρηγορότερων αθλητών ανήκουν στον Έλληνα δρομέα υπεραποστάσεων Γιάννη Κούρο. Η πέμπτη θέση ανήκει στον επίσης Έλληνα δρομέα Φώτη Ζησιμόπουλο με διαφορά μόλις 36 δευτερόλεπτα από την τέταρτη θέση του Κούρου.
- Ο Κούρος έχει επιστρέψει πίσω στην Αθήνα τρέχοντας, ολοκληρώνοντας έτσι τον Φειδιππίδειο άθλο.
- Στον αγώνα έχουμε δει ιερέα να σηκώνει τα ράσα και να τρέχει, τυφλό αθλητή να ξεκινάει τον άθλο με τα χέρια του απλωμένα στις πλάτες του συνοδού του. Έχουμε παρακολουθήσει τερματισμό πατέρα και γιου και προτάσεις γάμων κάτω από το άγαλμα του Λεωνίδα στον τερματισμό.
Καταλαβαίνεις τώρα για΄τι αγαπάμε φανατικά εμείς οι νότιοι τον αγώνα;
#with_love
karidotsouflo