Το ήξερες ότι η αρχαία πόλη του Ζάρακα βρίσκεται στο Γέρακα Λακωνίας το νοτιότερο φυσικό φιορδ της Ευρώπης; Ούτε εγώ το ήξερα, το ανακάλυψα όμως!
Φαντάσου ότι εγώ σαν γέννημα θρέμμα της Λακωνίας, δεν είχα ιδέα που μπορεί να είναι αυτή η πόλη που πάμπολλες φορές έχω ακούσει να προφέρεται το όνομα της, όχι σαν αρχαία πόλη αλλά σαν ευρύτερη περιοχή. Ντροπή; φυσικά!
Γι αυτό σήμερα θέλω με μεγάλη περηφάνια να σε ξεναγήσω στην πιο σπουδαία ανακάλυψη του καλοκαιριού! σε ένα από τα διαμάντια της λακωνικής γης.
Πριν ξεκινήσουμε, σημείωσε πως αυτή η αρχαία πόλη (ότι τουλάχιστον έχει απομείνει από αυτήν) έχει μια εκπληκτική θέα. Όλο το φιορδ του Γέρακα στο πιάτο! Άλλο να στο λέω κι άλλο να το βλέπεις!
- “Παίζουμε” μπάλα σε instagram – facebook & pinterest και δε χάνουμε τίποτα νέο!
- Γνώρισε τα νότια της Ελλάδας μας ακολουθώντας το Lakonia Travel στο instagramκαι στο facebook!

Περιπέτεια στην αρχαία πόλη του Ζάρακα στο φιορδ του Γέρακα Λακωνίας
Τώρα ήρθε η στιγμή να σου πω για την πιο σπουδαία ανακάλυψη του καλοκαιριού! Εγώ που λες ως γνωστόν, δε μπορώ να κάτσω στ’ αυγά μου. Δε μου αρκεί μια βουτιά στη θάλασσα, ένας καφές και αραλίκι στην ξαπλώστρα.
Για να καταλάβεις την περίπτωσή μου, σου λέω πως σχεδόν ποτέ το καλοκαίρι δε μου χρειάζεται η ομπρέλα που στήνουμε στην παραλία. Η ομπρέλα χρειάζεται σε κάποιον που θέλει να αράξει, να ξαπλώσει, να ρεμβάσει, να διαβάσει.
Σε κάποιον που έχει το νου του μόνο στην περιπέτεια, στην εξερεύνηση και στις νέες ανακαλύψεις, ένα τέτοιο αξεσουάρ είναι πέρα για πέρα περιττό.
Στο Γέρακα βέβαια δεν υπάρχει παραλία παρά μόνο το λιμάνι για βουτιές, δυο τρεις μόνιμες ομπρέλες και ένα ξύλινο κιόσκι για σκιά. Το μέρος όμως είναι πέρα για πέρα ονειρεμένο! ένα σπάνιο μέρος φυσικής ομορφιάς κι ένα μέρος ιδανικό για ταξιδιωτικές εξερευνήσεις.
Εγώ λοιπόν φτάνοντας για πολλοστή φορά στο Γέρακα, βούτηξα και ευχαριστήθηκα τα νερά του αλλά μετά ήθελα και κάτι ακόμη. Ένα τικ παραπάνω. Είπα λοιπόν να κάνω μια βόλτα τριγύρω γιατί η δική μου ταξιδιωτική φιλοσοφία λέει να περπατάω κάθε μέρος που επισκέπτομαι. Να το περπατάω στην κυριολεξία, να το μαθαίνω, να το ακούω, να το γεύομαι.

Ένα και δυο λοιπόν η μικρή Ελένη μέρα μεσημέρι, ντάλα ο ήλιος στο κεφάλι, χωρίς καπέλο, χωρίς γυαλιά και χωρίς αντηλιακό, δρόμο παίρνει δρόμο αφήνει. Να η πρώτη γειτονιά, να και η δεύτερη γειτονιά. Να τα μποστάνια έξω από τα σπίτια, να τα σύκα και τα σταφύλια. Τέλεια τα χωριά της Ελλάδας μας, έτσι;
Αλλά να και μια επιγραφή που έλεγε για μια αρχαία πόλη. Αρχαία πόλη; εδώ; για να δω!
Ας σημειωθεί στα πρακτικά ότι η εξερεύνηση έγινε όπως είπαμε ντάλα το μεσημέρι χωρίς καμία προστασία από τον ήλιο με σαγιονάρα και κοντό σορτσάκι. Κράτα αυτές τις λεπτομέρειες για το τέλος.
Να τον περπατάς τον τόπο που επισκέπτεσαι! μόνο έτσι θα “πάρεις” κάτι απ’ αυτόν!

