Ο Αντώνης Παπαθεοδούλου και η Ντανιέλα Σταματιάδη έφτιαξαν ένα πρωτότυπο και παράξενο βιβλίο την ξεχωριστή Αμάλια που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος!
Οι δυο δημιουργοί ( Αντώνης Παπαθεοδούλου & Ντανιέλα Σταματιάδη) εμπνεύστηκαν από τη φράση του Martin Luther King “almost always the creative, dedicated minority has made the world better” και έφτιαξαν αυτό το ιδιαίτερο και ξεχωριστό βιβλίο. Και γιατί λέω ιδιαίτερο; γιατί αυτό το βιβλίο δεν υπακούει σε κανόνες. Ούτε σε κανόνες εικονογράφησης αλλά ούτε και σε κανόνες κειμένου. Οι λέξεις πιάνουν μόνο τόσο χώρο όσο αυτό είναι απαραίτητο και οι εικόνες είναι απλές αλλά ιδιόμορφες.

Η ιστορία της ξεχωριστής Αμάλια από τις εκδόσεις Ίκαρος
Ξεχωρίζω τις πρώτες σελίδες του βιβλίου, εκεί όπου ένα κόκκινο παπουτσάκι ξεπροβάλλει μέσα στην εικόνα και σιγά σιγά εμφανίζεται ολόκληρο το κορίτσι της ιστορίας μας, η Αμάλια. Περπατάει σε μια λαϊκή αγορά, μπερδεύεται μέσα στους ανθρώπους, χάνεται μέσα στο πολυάσχολο πλήθος , ψάχνει κι αυτό κάπου να ακουμπήσει την πραμάτειά του. Και τι πραμάτεια… ένα λεμόνι όλο κι όλο!
Δεν είναι εύκολο για ένα παιδί να χωρέσει μέσα σε έναν κόσμο που οι μεγάλοι έχουν όλους τους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Εκεί όπου ακόμη κι η ψιλή φωνούλα τους είναι αδύνατον να ξεπεράσει τις άγριες και βροντερές φωνές όλων των ενηλίκων. Τα παιδιά όμως έχουν μέσα τους πείσμα, θάρρος και θράσος. Κάτι που οι μεγάλοι πολλές φορές δεν έχουμε ή ακόμα κι αν έχουμε κάτι από αυτά, οι λογικές μας και τα πρέπει μας χαντακώνουν όλα εκείνα που θεριεύουν μέσα μας όλο και πιο βαθιά. Κι εκεί στα βαθιά υπάρχουν σκοτάδια, το ξέρουμε όλοι μας αυτό.
Τα παιδιά όμως δεν ξέρουν από σκοτάδια. Ξέρουν μόνο όλα όσα επιθυμούν. Κι όταν οι λέξεις που θέλουν να ξεστομίσουν είναι πολύχρωμες τότε θα βρουν τον τρόπο να ειπωθούν. Κι όταν ειπωθούν μπορεί στα αλήθεια να συμβούν πράγματα μαγικά.
Τέτοια πράγματα μαγικά συμβαίνουν και στις σελίδες του βιβλίου μας. Με τη μαγεία να ακουμπάει πάνω σε δυο πλαστικά τελάρα και την Αμάλια να διαλαλεί τραγουδιστά την πραμάτειά της. Ποιος είπε πως εκείνες οι αγριοφωνάρες δεν θα αφήσουν την ψιλή φωνούλα της να ακουστεί; ποιος είπε πως η Αμάλια δεν έχει το πείσμα και τα κότσια να προσπαθήσει; μα αυτό ακριβώς είναι το νόημα σε όλα αυτά, πως όλοι όσοι προσπαθούν για το όμορφο κάποτε θα τα καταφέρουν. Μόνο να πιστεύουν όσα κρύβουν μέσα τους και θέλουν να τους δώσουν μορφή.

Τα μαθήματα που μου έδωσε η ξεχωριστή Αμάλια
Η ξεχωριστή Αμάλια που παρεμπιπτόντως πήρε το όνομά της από την Πορτογαλέζα ηθοποιό και τραγουδίστρια Amalia Rodrigues με σκούντηξε λίγο παραπάνω από ότι είχα συνηθίσει μέχρι τώρα. Με έκανε να σκεφτώ πως πρέπει να αρχίσω ξανά διεκδικώ με θάρρος και θράσος όλα όσα αγαπώ, όλα εκείνα τα όμορφα που θέλω να γίνουν λέξεις και να βγουν από μέσα μου.
Και ναι, είναι αλήθεια πως μου θύμισε και λίγο τον εαυτό μου. Τότε που ήμουν κι εγώ ένα μικρόσωμο κορίτσι και πήγαινα στην λαϊκή αγορά μαζί με τον μπαμπά μου για να τον βοηθήσω.
Τα αγόρια μου διαλάλησαν κι εκείνα τις μπάμιες και τα πράσα κι έπαιξαν με τις φωνές τους. Γελάσαμε με την εικονογράφηση σε πολλά σημεία ενώ σε κάποια άλλα ψάξαμε να βρούμε που κρύβεται η Αμάλια. Η αγαπημένη μας Αμάλια!
Θαυμάσαμε όλοι μαζί τους ανθρώπους που από απλοί έμποροι έγιναν χαρούμενοι τραγουδοποιοί και ποιητές! Θαυμάσαμε και τους πελάτες της λαϊκής αγοράς που από απλοί πελάτες έγιναν κι εκείνοι χορευτές και τροβαδούροι.
Μα τι υπέροχο στα αλήθεια να πέφτουν στα χέρια μας τέτοια ξεχωριστά βιβλία!
Η ξεχωριστή Αμάλια κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος!
Κι εδώ “κυκλοφορούν” και τα υπόλοιπα βιβλία που έχουμε διαβάσει και σας τα προτείνουμε!
Μέχρι το επόμενο ταξίδι μας πάνω σε ένα βιβλίο να περνάτε όμορφα!
Ελένη
2 comments
Θα το ψάξω.
Φαίνεται πολύ ενδιαφέρον.
Ναι! εμάς μας άρεσε πολύ!!!