Ο Ταΰγετος είναι φημισμένος (εκτός των άλλων) και για τις πεζοπορίες του, το μονοπάτι για την Παναγία Ζαγούνα είναι ένα από τα ομορφότερα!
- Παρόρι – Ζαγούνα: 2 χλμ – 50 λεπτά περπάτημα – ΥΔ 310 μέτρα (ανηφόρα)
- Ζαγούνα – Φανερωμένη (Αναβρυτή) : 2 χλμ – 40 λεπτά περπάτημα ΥΔ 160 μέτρα (ανηφόρα)
- Βαθμός δυσκολίας: μέτριο
- Άριστα σηματοδοτημένη διαδρομή
Ταΰγετος: πεζοπορία στο μονοπάτι για την Παναγία Ζαγούνα
Ξεκινώντας λοιπόν από το χωριό Παρόρι (κοντά στο ξενοδοχείο Kyniska, πάνω στο δρόμο) θα ακολουθήσουμε το πλακόστρωτο μονοπάτι που σύντομα θα μετατραπεί σε ορεινό. Η πορεία μέχρι το μοναστήρι είναι διαρκώς ανηφορική κι αυτή είναι η μόνη δυσκολία της διαδρομής.
Αν το περπατήσουμε καλοκαίρι, καλό είναι να ξεκινήσουμε είτε νωρίς το πρωί είτε το απόγευμα. Το χειμώνα όλες οι ώρες θεωρώ πως είναι ιδανικές εφόσον οι θερμοκρασίες είναι καλές. Σε όλη τη διαδρομή υπάρχουν πινακίδες και αποκλείεται να χαθείς. Να θυμάσαι πως νερό δεν βρίσκεις πουθενά. Πρέπει δηλαδή να έχεις φροντίσει γι αυτό, πριν ξεκινήσεις.
Λίγα μέτρα πριν την Παναγία Ζαγούνα θα δούμε μια διχάλα με σχετική σήμανση. Εμείς ακολουθούμε το μονοπάτι προς Ζαγούνα. Τα τελευταία μέτρα πριν τον τελικό μας προορισμό είναι λίγο δύσκολα. Η κλίση του μονοπατιού είναι λίγο απότομη και κόντρα ανηφορική. Αυτό το κομμάτι της διαδρομής είναι και το δυσκολότερο αλλά πραγματικά διαρκεί λίγο.
Το μοναστήρι χτίστηκε το 1754 και σήμερα δεν κατοικείται. Η πόρτα του προαυλίου χώρου είναι ανοιχτή. Μπορείς να μπες μέσα και να ξεκουραστείς στη σκιά. Η εκκλησία επίσης είναι ανοιχτή και μπορείς να μπεις.
Προσοχή: αν ανάψουμε κερί ή καντήλι, φεύγοντας τα σβήνουμε όλα και βεβαιωνόμαστε ότι δεν ξεχάσαμε κάτι αναμμένο. Υπάρχει πάντοτε κίνδυνος πυρκαγιάς. Εξίσου σημαντικό είναι να μην αφήνουμε σκουπίδια. Ούτε στο μοναστήρι ούτε όμως και στο δάσος.
Η θέα από το διπλό καμπαναριό, θα σου κόψει την ανάσα! Μόνο και μόνο γι αυτή την εικόνα, αξίζει τον κόπο να φτάσεις ως εκεί. Τα πράγματα ε΄δω είναι τόσο μοναδικά, που δε θες να φύγεις.
Μονοπάτι Παναγία Ζαγούνα – μοναστήρι Φανερωμένης
Από εδώ (μοναστήρι Ζαγούνας) έχεις δυο επιλογές. Ή θα γυρίσεις πίσω στο χωριό Παρόρι, από όπου ξεκίνησες ή θα ανηφορίσεις προς το μοναστήρι της Φανερωμένης στην Αναβρυτή.
Αν λοιπόν ανηφορίσουμε προς Φανερωμένη, τότε ακολουθούμε για μερικά μέτρα τον χωματόδρομο που βλέπουμε στα δεξιά μας όπως βγαίνουμε από το μοναστήρι. Σε μερικά μέτρα στα αριστερά μας, υπάρχει σήμανση για να βγούμε στο μονοπάτι που θα μας οδηγήσει στη Φανερωμένη.
Σε μερικά σημεία βρίσκεσαι πραγματικά μέσα στο δάσος. Η βλάστηση γίνεται άγρια και καταπράσινη κι αυτό σημαίνει ότι στο μεγαλύτερο κομμάτι έχεις σκιά. Και ως γνωστόν, και η σκιά σε τέτοιες αποδράσεις είναι κάτι περισσότερο από απαραίτητη.
Από το μικρό εκκλησάκι Άγιος Δημήτριος, παίρνουμε τον χωματόδρομο και μόνο όταν έχουμε σχεδόν φτάσει στο μοναστήρι ξανά παίρνουμε το ορεινό μονοπάτι. Από το εκκλησάκι του αγίου Δημητρίου μέχρι τη Φανερωμένη είναι περίπου 10 λεπτά δρόμος.
Το μοναστήρι της Φανερωμένης κατοικείται. Υπάρχει σκιά και πόσιμο νερό στον προαύλιο χώρο αλλά η εκκλησία είναι ανοιχτή μόνο πρωί και απόγευμα, όχι μεσημέρι.
Τώρα μιας και ξεσηκωθήκαμε και βρεθήκαμε τόσο μακριά από την αφετηρία σου λέω επιγραμματικά πως από δω έχεις τις εξής επιλογές αν έχεις όρεξη (που έχεις, το ξέρω!) και αν φυσικά σε παίρνει η ώρα:
- Φεύγεις κατηφορίζοντας το ευρωπαϊκό Ε4 μονοπάτι και βρίσκεσαι στο χωριό Μυστράς . Στα μισά της διαδρομής Εκκλησάκι Σωτήρα) φεύγεις δεξιά ακολουθώντας το μονοπάτι προς Παρόρι (πολύ κοντά δηλαδή από εκεί που ξεκίνησες).
- Γυρνάς προς το χωριό Αναβρυτή από το δρόμο και από τμήμα του Ε4 και μετά μπορείς να πάρεις το λιθόστρωτο μονοπάτι και να φτάσεις στο χωριό Άγιος Ιωάννης (διπλανό χωριό στο Παρόρι)
Να θυμάσαι πως ο Ταΰγετος είναι ένας πεζοπορικός παράδεισος. Υπάρχουν από εύκολα μέχρι δύσκολα μονοπάτια για όλους. Μυθικές κορυφές, άγρια φαράγγια κι ένας απέραντος ορεινός όγκος που σε προκαλεί να τον εξερευνήσεις.
#ΤravelDrops_by
karidotsouflo