Οι παραδοσιακοί κουραμπιέδες, άρρηκτα συνδεδεμένοι με τα Χριστούγεννα, είναι αφράτοι, τραγανοί και φτιάχνονται μόνο με 3 βασικά υλικά!
Κάποιες γεύσεις έχουν σηματοδοτήσει τόσο έντονα τις συνήθεις ενός τόπου που έγιναν από μόνες τους έθιμα και παραδόσεις. Αυτό συμβαίνει και με τους κουραμπιέδες οι οποίοι παρέα με τα μελομακάρονα “στιγματίζουν” τα Χριστούγεννα των Ελλήνων.
Εμείς θα φτιάξουμε πεντανόστιμους παραδοσιακούς κουραμπιέδες μόνο με 3 βασικά υλικά. Η ποιότητα και η σωστή χρήση αυτών των υλικών, αποτελούν και το μυστικό για την επιτυχία του συγκεκριμένου γλυκού.
- *Η μαγειρική ομάδα μας λέγεται στην κουζίνα με χαρά και σε περιμένει!
Παραδοσιακοί κουραμπιέδες αφράτοι και τραγανοί μόνο με 3 υλικά
Υλικά (για 50 περίπου κομμάτια)
- 500 γρ βούτυρο θερμοκρασία δωματίου (50% αιγοπρόβειο & 50% αγελαδινό)
- 70 γρ ζάχαρη άχνη
- 700 – 750 γρ αλεύρι κοσκινισμένο για όλες τις χρήσεις
- 2 λοβούς βανίλια
- 1 σφηνάκι λικέρ πικραμύγδαλο ή κονιάκ
*προαιρετικά καβουρδισμένα αμύγδαλα ολόκληρα

Εκτέλεση
- Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ μέχρι να αφρατέψουν και να γίνουν μια παχιά κρέμα. Όσο πιο πολύ χτυπήσουμε και αφρατέψουμε το βούτυρο τόσο πιο αφράτοι και τραγανοί θα γίνουν οι κουραμπιέδες μας. Το ελάχιστο που πρέπει να διαρκέσει αυτή η διαδικασία είναι τα δέκα λεπτά.
- Προσθέτουμε τη βανίλια και το λικέρ και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν με την κρέμα βουτύρου.
- Κλείνουμε το μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι ζυμώνοντας απαλά με το χέρι μας μέχρι να ενσωματωθεί όλο το αλεύρι. Μετά από αυτό θα έχουμε μια βελούδινη εύπλαστη και μαλακή ζύμη.
- Πλάθουμε στρογγυλούς κουραμπιέδες και ζουλάμε λίγο με το δάχτυλό μας μέχρι να γίνει ένα βαθούλωμα. Τοποθετούμε τους κουραμπιέδες σε ταψί με στρωμένη λαδόκολλα με το βαθούλωμα να ακουμπάει στο ταψί. Εδώ αν θέλουμε κρύβουμε στη ζύμη και ένα ολόκληρο αμύγδαλο.
- Ψήνουμε για 25 – 30 λεπτά στους 170 βαθμούς.
- Ζαχαρώνουμε τους κουραμπιέδες αφού έχουν κρυώσει εντελώς.
Οι κουραμπιέδες δεν έχουν πολλά μυστικά. Ένα μόνο αρκεί να θυμόμαστε: η καλή ποιότητα βουτύρου και το καλό χτύπημα του βουτύρου είναι τα μόνα που θα καθορίσουν την υφή, τη γεύση και το άρωμα του κουραμπιέ.
Μπες στο μπαμπά πεινάω και βρες αυτό που ψάχνεις μέσα από μια στήλη γεμάτη έξυπνες συνταγές!
Καλή επιτυχία