Μπορεί η πόλη της Σπάρτης σήμερα να είναι μόνο μια κουκίδα στο χάρτη αλλά τα κορυφαία αξιοθέατα μαρτυρούν ένα λαμπρό κι ένδοξο παρελθόν!
Φυσικές καταστροφές, η ανθρώπινη αμέλεια (ίσως και η αφέλεια), η δημιουργία της νέας πόλης πάνω στην παλιά, η αδιαφορία της πολιτείας, ακόμη και επιθέσεις με σκοπό την καταστροφή των αρχαιοτήτων, δεν έχουν αφήσει και πολλά από το παρελθόν για να θαυμάσουμε σήμερα. Όμως όσα υπάρχουν αξίζει να τα ανακαλύψουμε, να τα ξετρυπώσουμε και να ψάξουμε να μάθουμε γι αυτά, όσα περισσότερα μπορούμε.
Καρυδοτσουφλένιοι φίλοι μου, αν δεν αγαπήσουμε το παρελθόν μας δε θα πατήσουμε γερά στο μέλλον μας. Γι αυτό αγαπήστε τον τόπο σας, ψάξτε τον, μάθετέ τον, αγαπήστε τον!
Αποθήκευσε τα κορυφαία αξιοθέατα της Σπάρτης
Σήμερα λοιπόν θα δούμε τα αξιοθέατα της Σπάρτης. Μόνο όμως όσα βρίσκονται μέσα στη πόλη. Αν πιάσουμε τα γύρω γύρω δε θα φτάσει μια ολόκληρη ιστοσελίδα!
Το άγαλμα του βασιλιά Λεωνίδα
Σήμα κατατεθέν της Σπάρτης είναι το άγαλμα του Λεωνίδα μπροστά από το δημοτικό στάδιο της πόλης. Το ορειχάλκινο άγαλμα του δοξασμένου Βασιλιά Λεωνίδα φιλοτέχνησε ο γλύπτης Βάσος Φαληρέας το 1969. Παρόμοιο άγαλμα, του ίδιου γλύπτη, κοσμεί τις Θερμοπύλες από το 1955.
Εδώ ορίζεται σαν αφετηρία ή τερματισμός για πολλούς αγώνες ή δρώμενα που λαμβάνουν χώρα στην πόλη. Κορυφαίος αγώνας όλων φυσικά, ο με υπερμαραθώνιος Σπάρταθλον όπου οι αθλητές τερματίζουν μόλις αγγίζουν το πόδι του Λεωνίδα.
Η Αρχαία Σπάρτη και ένα από τα μεγαλύτερα θέατρα της αρχαιότητας
Πίσω από το στάδιο βρίσκεται η είσοδος της αρχαίας πόλης. Μπορείς να μπεις χωρίς να πληρώσεις αντίτιμο και να περιπλανηθείς σε ένα τόπο που κόβει την ανάσα μόνο και μόνο στη θέα της νέας πόλης και του αρσενικού όρους – Ταϋγέτου.
Τα ευρήματα είναι δυσανάλογα λίγα αν αναλογιστεί κανείς τη λαμπρότητα της πόλης κατά το παρελθόν. Η ίδρυση όμως της νέας πόλης πάνω στην παλιά, σεισμοί και καταστροφές δεν μας άφησαν πολλά από εκείνη την εποχή. Ο χώρος που ορίζεται σαν Αρχαία Σπάρτη είναι στην πραγματικότητα ένας λόφος ο οποίος αποτελούσε θρησκευτικό και διοικητικό κέντρο της περιοχής.
Σημείωσε εδώ πως το θέατρο της Αρχαίας Σπάρτης ήταν ένα από τα μεγαλύτερα της αρχαιότητας με χωρητικότητα 17.000 θεατές.
Μια πόλη γεμάτη από ευρήματα
Βολτάροντας στη νέα πόλη θα συναντήσεις σε πολλά σημεία περιφραγμένους χώρους με αρχαία ευρήματα. Μερικοί χώροι είναι καλά συντηρημένοι και υπάρχουν ενημερωτικές πινακίδες για να ξέρει ο επισκέπτης τι ακριβώς βλέπει.
Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι τα αρχαία ρωμαϊκά λουτρά και το κενοτάφειο του Λεωνίδα όπου πιστεύεται πως εκεί θάφτηκε ο ένδοξος βασιλιάς, αν και υπάρχουν αμφιβολίες ως προς την εγκυρότητα αυτής της πληροφορίας.
Το διάσημο ψηφιδωτό “η Αρπαγή της Ευρώπης” – από τα κορυφαία αξιοθέατα της Σπάρτης
Το ψηφιδωτό της Αρπαγής της Ευρώπης είναι ένα μοναδικό στο είδος του εύρημα σε ολόκληρο τον κόσμο.΄ Βρέθηκε το 1872 στον κήπο μονοκατοικίας και σε βάθος μισού μέτρου. Χρειάστηκαν ακριβώς 149 χρόνια ώστε το ψηφιδωτό να δει το φως και φυσικά χρηματοδότηση του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος”. Γιατί μπορεί ο ελληνικός πολιτισμός να εμπνέει καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο (βλέπε γλυπτό με την Αρπαγή της Ευρώπης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο) αλλά εμείς τα κρατάμε θαμμένα για αιώνες μέχρι να μας χρηματοδοτήσει κάποιος … αλλά δε θα συγχυστώ άλλο!
*Αντίγραφο του ψηφιδωτού υπάρχει στην κεντρική πλατεία της πόλης και απεικόνισή του στο κέρμα των 2 ευρώ.
Κουμαντάρειος Πινακοθήκη
Η Κουμαντάρειος βιβλιοθήκη στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό αρχοντικό των αρχών του 20ου αιώνα και λειτουργεί σαν παράρτημα της Εθνική Πινακοθήκης. Τα μόνιμα εκθέματα είναι μόλις 14 ελαιογραφίες δυτικοευρωπαίων ζωγράφων από τον 16ο έως τον 20ο αιώνα. Κατά διαστήματα όμως φιλοξενούνται στο χώρο της πινακοθήκης διάφορες εκθέσεις από όλο τον κόσμο.
Το Ιερό της Ορθίας Αρτέμιδος
Το Ιερό της Ορθίας Αρτέμιδος ήταν ένα από τα πιο σημαντικά ιερά της Αρχαίας Σπάρτης. Σήμερα το συναντάμε στις όχθες του ποταμού Ευρώτα, εκεί όπου βρισκόταν ο συνοικισμός των Λιμνών. Σε αυτό το χώρο γίνονταν θρησκευτικές και εορταστικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή του κοινού, εξού και τα ευρήματα ενός αμφιθέατρου.
Μουσεία της πόλης
Εδώ σας βάζω επιγραμματικά τα μουσεία της πόλης. Αναλυτικό άρθρο σχετικά με αυτά δείτε εδώ -> 9 πρωτοποριακά μουσεία της Σπάρτης !
- Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης
- Μουσείο Νεότερης Σπάρτης
- Μανουσάκειο Μουσείο Αστικού και Λαϊκού Βίου
- Μουσείο ελιάς & ελληνικού λαδιού
- Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης
- Μουσείο φωτογραφικών μηχανών – Τάκη Αϊβαλή
- Αρχαιολογικό Μουσείο Μυστρά
Αν σου άρεσε το άρθρο μου, μοιράσου το με τους φίλους σου!
#with_love
karidotsouflo.gr