Το χωριό με τις εκπληκτικές, πολύχρωμες γειτονιές είναι ο Νέος Μυστράς, χτισμένος στους πρόποδες του λόφου της ιστορικής καστροπολιτείας!
Όλη η ιστορία του τόπου κρύβεται μέσα στα τείχη της οχυρωμένης πολιτείας που υπήρξε ισχυρή ημιαυτόνομη περιοχή του Βυζαντίου και έμεινε στην ιστορία ως το Δεσποτάτο του Μυστρά ή Δεσποτάτο του Μορέως. Είναι η πολιτεία που εντός των τειχών της γράφτηκαν σπουδαίοι τόμοι πολιτισμού και αρχιτεκτονικής και που η Μητρόπολή της, έστεψε τον τελευταίο αυτοκράτορα του Βυζαντίου – Κωνσταντίνο ΙΑ’ Παλαιολόγο.
- Μυστράς είναι ο θρύλος που οι αιώνες δεν κατάφεραν να ξεθωριάσουν !
Νέος Μυστράς: το χωριό και οι απίθανες γειτονιές του
Η λαμπρή πορεία του Δεσποτάτου σταμάτησε επίσημα όταν καταλύθηκε από το Μωάμεθ Β’ το 1460, λίγα χρόνια μετά της Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Παρόλα αυτά, η καστροπολιτεία συνέχισε να κατοικείται για σχεδόν τέσσερις αιώνες μετά. Το 1825 όμως λεηλατήθηκε από τους Αιγύπτιους του Ιμπραήμ οπότε και άρχισε σιγά σιγά η εγκατάλειψή της.
Από τα μισά του 19ου αιώνα ξεκίνησε σταδιακά και η ίδρυση του νέου Μυστρά στους πρόποδες του ίδιου λόφου. Οι τελευταίοι κάτοικοι “άφησαν” το κάστρο τη δεκαετία του ’50.
Έτσι έχουμε ένα πανέμορφο χωριό και μια εγκαταλελειμμένη πολιτεία. Επειδή όμως δε μπορούμε να τα έχουμε όλα κατά πως φαίνεται σε αυτή τη χώρα, εστιάζουμε στα θετικά.
Τα σημεία sos του Μυστρά
Το πρώτο πράγμα που αντικρίζει κανείς φτάνοντας στο Μυστρά είναι η πλατεία και ακριβώς πιο πάνω (φεύγοντας προς κάστρο) περνάμε από το άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου.
Μετά το τελευταίο σπίτι του χωριού (φεύγοντας προς το κάστρο) υπάρχει ένα μικρό πάρκο που συναντάμε έναν καταρράκτη αλλά νερό έχει μόνο από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη. Πάνω από τον καταρράκτη “κρέμεται” το εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα στο οποίο μπορείς να φτάσεις από το μονοπάτι που ξεκινάει ακριβώς δίπλα από το δρόμο (πηγαίνοντας προς το κάστρο). Δεν υπάρχει σήμανση αλλά το δρομάκι είναι ορατό και θα χρειαστείς μόνο 5 – 10 λεπτά περπάτημα για να φτάσεις. Μην το επιχειρήσεις αν έχεις υψοφοβία ή ακροφοβία.
Από το σημείο με τον καταρράκτη ξεκινάει το μονοπάτι που οδηγεί στην Ταϋγέτη και πρόκειται για μια καταπληκτική πεζοπορική διαδρομή, άριστα σηματοδοτημένη.
Η επίσκεψη στον Αϊ Γιάννη των Βουβάλων οπωσδήποτε αξίζει το χρόνο μας. Η εκκλησία βρίσκεται στην περιοχή Τριτσέλα, τη μοναδική συνοικία του βυζαντινού Μυστρά έξω από τα τείχη.
Για να φτάσουμε εκεί ακολουθούμε το μονοπάτι Ε4 το οποίο ξεκινάει από την πλατεία του χωριού. Περνάμε τα σοκάκια και βγαίνουμε σε ένα χωματόδρομο. Από το κέντρο του Μυστρά μέχρι την εκκλησία δε θα χρειαστούμε πάνω από 15 ‘ περπάτημα.
- Ο Μυστράς να ξέρεις, έχει σπουδαίες εκκλησίες με έντονα στοιχεία της βυζαντινής περιόδου. Απλώς πρέπει να περιπλανηθείς λίγο στο χωριό για να τις ανακαλύψεις.
Γενικά να θυμάσαι: έναν τόπο πρέπει να τον περπατάς! Κυριολεκτικά να τον περπατάς. Μέσα από καφετέριες, εστιατόρια και must σημεία των ταξιδιωτικών οδηγών, δε γνωρίζεις ένα μέρος. Έναν τόπο τον επισκέπτεσαι πραγματικά, μόνο όταν τον περπατήσεις, τον εξερευνήσεις, δεις, ακούσεις και νιώσεις κάτι απ’ αυτόν!
Καλές οι ταβέρνες και τα φαγοπότια ρε παιδί μου και ξέρω πως εκεί θα καταλήξουμε, γιατί πως να το κάνουμε Έλληνες είμαστε και πετάμε τη σκούφια μας γι αυτά! Αλλά ακριβώς επειδή είμαστε Έλληνες και ζούμε σε έναν τόπο με βαριά -σαν λαιμητόμο- ιστορία πρέπει να επισκεπτόμαστε μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους. Επιπλέον, επειδή έχουμε υπέροχα χωριά, αξίζει σε κάθε ένα από αυτά να αφιερώσουμε μια ώρα χρόνο ώστε να τα περπατήσουμε και να τα γνωρίσουμε καλύτερα!
Μέχρι το επόμενο ταξιδιάρικο άρθρο μου, να περνάς σούπερ τέλεια και να ανακαλύπτεις τις ομορφιές αυτού του τόπου!
#with_love
karidotsouflo