Στο λακωνικό κόλπο υπήρχε μια ξακουστή αρχαία πόλη που βυθίστηκε και σήμερα εξαφανίζεται ό, τι έχει απομείνει από αυτή _ Ακραία
Χρόνος ανάγνωσης: θα σου έλεγα μέχρι να περπατήσεις στον αρχαιολογικό χώρο αλλά επειδή θα δυσκολευτείς να τον βρεις… ας πούμε μέχρι να πιείς ένα καφεδάκι στην παραλία.
Ο χάρτης της Αρχαίας Ελλάδας σε κάποια σημεία δεν είναι ο ίδιος με σήμερα. Αυτό οφείλεται κυρίως σε φυσικά αίτια που στάθηκαν αιτία κι αφορμή, να χαθούν από το χάρτη, ολόκληρες πολιτείες. Και πολιτισμοί, κατ’ επέκταση. Μια τέτοια περίπτωση αφορά και την αρχαία πόλη Ακραία στο λακωνικό κόλπο, που εδώ το “σβήστηκε από το χάρτη” είναι εντελώς (και μόνο!) κυριολεκτικό.

Όταν φυσικά αίτια αλλάζουν τους χάρτες ολόκληρων περιοχών
Σαφώς ένα φυσικό αίτιο, δεν επηρεάζει μόνο μια πόλη αλλά μπορεί να έχει επιπτώσεις σε ένα μεγάλο γεωγραφικό κομμάτι.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο φoνιkός σεισμός του 365 μ.Χ. με επίκεντρο την Κρήτη, επηρέασε (αρνητικά εννοείται) ολόκληρη σχεδόν την ανατολική Μεσόγειο. Ήταν τέτοια η έντασή του που οι ειδικοί υποστηρίζουν, πως κανένα άλλο γεγονός παρόμοιας σφοδρότητας, δεν έχει λάβει χώρα τα τελευταία 14.000 χρόνια στην περιοχή.

Άλλες γνωστές βυθισμένες πολιτείες του λακωνικού κόλπου, είναι η Αρχαία πόλη Λας στο σημερινό Βαθύ και ο αρχαίος Ασωπός που βρίσκεται στην περιοχή της Πλύτρας! Όπως αντιλαμβάνεσαι, πριν από σχεδόν 1.700 χρόνια, ο χάρτης του λακωνικού κόλπου ήταν εντελώς διαφορετικός. Πιο γεμάτος αν το θες. Μετά όμως το φρiκτό σεισμό, η θάλασσα εισχώρησε προς την ξηρά, καταπίνοντας πολλές πόλεις μέσα στο νερό.
Σε άλλα σημεία της Μεσογείου, όπως τα Αντικύθηρα για παράδειγμα, η γη ανυψώθηκε και η στάθμη της θάλασσας κατέβηκε. Μάλιστα στην πόλη της Αλεξάνδρειας λέγεται πως τα νερά εισχώρησαν 3 χιλιόμετρα στην ενδοχώρα ενώ στο Δέλτα του Νείλου πλημμύρισε από το τσουνάμι που σηκώθηκε.

