Στην πανέμορφη Καρύταινα Αρκαδίας, στέκει μέχρι σήμερα όρθια η γέφυρα που στόλιζε τη μία πλευρά του πεντοχίλιαρου (ωραίες εποχές!)
Οι άνω των 30 χρονών σίγουρα θα θυμούνται τις δραχμές, πριν το ευρώ γεμίσει ασφυκτικά τις στέπες μας (εντάξει πλάκα κάνω!) Θυμάστε λοιπόν το αγαπημένο μας πεντοχίλιαρο που στη μια μεριά απεικονιζόταν ο Γέρος του Μοριά (Θεόδωρος Κολοκοτρώνης) και στην άλλη το ιστορικό γεφύρι της Καρύταινας; Ναι μωρέ, εκείνο το χαρτονόμισμα λέω που όταν το είχαμε στην τσέπη μας νιώθαμε και λίγο από εφοπλιστές.
Γιατί μπορεί σήμερα οι 5.000 δραχμές να ισοδυναμούν με 15 ευρώ, τότε όμως το πεντοχίλιαρο ήταν ένα αξιοσέβαστο ποσό. Τόσο, που με αυτό μπορούσες να κάνεις ένα σωρό πράγματα σε μια βόλτα ή να γεμίσεις ένα καλάθι με ψώνια στο σούπερ μάρκετ. Αλήθεια σας το λέμε, όλοι εμείς οι άνω των 30! έτσι ακριβώς ήταν τα πράγματα.
Οι δραχμές χάθηκαν κι έμεινε μια γλυκιά ανάμνηση από αυτές. Η γέφυρα όμως του πεντοχίλιαρου στέκει ακόμα όρθια πάνω από τον Αλφειό ποταμό, στην Καρύταινα Αρκαδίας. Ένα μέρος που ναι, αξίζει να κάνετε ένα πέρασμα από δω.
Καρύταινα Αρκαδίας _ η ιστορική γέφυρα του πεντοχίλιαρου
Παρά τις φθορές του χρόνου και την αδιαφορία των αρχών, η γέφυρα επιμένει να συνδέει τις δυο όχθες του Αλφειού. Ακριβώς πάνω από αυτό το κόσμημα της αρχιτεκτονικής, η νέα γέφυρα εντυπωσιάζει με το μέγεθός της αλλά χάνει από ομορφιά και χάρη. Γιατί μπορεί ο κόσμος να προχωρά και να εξελίσσεται, αυτό δε σημαίνει όμως πως αιώνες πριν, οι άνθρωποι δεν είχαν γούστο. Ή ακόμη καλύτερα, δημιουργούσαν θαύματα αντοχής που αντέχουν για αιώνες.
Αν και δεν είναι γνωστό πότε κατασκευάστηκε το γεφύρι ακριβώς (θεωρούν οι ειδικοί περίπου το 13ο αιώνα από τους Φράγκους), γνωρίζουμε πως ανακατασκευάστηκε το 1441 από τον Ραούλ Μανουήλ Μελική, άρχοντα βυζαντινής καταγωγής. Η φροντίδα του γεφυριού από τον άρχοντα οφείλεται σε ένα ατύχημα του ίδιου καθώς στην προσπάθειά του να περάσει από τη μία όχθη του ποταμού στην άλλη, παραλίγο να χάσει τη ζωή του στα ορμητικά νερά. Η υπόσχεση αφού τελικά κέρδισε τη ζωή του ήταν να ανακατασκευάσει το κατεστραμμένο γεφύρι.
Το εκκλησάκι που έχτισαν οι βυζαντινοί για να φυλάει το γεφύρι
Από τότε και μέχρι σήμερα η γέφυρα έχει αλλάξει μορφή πολλές φορές. Η βασική αρχιτεκτονική όμως παραμένει ίδια. Και παρόλο που η νέα γέφυρα ορθώνεται ακριβώς πάνω από το ιστορικό μνημείο, δε γίνεται να επισκιαστεί αυτή η ομορφιά!
Το κτίσμα που φαίνεται ακριβώς δίπλα από το ποτάμι είναι το εκκλησάκι της Γέννησης της Θεοτόκου. Οι βυζαντινοί συνήθιζαν να χτίζουν μικρά εκκλησάκια στις γέφυρες για την προστασία των περαστικών. Σήμερα, σώζονται ελάχιστα από αυτά καθώς τείνουν να καταστραφούν και τα λίγα γεφύρια από εκείνη την εποχή.
Μάλιστα στη συγκεκριμένη εκκλησία, υπήρχε μια σχισμή στον τοίχο όπου οι διαβάτες άφηναν τον οβολό τους στην εικόνα. Εντός του μικρού ναού υπήρχε και επιγραφή του Μελική αλλά με τα χρόνια, καταστράφηκε και αυτή.
Το παλιό και το νέο σε μια αναπόφευκτη συγκατοίκηση
Αρχικά η γέφυρα είχε πέντε τόξα αλλά σήμερα σώζονται μόνο τα τρία. Το τελευταίο από αυτά ανατινάχθηκε στον εμφύλιο. Στη θέση των κατεστραμμένων τόξων φτιάχτηκε μια ξύλινη γέφυρα που πια δε λειτουργεί.
Η γέφυρα έχει μήκος 50 μέτρα, ύψος 12 μέτρα ενώ το άνοιγμα του μεγαλύτερου τόξου αγγίζει σχεδόν τα 9 μέτρα. Οι ειδικοί πιστεύουν πως η γέφυρα έχει αντέξει τόσους αιώνες επειδή έχει στερεωθεί πάνω σε πέτρες.
Για να φτάσουμε στο σημείο θέασης ακολουθούμε για μερικά μέτρα το χωματόδρομο ακολουθώντας τη σχετική ταμπέλα (προς βυζαντινό ναό) που βρίσκεται πάνω στο νέο δρόμο προς Ανδρίτσαινα. Κατεβαίνει αυτοκίνητο αλλά είναι πιο ορθό να πάμε με τα πόδια ειδικά το χειμώνα.
Η εικόνα είναι εντυπωσιακή. Το παλιό με το νέο σε μια αναπόφευκτη “συγκατοίκηση” πάνω από τα νερά του Αλφειού. Σε οποιαδήποτε σύγκριση, το βυζαντινό μνημείο κερδίζει τη μάχη. Η καλαισθησία και η αρχοντιά της παλιάς γέφυρας δε μπορεί επουδενί να συγκριθεί με τον άχαρο όγκο της νέας.
Από μακριά νομίζεις πως η νέα γέφυρα οπλισμένη από σκυρόδεμα αγκαλιάζει και προστατεύει το πέτρινο βυζαντινό μνημείο. Λίγοι γνωρίζουν καθώς διασχίζουν τον αυτοκινητόδρομο, πως μερικά μέτρα κάτω από το δρόμο υπάρχει αυτός ο θησαυρός της ελληνικής γης.
Αξίζει να φτάσει κανείς ως εδώ αφού το γεφύρι απέχει μόνο 2 χιλιόμετρα από την Καρύταινα!
#ΤravelDrops_by
karidotsouflo