Μακράν η πιο εύκολη, νόστιμη και υγιεινή συνταγή για νηστίσιμα κουλουράκια πορτοκαλιού με σταφίδες και χωρίς ζάχαρη που έχουμε φτιάξει ποτέ!
Αυτά τα κουλουράκια πορτοκαλιού με κανέλα και σουσάμι είναι ο ορισμός της παραδοσιακής εύκολης συνταγής. Γίνονται στο λεπτό, χωρίς μίξερ και με μόνο 5 βασικά υλικά που υπάρχουν σε κάθε κουζίνα. Πάνε “γάντι” με τον καφέ, το τσάι, το γάλα ακόμα και σκέτα σαν κολατσιό! Γενικά πάνε παντού και πάντα…
Κουλουράκια πορτοκαλιού με σταφίδες χωρίς ζάχαρη
Υλικά για 20 – 25 περίπου μέτρια κουλουράκια
- 200 γρ ελαιόλαδο
- 200 γρ χυμό από φρέσκα πορτοκάλια
- 50 γρ μέλι
- 50 γρ σταφίδες
- 400 γρ αλεύρι (ίσως και λίγο παραπάνω)
- 1/2 κγ σόδα
- 1/2 κγ μπέκιν
- 1/2 κγ κανέλα
- Σουσάμι (προαιρετικά)

Τρόπος παρασκευής και ψήσιμο
- Ρίχνουμε σε μια λεκάνη όλα τα υλικά εκτός από τις σταφίδες και το αλεύρι και ανακατεύουμε λίγο μεταξύ τους χρησιμοποιώντας ένα σύρμα
*Το μέλι δεν κολλάει στο κουτάλι ή στο ποτήρι που θα το μετρήσουμε αν προηγουμένως έχουμε βουτήξει το κουτάλι ή έχουμε βρέξει το ποτήρι με λάδι - Προσθέτουμε το αλεύρι και τις σταφίδες και ζυμώνουμε. Η ζύμη αμέσως θα ξεκολλήσει από τα τοιχώματα της λεκάνης και θα γίνει μια εύπλαστη μαλακή ζύμη
- Πλάθουμε στρογγυλά κουλουράκια και τα περνάμε από σουσάμι.
*Για να μην ξεκολλάει το σουσάμι μετά το ψήσιμο από τα κουλουράκια παίρνουμε ένα βαθύ πιάτο και βάζουμε λίγο νερό (ίσα να καλυφθεί ο πάτος του πιάτου) και λίγο σουσάμι. Αφού πλάσουμε τα κουλουράκια, τα βουτάμε στο πιάτο με το νερό και το σουσάμι και τα τοποθετούμε σε ταψί με στρωμένη λαδόκολλα. Το νερό θα βοηθήσει το σουσάμι να κολλήσει στα κουλουράκια και να μην χάνεται αυτό μετά το ψήσιμο. - Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 20 – 25 λεπτά (ανάλογα πάντα και το φούρνο) αν τα θέλουμε μαλακά. Αν τα θέλουμε πιο τραγανά ψήνουμε για περισσότερη ώρα
Δες εδώ και τα νηστίσιμα κουλουράκια χωρίς ζάχαρη!
Καλή επιτυχία!
Karidotsouflo