Η αρχαία πόλη του Ζάρακα και η ιστορία της – Γέρακα Λακωνίας
Τα ερείπια της πόλης σήμερα σώζονται στη μικρή χερσόνησο βόρεια της εισόδου στο λιμάνι του Γέρακα.
Σύμφωνα με τον περιηγητή Παυσανία η πόλη πήρε το όνομά της από το γιο του βασιλιά της Καρύστου Πετραίου ο οποίος ονομαζόταν Ζάρηκας ή Ζάρακας.
Η πόλη πέρασε στην κατοχή των Σπαρτιατών μετά από τη μάχη της Θυρεας το 546 π.Χ. αλλά μεγάλη ακμή γνώρισε κατά τη διάρκεια των Ρωμαϊκών χρόνων. Εκείνη την περίοδο ανακατασκευάστηκαν τα τείχη και ανοικοδομήθηκε ο ναός του Απόλλωνα.
Η πόλη εγκαταλείφθηκε μετά το σεισμό του 365.
Σήμερα σώζονται τα τείχη της ακρόπολης, ένα κτίριο της ρωμαϊκής περιόδου με κυκλική στέγη και άλλα τείχη. Ο Παυσανίας περιέγραφε σαν το σπουδαιότερο κτίριο της περιοχής το ναό του Απόλλωνα κιθαρωδού αλλά αυτό το κτίριο δεν έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής.

Η καλά οχυρωμένη πόλη του Ζάρακα μάλλον οφείλεται στην οικονομική ευμάρεια της πόλης λόγω του λιμανιού.
Το όνομα Ιέραξ ή Γέρακας που εμφανίστηκε από τους αρχαίους χρόνους μπορεί να παρομοιάζει την περιοχή με αρπακτικό πουλί λόγω της θέσης της που βλέπει όλη την περιοχή. Ίσως όμως να είναι και παραφθορά της λέξης Ζάραξ.
Σήμερα μπορεί να σώζονται τείχη και άλλα κτίσματα, η περιοχή όμως όπως και τόσες άλλες στην Ελλάδα είναι έρημη. Δεν υπάρχει καμιά ενημερωτική πινακίδα για το που βρίσκεσαι και τι βλέπεις. Δεν υπάρχει πουθενά καμιά επιγραφή και καμιά πληροφορία.

Εγώ το μόνο που βρήκα ήταν μια λειψή ταμπέλα που έδειχνε προς τα που είναι η αρχαία πόλη και μια ξύλινη ταμπέλα που έγραφε τα σημεία ενδιαφέροντος. Από κει και πέρα ακολούθησα το μονοπάτι με τις κόκκινες κουκίδες πάνω στις πέτρες κι έκανα προσευχή να μη χαθώ!
Όταν επέστρεψα από την εξερεύνηση μου είδα μια άλλη ταμπέλα που έγραφε πως εκεί πάνω βρίσκεται η αρχαία πόλη του Ζάρακα. Μέχρι τότε απλώς έλεγα από μέσα μου (και έξω μου μη σου πω) πως ανακάλυψα μια πόλη χωρίς όνομα.
Οι πληροφορίες για την ιστορία της πόλης προέκυψαν από έρευνα στο διαδίκτυο και από τους ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου (που είναι και το μοναδικό στην περιοχή) Porto Cadena τους οποίους και ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου!
Δες εδώ αυτό το υπέροχο κατάλυμα Porto Cadena!

