Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο “η επιστήμη γίνεται παιχνίδι με 30 απίθανα πειράματα”
Πολλές φορές ένα παιδικό βιβλίο αποτελεί και λίγο αγγαρεία για τον γονιό που θα πρέπει να το διαβάσει στο παιδί του ή που θα πρέπει να κάτσει να εξηγεί στο παιδί τι βλέπει εδώ κι εκεί ή τι σημαίνουν αυτά που γράφει το βιβλίο. Οκ, και ναι άνθρωποι είμαστε μερικές φορές μπορεί και να βαριόμαστε να ασχοληθούμε με ένα παιδικό βιβλίο
Οι εκδόσεις μεταίχμιο όμως επιστρέφουν δυναμικά με ένα βιβλίο έκπληξη για μικρούς και μεγάλους! γιατί πως να το κάνουμε; ένα καλό βιβλίο δεν αποτελεί πηγή έμπνευσης και παιχνιδιού μόνο για τα παιδιά αλλά πολλές φορές και για τους μεγάλους. Και πραγματικά, σπανίζουν τέτοια διαφορετικά βιβλία.
Ένα τέτοιο παιδί λοιπόν είμαι κι εγώ! Και μόλις ξεφύλλισα το βιβλίο την πρώτη φορά άρχισα κιόλας να σημειώνω σε μια λίστα ποια από τα πειράματα είναι εφικτό να γίνουν και τι υλικά χρειάζομαι γι αυτά! ευτυχώς τα περισσότερα πειράματα είναι εύκολα πράξη και στο σύνολό τους δεν χρειάζονται πολλά υλικά για την υλοποίηση τους. Στα περισσότερα χρειάζονται υλικά που λίγο πολύ έχουμε όλοι στα σπίτια μας ή που έστω είναι πολύ εύκολο να τα βρούμε.
Και κάπως έτσι (με συνοπτικές διαδικασίες) δρομολογήθηκαν τα πρώτα πειράματα! Τώρα τι να σου λέω από λεπτομέρειες; Οι φωτογραφίες που ακολουθούν τα λένε όλα. Από τα 30 πειράματα έχουμε ήδη κάνει τα μισά. Κι η αλήθεια είναι πως όλα είναι αληθινά! Με αναλυτικές οδηγίες και απλά βήματα, με φωτογραφίες σε κάθε πείραμα, με επισημάνσεις για όσα χρειάζονται οπωσδήποτε επίβλεψη από κάποιον μεγάλο και με μια υπέροχη εικονογράφηση! Επίσης σε κάθε πείραμα υπάρχει και η επιστημονική εξήγησή του.
Και κάπως έτσι φτάνουμε να γινόμαστε κι εμείς φυσικοί, βιολόγοι και χημικοί. Κι αυτό εμένα μου αρέσει τρελά! και ναι, σωστά υποψιάζεσαι πως αυτό το βιβλίο έγινε κιόλας το αγαπημένο μου (μας)!
Τα πειράματα στην πράξη
Είναι αλήθεια δηλαδή πως αν σε ένα πλαστικό ποτήρι (ή μπουκάλι) γεμίσεις με 3/4 ηλιέλαιο, 1/4 νερό, ρίξεις μέσα μερικές σταγόνες ζαχαροπλαστικής και ένα αναβράζον δισκίο (βιταμίνης ή παυσίπονου) τότε γίνεται ένα πάρτι χρωμάτων και φυσαλίδων που φουσκώνουν μόνα τους.
Αν αφήσεις σπόρια από φασόλια μέσα σε ένα βάζο και στυπόχαρτο τριγύρω, το φασόλι θα βγάλει ρίζες και θα γίνει πραγματικά μεγάλο! Εγώ δεν είναι στυπόχαρτο και γι αυτό χρησιμοποίησα φίλτρο καφέ.
Κι ακόμη είναι γεγονός πως ακόμη κι ένα παιδί μπορεί να φτιάξει το δικό του ζωντανό κέικ. Κέικ που τρώγεται ε! Του Κωνσταντίνου μου, του πήρε 9 μέρες μέχρι να το ψήσει αλλά στο τέλος έφτιαξε ένα πραγματικά νόστιμο κέικ! Το βασικό για ένα εδώ ήταν πως ξεκίνησε να το κάνει μόνος του και για εννιά μέρες είχε τον νου του να δει πως πάει το κέικ του.
Ε μη σου πω τώρα και για το επικό πείραμα με τη μαγιά. Το πείραμα δηλαδή που με έκανε να δω πολύ στα σοβαρά αυτό το βιβλίο. Γιατί πως να το κάνουμε… Όταν σε 3 μπουκαλάκια νερό ρίξουμε μέσα 3 κουταλιές ζάχαρη, 1 κουταλιά μαγιά και νερό (στο ένα μπουκάλι καυτό, στο άλλο μπουκάλι χλιαρό και στο άλλο μπουκάλι παγωμένο νερό) τότε θα δούμε σταδιακά να φουσκώνουν τα μπαλόνια που τους φορέσαμε.
Και δεν τελειώσαμε ακόμη
Εννοείται πως δεν είναι μόνο αυτά τα πειράματα που δοκιμάσαμε. Έχουμε έναν σε εξέλιξη (σκουλήκια μέσα σε μια γυάλα με χώμα που το ταΐζουμε απομεινάρια από φρούτα και λαχανικά). Έχουμε και μια ζούγκλα μέσα σε μια γυάλα. Έχουμε και το φασόλι μας που ακόμα μεγαλώνει κι όπου να ναι θα ψηλώσει τόσο που θα σκαρφαλώνουμε πάνω. Κάτι σαν μαγική φασολιά δηλαδή! δεν είναι υπέροχο;
Σε διαδικασία επίσης βρίσκεται ένα διαστημόπλοιο που όπου ναι ναι θα εκτοξευτεί και θα μας κάνει μούσκεμα. Ένας καταπέλτης από ζαχαρωτά ετοιμάζεται (αν προλάβουμε τα ζαχαρωτά πριν τα φάει κανένας εδώ μέσα). Ένα κρυφό μήνυμα βρίσκεται σε εξέλιξη και περιμένει τη λύση του μυστηρίου. Και οπωσδήποτε θα φτιάξουμε χλαπάτσα γλιστερή.
Η επιστήμη γίνεται παιχνίδι μέσα από 30 απίθανα πειράματα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις μεταίχμιο! Αν έχεις παιδιά που τους αρέσουν οι ανακαλύψεις, η δημιουργικότητα και τα πειράματα ( ή έστω αν είναι κι εσύ ένα “μεγάλο” παιδί που του αρέσουν όλα αυτά) τότε πρέπει οπωσδήποτε να αναζητήσεις αυτό το βιβλίο. Είναι η καλύτερη ιδέα για μια πρώτη επαφή με τις θετικές επιστήμες.
Και πριν φύγεις ρίξε κι εδώ μια ματιά για να δεις κι άλλες προτάσεις από τους 3 μικρούς βιβλιοφάγους μου!!