Οι ντόπιοι αποκαλούν την πανέμορφη και άγρια παραλία της Λακωνίας Αμμούλης, στο gps θα τη βρεις με την “κωδική” ονομασία Ανάσκελο!
Το ζήτημα δεν είναι να βρούμε το σωστό όνομα αυτού του μέρους αλλά να το επισκεφτούμε. Εννοείται πως όταν λέμε κρυφή παραλία εννοούμε μια πινέζα στο χάρτη που ο πολιτισμός το έχει αφήσει στην ησυχία του. Σε ελεύθερη μετάφραση, μην περιμένεις να φτάσεις άνετος, ωραίος, ασκόνιστος και κυρίως μην προσδοκάς σε πολυτέλειες. Κι αν τα συμφωνήσαμε (που κάτι πάει να γίνει, το νιώθω!) πάμε να δούμε τις λεπτομέρειες.
Στον Αμμούλη (ή Ανάσκελο, δεν θα τα χαλάσουμε δα και στο όνομα!) θα φτάσεις ακολουθώντας νότια έναν βατό χωματόδρομο για 2 χιλιόμετρα που ξεκινάει ακριβώς έξω από το χωριό Πλύτρα. Μπορεί λίγο η διαδρομή να σε αποκαρδιώσει ή να νομίσεις πως έχεις χαθεί, αλλά είπαμε τα πράγματα εδώ αγριεύουν λίγο μέχρι που έρχονται και δένουν σε μια μαγική θέα με το που αντικρύσεις την παραλία στην τελευταία στροφή του δρόμου προτού πάρεις τον κατήφορο.
Η άγρια παρθένα παραλία της Λακωνίας _ Αμμούλης
Και πάμε τώρα να σου πω γιατί θεωρώ αυτή την παραλία άγρια, παρθένα αν το θες. Σαφώς η Πλύτρα με το Καραβοστάσι ή ο Αρχάγγελος ακόμα και ο Μποζάς κλέβουν την παράσταση σε απόσταση αναπνοής από τον Αμμούλη. Παραλίες πεντακάθαρες, ρηχές, ιδανικές όλες για οικογένειες.
Σε αυτές μπορείς να βρεις οργανωμένα τμήματα με ξαπλώστρες, ομπρέλες και καντίνες αλλά και ελεύθερα σημεία. Μάλιστα ο Αρχάγγελος κερδίζει σταθερά γαλάζια σημαία τα τελευταία χρόνια! Ωστόσο υπάρχουν κι εκείνοι που αποζητούν να χαθούν σε ένα μέρος όμορφο και ήρεμο. Δεν είναι για όλους η βαβούρα των οργανωμένων παραλιών. Γι αυτό η Ελλάδα έχει να προσφέρει σε όλους, τον υδάτινο πλούτο της, δίχως τσιγκουνιές.
Ο Αμμούλης που λες, θυμίζει κυκλαδίτικο νησί πολλές δεκαετίες πίσω. Τότε που δε γνωρίζαμε τι θα πει βαριά τουριστική βιομηχανία. Όταν τα πράγματα ακόμα ήταν απλά και οι άνθρωποι… απλώς άνθρωποι!
Κάπως έτσι λοιπόν πάει κι εδώ το έργο. Η αμμώδης παραλία με το ελαφρύ βότσαλο σε μερικά σημεία, εκτείνεται σε έναν μικρό όρμο. Η χαμηλή βλάστηση αποτελούμενη κυρίως από θάμνους, έρχεται και δένει με τον κυκλαδίτικο χαρακτήρα. Η φυσική σκιά όπως αντιλαμβάνεσαι είναι περιορισμένη.
Αν αποφασίσεις να έρθεις μέχρι εδώ, φρόντισε να έχεις μαζί σου όλα τα απαραίτητα. Φυσικά, αυτό αφορά και το φαγητό σου ακόμα και το νερό σου. Εδώ είπαμε έρχεσαι να νιώσεις κάτι πρωτόγονο, παρθένο και ασυμβίβαστο. Οτιδήποτε αφορά πολιτισμό, ανέσεις και πολυτέλειες τα έχεις αφήσεις 2 χιλιόμετρα πίσω σου, στον οικισμό της Πλύτρας. Κι εκεί θα τα ξανά βρεις, επιστρέφοντας. Μη βιάζεσαι λοιπόν να αφήσεις αυτό το πανέμορφο μέρος. Απόλαυσέ το!