Στο φιορδ του Γέρακα Λακωνίας
Σχετικά με τον Γέρακα το λατρεμένο μου τόπο από τα παιδικά μου χρόνια σου τα έχω πει εδώ στο: Γέρακας Λακωνίας: το νοτιότερο φυσικό φιορδ της Ευρώπης!
Μιλάμε για ένα μέρος σπάνιας ομορφιάς! κι αυτό νομίζω το μαρτυρούν όλες οι φωτογραφίες από το μέρος. Εκεί θα βρεις όμορφα ταβερνάκια πάνω στο λιμάνι με ολόφρεσκο ψάρι, παραδοσιακά καφενεία με γλυκά και ένα μόνο ξενοδοχείο. Ο Γέρακας διαθέτει μόνο αυτά που πρέπει παραμένοντας ανεπηρέαστος από τη βουή της τουριστικής βιομηχανίας. Μια ταξιδιωτική εμπειρία που δεν πρέπει με τίποτα να χάσεις έτσι και βρεθείς στην περιοχή.
*Σημείωσε επίσης πως ο Γέρακας προσφέρει όλα τα καλούδια του σε λογικές τιμές.
Γέρακας Λακωνίας: το νοτιότερο φυσικό φιορδ της Ευρώπης που μαγεύει ακόμη και τον πιο απαιτητικό ταξιδιώτη!
Ολοκληρώνοντας την κορυφαία ανακάλυψη του φετινού καλοκαιριού
Θυμάσαι που στην αρχή που σου είπα να σημειώσεις τη σαγιονάρα και το κοντό σορτσάκι; Έπρεπε να έχω φωτογραφία να σου δείξω σε τι κατάσταση επέστρεψα στους υπόλοιπους της παρέας. Τα πόδια μου κομμάτια από γρατσουνιές και γδαρσίματα και κόκκινα από τον ήλιο.
Και τι θα πει όμως γδάρθηκαν τα πόδια μου από τα αγκάθια και τα χορτάρια; τι θα πει μάτωσαν οι γάμπες μου; τι θα πει κοκκίνισα από τον ήλιο;
Είχα μαζί φωτογραφική μηχανή άρα τα είχα όλα. Αυτό θα πει να αγαπάς τα ταξίδια, να μη σε νοιάζει τίποτα εκτός από τον τόπο που επισκέφτηκες!
Βέβαια τη χαρά μου δεν τη συμμερίστηκαν και οι υπόλοιποι της παρέας. Ο Τόλης (ο πιο αραχτός της οικογένειας) όταν του είπα να με ακολουθήσει για να του δείξω τι ανακάλυψα γύρισε σοβαρός στοχαστής και μου απάντησε:
“Δεν πειράζει καλή μου, φτάνει που τα είδες εσύ όλα αυτά. Μέσα από τα μάτια σου ταξιδεύω κι εγώ. Είμαι βέβαιος ότι έχεις τραβήξει καταπληκτικές φωτογραφίες και ότι θα μου τις δείξεις μόλις τις περάσεις στον υπολογιστή σου. Γιατί να παιδεύομαι δηλαδή κι εγώ μεσημεριάτικα;” Λαμόγιο το άλλο μου μισό, λέμε!
Τώρα ξέρω ότι οι περισσότεροι μπορεί και να συμφωνήσετε με τον Τόλη. Ξέρω όμως ότι κάτι τύποι που πεθαίνουν για ταξίδια και καινούριες ανακαλύψεις (σαν και του λόγου μου δηλαδή) θα “ζηλέψετε” την περιπέτειά μου. Εκτός από αυτό, κάποιοι από εσάς είμαι σίγουρη πως έχουν να μου διηγηθούν μια παρόμοια ιστορία!

Αποθήκευσε τα σημεία ενδιαφέροντος της περιοχής
Σιγά μην ολοκληρώναμε αυτό το άρθρο χωρίς να σου πω τι άλλο πρέπει οπωσδήποτε να δεις εκεί κοντά. Αφού σου τα έχω πει πάμπολλες φορές: η Λακωνία έχει απ’ όλα!
- Οικογενειακή εξόρμηση στο κάστρο της Μονεμβασιάς 25 χλμ μακριά από το Γέρακα
- Σπήλαιο Καστανιάς – ο ανεκτίμητος θησαυρός της Λακωνίας 63 χλμ μακριά αλλά αξίζει!
- Ταξίδι στην εξωτική παραλία του Σίμου – Ελαφόνησος!
Αν σου άρεσε το άρθρο μου θα χαρώ να το μοιραστείς με τους φίλους σου!
Ελένη