Η σπουδαία πόλη Ακραία στην αρχαιότητα
Έλα τώρα να σου πω μερικά πολύ σημαντικά πράγματα για την σπουδαία πόλη της Ακραίας:
- Σύμφωνα με τον ταξιδευτή της αρχαιότητας Παυσανία (σας έχω πει ότι τον ζηλεύω αυτό τον άνθρωπο ε;!), η ίδρυση της πόλη ανάγεται στους προϊστορικούς χρόνους
- Ιδρυτής της πόλης φέρεται ο Ακρίας με Σπαρτιάτικη καταγωγή. Εννοείται έδωσε το όνομά του στην πόλη όπως συνηθιζόταν τότε. Σήμερα φτιάχνουμε πχ εταιρίες με το όνομά μας, τότε ίδρυαν πόλεις!
- Η πόλη γνώρισε ευμάρεια και πλούτο καθώς ήταν εύκολες οι επικοινωνίες αλλά κυρίως οι εμπορικές συναλλαγές με άλλες περιοχές, καθότι διέθετε λιμάνι
- Ο ναός της μητέρας των θεών Κυβέλης, θεωρείται ο αρχαιότερος της Πελοποννήσου, τέτοιου είδους
- Από την Ακραία καταγόταν ο πολυολυμπιονίκης Νικοκλής. Υπήρξε ολυμπιονίκης για πέντε φορές στη διάρκεια 2 ολυμπιακών αγώνων. Το 100 π.Χ. και το 96 π. Χ. αντίστοιχα. Τα αγωνίσματα στα οποία διακρίθηκε ήταν ο δίαυλος, δόλιχος, οπλίτης δρόμου, στάδιο κι ένα άγνωστο αγώνισμα δρόμου
- Προς τιμήν του ολυμπιονίκη, από το 1986 και μετά, διοργανώνονται στην περιοχή τα Νικόκλεια, με πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις

History Tip: Ξέρατε ότι το στάδιο ήταν το ένα και μοναδικό άθλημα που λάμβανε χώρα στους ολυμπιακούς αγώνες από το 776 μέχρι το 724 π.Χ.. Δηλαδή από τότε που διοργανωθήκαν επίσημα οι αγώνες (776 π. Χ.) και για 52 χρόνια, υπήρχε μόνο ένα άθλημα!
Μάλιστα, ο νικητής του σταδίου, έδινε το όνομά του στην ολυμπιάδα. Σε όλη δηλαδή την τετραετία μέχρι τους επόμενους αγώνες. Και μάντεψε: με αυτό τον τρόπο οι ιστορικοί γνωρίζουν σχεδόν όλους τους νικητές στο άθλημα του σταδίου!

Ο αρχαιολογικός χώρος στο σήμερα
Στο σήμερα, τα νέα δεν είναι και τόσο καλά. Παρόλο που στο παρελθόν έγιναν κάποιες ανασκαφές και εντοπίστηκαν ευρήματα και τμήματα του ναού, αυτές σταμάτησαν κι έκτοτε μην το είδατε το Παναή. Ο χώρος χάσκει oρφανός σε ένα χωράφι, χωρίς καμία (καμία όμως!) ενημερωτική πινακίδα και φυσικά χωρίς καμιά προστασία ή προφύλαξη.
Ο μόνος αρχαιολογικός χώρος που διακρίνεται, είναι αυτός στις φωτογραφίες του άρθρου, ενώ παρόμοιος χώρος έχει υποχωρήσει κι έχει πέσει μέσα στη θάλασσα αφού ουδείς φρόντισε για την τύχη του. Ίσως στην Ελλάδα, να μην είμαστε ακόμα αρκετά έτοιμοι για να εκτιμήσουμε την ανεκτίμητη κληρονομιά μας. Και μάλλον όταν θα είμαστε ώριμοι για κάτι τέτοιο, πιθανώς να είναι αργά.

Εν πάση περιπτώσει, αξίζει να κάνεις μια στάση εδώ! Άφησε το αυτοκίνητο στην άκρη του δρόμου και με τα πόδια ακολούθησε το gps του κινητού σου. Ξέρω, θα σκεφτείς κι εσύ πως περπατάς πάνω σε μια ολόκληρη πολιτεία θαμμένη κάτω από το χώμα. Προς το παρόν, μείνε με αυτή την αίσθηση. Ίσως κάποτε, να έχουμε την τύχη να περιηγηθούμε και σε άλλα ευρήματα!
Τέλος, μην ξεχνάς πως η παραλία Κοκκινιά, βρίσκεται ακριβώς απέναντι. Θα βρεις οργανωμένα σημεία στην τεράστια ακτή και η παραλία είναι ιδανική για παιδιά, καθότι ρηχή.
#Traveldrops_by
karidostouflo