Η βυθισμένη πολιτεία και τα μυστικά της ευρύτερης περιοχής
Πάμε τώρα στα sosάκια της περιοχής. Γιατί αγαπητέ αναγνώστη, όσο και να βολευτούμε σε ένα μέρος και να αράξουμε, όπως άνετα μπορούμε να κάνουμε στην παραλία Αμμούλης Λακωνίας, είναι κρίμα να χάσουμε τη γνώση που θα μας προσφέρουν τα αξιοθέατα γύρω από το ησυχαστήριό μας. Άλλωστε ένας τρόπος για να μαθαίνουμε ιστορία, γεωγραφία, μυθολογία και ένα σωρό ακόμα σπουδαία πράγματα, είναι να ταξιδεύουμε. Και πίστεψέ με δεν έχει καμία απολύτως σημασία αν τα ταξίδια μας αφορούν άλλη ήπειρο ή απλώς άλλη “γειτονιά”!
Κάπως έτσι λοιπόν, εδώ πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείς την αρχαία πόλη του Ασωπού. Πρόκειται για μια φημισμένη πόλη της αρχαιότητας που βυθίστηκε μετά το μεγάλο σεισμό του 365 μ. Χ. Αυτός ο σεισμός βέβαια δε βύθισε μόνο μία πόλη αλλά πολλές. Στο λακωνικό κόλπο θα δεις με γυμνό μάτι αρκετά από τα ερείπια αυτών των πόλεων μέσα στο νερό ή κι έξω από αυτό.
Εσύ μην τρέξεις να τις βρεις όλες αν δε θες. Αλλά αφού έχεις φτάσει μέχρι αυτή την πινέζα του χάρτη, αναζήτησε τον Αρχαίο Ασωπό. Δε θα δυσκολευτείς καθόλου μιας και ακριβώς πίσω από το λιμάνι της Πλύτρας, κατά μήκος της ακτογραμμής, θα θαυμάσεις ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της περιοχής.
Εντός του οικισμού της Πλύτρας, δίπλα από την μικρή παραλία του χωριού, θα δεις ένα σπίτι σχεδόν μέσα στο νερό, που δεν κατοικείται πια. Στέκεται μόνο του, ακουμπισμένο στην άκρη της θάλασσας. Ξεχωρίζει λες και πρόκειται για μια σύγχρονη ακρόπολη. Γιατί σου λέω να σταθείς σε αυτό; Γιατί αυτό ήταν το πρώτο οίκημα που χτίστηκε στην Πλύτρα το 17ο αιώνα. Μάλιστα ο θρύλος θέλει τον οπλαρχηγό Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, να περάνει από εδώ και να φιλοξενείται από τους ιδιοκτήτες του αρχοντικού, κατά τη διάρκεια της επανάστασης του ’21.
Τέλος, νομίζω πως το σημείο με τα πιο διαυγή και λαμπερά νερά βρίσκεται στο Καραβοστάσι! Βρίσκεται 2 χιλιόμετρα δυτικά της Πλύτρας αλλά αν βρίσκεσαι στην παραλία της Παχιάς Άμμου (στο τέλος του οικισμού της Πλύτρας) μπορείς να περπατήσεις και σε μερικά μέτρα να έχεις φτάσει στο Καραβοστάσι τσαλαβουτώντας στο νερό.
Εν κατακλείδι, να είστε παράξενοι ταξιδιώτες και όχι φρόνιμοι τουρίστες. Ο ταξιδιώτης επιστρέφει σπίτι του γεμάτος εικόνες και γνώση. Ο τουρίστας γεμάτος φωτογραφίες για τα κοινωνικά δίκτυα. Διάλεξε, ποιος από τους δυο θέλεις να είσαι!
#Traveldrops_by
karidostouflo