Μπορεί η Κουνουπιά Αρκαδίας μη μη σου λέει τίποτα, εγώ όμως σήμερα θα σε εκπλήξω ευχάριστα, αφού θα σε ξεναγήσω στα μικρά μυστικά της!
Χρόνος ανάγνωσης: Ίσα μέχρι να σκύψουμε και να πιούμε νερό από την πέτρινη βρύση.
Η Αρκαδία φημίζεται για τον απέραντο ορεινό πλούτο της, τόσο σε οικισμούς όσο και σε τοπία. Ωστόσο, ο περισσότερος κόσμος εστιάζει στα ορεινά χωριά του Μαινάλου. Κάτι το οποίο, σαφώς και αδικεί την αντίπερα “όχθη” του Πάρνωνα, η οποία αφορά μια εκπληκτική περιοχή, με πολλά πρόσωπα. Ξεκινώντας από το γεγονός, πως αυτή η πλευρά δεν έχει αναπτυχθεί τουριστικά, κρατάει έναν πιο παραδοσιακό και αυθεντικό χαρακτήρα. Τι άλλο να ζητήσεις, αν ψάχνεσαι για εναλλακτικό τουρισμό;

Κουνουπιά Αρκαδίας _ το χωριό που ο Φώτης Κόντογλου ζωγράφισε την εκκλησία του
Το αξιοσημείωτο σε αυτό το χωριό είναι πως η κεντρική εκκλησία, Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου, έχει εικονογραφηθεί από τον Φώτη Κόντογλου. Έλληνα ζωγράφο, αγιογράφο και συγγραφέα. Μπορεί ο φημισμένος καλλιτέχνης, να άφησε ένα σπουδαίο έργο πίσω του, ωστόσο είναι αρκετά σπάνιες οι εκκλησίες που έχει αγιογραφήσει σε τόσο απομακρυσμένα μέρη. Τουλάχιστον, αυτές που γνωρίζουμε σήμερα. Κι αυτό από μόνο του, καθιστά το συγκεκριμένο έργο, ανεκτίμητης αξίας!
Εδώ αξίζει να αναφερθούμε στον παλιό σταυρό που στόλιζε το ξύλινο τέμπλο της εκκλησίας, προτού αυτό ανακαινιστεί. Ο σταυρός είναι ιδιαίτερος και θεωρείται ιστορικό κειμήλιο. Η χρονολόγησή του τοποθετείται πολύ παλιά, ενώ φέρει και μια οπή από όπλο. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, τα στρατεύματα του Ιμπραήμ, στην καταστροφική τους πορεία στην Πελοπόννησο το 1826, επιχείρησαν να κάψουν την εκκλησία του χωριού. Μπορεί, κάτι τέτοιο να αποφεύχθηκε, ωστόσο σημειώθηκαν φθορές.
Ο Ναός της Κοιμήσεως Θεοτόκου, ανακαινίσθηκε το 1954 , σύμφωνα με την επιγραφή στο νέο μαρμάρινο τέμπλο, με έξοδα τα οποία κάλυψαν οι ομογενείς Κουνουπιώτες της Αμερικής. Ο περίφημος σταυρός, σήμερα βρίσκεται στο χωριό Τσιτάλια, 21 χλμ βορειοανατολικά της Κουνουπιάς.

5 + 1 χρήσιμες πληροφορίες γι αυτό το πανέμορφο χωριό
Κι αφού φτάσαμε ως εδώ έλα να σου δώσω μερικά χρήσιμα facts για την Κουνουπιά της ορεινής Αρκαδίας.
- Βρίσκεται στη Νότια Κυνουρία, στις πλαγιές του Πάρνωνα σε 770 μ. υψόμετρο, κυριολεκτικά φωλιασμένο στην καρδιά του δάσους. Ακόμα και το καλοκαίρι θα βρεις δροσερό νερό να τρέχει από τις πηγές.
- Την εποχή της Τουρκοκρατίας υπήρξε μεγάλο κεφαλοχώρι και μαζί με την Αμυγδαλιά, Πελετά, Πηγάδι, Βλησιδιά και Χούνη αποτελούσαν τα περίφημα Κουνουποχώρια. Πως λέμε Τσακωνοχώρια (επίσης στον Πάρνωνα) ή Ζαγοροχώρια στη Ήπειρο; κάπως έτσι! Προφανώς, εκείνα τα χρόνια οι οικισμοί δημιουργούσαν ομάδες από χωριά, αποκτώντας έτσι ισχύ οικονομικού ή αμυντικού χαρακτήρα.
- Σήμερα ο οικισμός κατοικείται από 57 μόνιμους κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Το ευχάριστο είναι πως σε αυτή την κουκίδα του Πάρνωνα, οι μόνιμοι κάτοικοι δεν αφορούν μόνο γέροντες αλλά και νέους ανθρώπους!
- Η εκκλησία γιορτάζει στις 15 Αυγούστου και παλιότερα γινόταν ένα τριήμερο πανηγύρι με παραδοσιακό φαγητό και ζωντανή μουσική. Από εκείνες τις παλιές, τα καλές, γνήσιες γιορτές που οι άνθρωποι διασκέδαζαν με το “τίποτα” κι ήταν ευτυχείς ακόμη κι όταν δεν έφταναν οι καρέκλες και κάθονταν σε ένα τελάρο από μπύρες…
- Μπορεί οι άνθρωποι εδώ να είναι λίγοι, όμως το σημείο προσελκύει πολλούς κυνηγούς καθώς πρόκειται για μια περιοχή που ενδείκνυται για όλα τα είδη κυνηγιού.
- Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, η Κουνουπιά υπήρξε τόπος κατοικίας του πασά της περιοχής. Μάλιστα λέγεται πως οι Τούρκοι, θάβονταν σε έναν λόφο που μέχρι σήμερα ονομάζεται “Μνήματα”.
Αν σε βγάλει ο δρόμος από δω, κάνε μια μικρή στάση, κάποιον θα συναντήσεις. Κι αν όχι… σκύψε στην πηγή και πιες νερό!
Karidotsoulo fact: Αυτό το άρθρο γράφτηκε με την όμορφη παρέα των ανθρώπων, που ζουν ακόμη στην Κουνουπιά ή απλώς έχουν έντονους δεσμούς με την καταγωγή τους. Τους ευχαριστούμε όλους θερμά!
#Traveldrops_by
karidostouflo