Μεγάλος μπελάς το διάβασμα στο σπίτι για πολλές οικογένειες αλλά με λίγη προσπάθεια νικάμε το διάβασμα στο σπίτι με μερικά έξυπνα tips!
Μετά από πολλά αποτυχημένα απογεύματα που συνήθως κατέληγαν σε γκρίνιες και καυγάδες (κάτι που απεχθάνομαι με όλο μου το είναι) είπα να να δω τα πράγματα λίγο διαφορετικά.
Για το μόνο που μπορώ να σε διαβεβαιώσω και ξέρω πως θα συμφωνήσεις κι εσύ (ειδικά αν κάθεσαι να διαβάσεις ταυτόχρονα με 2 ή 3 ή και περισσότερα παιδιά στο σπίτι) είναι πως αυτό ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ. Καθόλου εύκολο μάλιστα. Συν ότι μαγική μέθοδος δεν υπάρχει ούτε και ραβδί που με ένα τίναγμα θα τα κάνει όλα τέλεια.
Άρα τι κάνουμε; προσπαθούμε να δούμε τα πράγματα αλλιώς. Να φέρουμε την κατάσταση εκεί που τη θέλουμε εμείς κι εκεί που δε χαλιόμαστε. Όχι μόνο εμείς, αλλά και τα παιδιά μας και κατ’ επέκταση ολόκληρη η οικογένεια.
Τα δικά μου κολπάκια λοιπόν πήραν σάρκα και οστά, έχουν αποδώσει περίφημα μέχρι στιγμής γι αυτό και σου τα προτείνω.
Νικάμε το διάβασμα στο σπίτι – έξυπνα tips
Πριν την διαδικασία του διαβάσματος
Ξεκινάμε από το μεσημέρι που συναντιόμαστε με τα παιδιά μας. Δεν πέφτουμε πάνω τους και τα βομβαρδίσουμε με ερωτήσεις για τα μαθήματα και το σχολείο. Και κυρίως ποτέ για τους βαθμούς σε τεστ και ορθογραφίες. Θα έρθει η ώρα και γι αυτά.
Με το που συναντιόμαστε όμως μαζί τους μετά από τόσες ώρες αυτό που θέλουμε είναι να δούμε πως πέρασαν στο σχολείο με τους φίλους τους. Τα ρωτάμε τι έκαναν, τι έπαιξαν στο διάλλειμα, τι τα στεναχώρησε και τι τα έκανε να γελάσουν. Την ίδια ανάγκη έχουν και τα παιδιά, θέλουν να ακούσουν από τους γονείς τους πως πέρασαν κι αυτοί, τι έκαναν μέσα στην ημέρα κι ακόμα καλύτερα σε τι είδους περιπέτειες μπήκαν.
Θα καθίσουμε να φάμε όλοι μαζί, θα ξεκουραστούμε, θα μιλήσουμε, θα χαλαρώσουμε πριν ξεκινήσουμε το Γολγοθά του διαβάσματος.
Νικάμε το διάβασμα στο σπίτι – έξυπνα tips
Και τώρα στρωνόμαστε και διαβάζουμε
Πριν καθίσουμε στο τραπέζι ή στο γραφείο να διαβάσουμε λέμε στα παιδιά να βάλουν στη θέση τους (γραφείο, τραπέζι κτλ) τα μαθήματα που έχουμε να διαβάσουμε. Αυτό βοηθάει στο :
- ξέρουμε εξαρχής τον όγκο της δουλειάς που έχουμε να βγάλουμε
- δε σπαταλάμε χρόνο για να σηκωνόμαστε συνέχεια και να ψάχνουμε το τάδε βιβλίο και το τάδε τετράδιο
- κάθε μάθημα που τελειώνει μπαίνει μέσα στην τσάντα. Έτσι βλέπουμε τι μας μένει να κάνουμε ακόμη αλλά και ξέρουμε ότι η δουλειά μας μειώνεται
Ο γονιός που κάθεται μαζί με τα παιδιά καλό είναι να έχει μαζί του:
- ένα δικό του τετράδιο ή σημειωματάριο
- ένα κομπιουτεράκι για πράξεις. Αυτό θα σε σώσει αν τα παιδιά είναι σε μεγαλύτερες τάξεις κι έχουν να λύσουν μεγάλους πολλαπλασιασμούς ή διαιρέσεις
- μια γραμματική του σχολείου για τη γλώσσα των μεγάλων τάξεων του δημοτικού
- κινητό για να ψάξουμε να βρούμε αυτά που δεν ξέρουμε (δυστυχώς όλα αυτά είναι πολλά)
Α να μην ξεχάσω και το πιο βασικό όλων! Μια κούπα με καφέ κρίνεται απαραίτητη για το δίωρο – τρίωρο και βάλε που θα μας πάρει η μελέτη!
Όταν μελετάνε 2 ή 3 ή περισσότερα παιδιά ταυτόχρονα
Όταν λοιπόν έχουμε να βοηθήσουμε 3 παιδιά στο διάβασμα αυτό που κάνουμε είναι:
- Ξεκαθαρίζουμε ότι τώρα διαβάζουμε. Στρωνόμαστε μια ώρα , δυο ώρες ή όσο πάρει (ελπίζουμε όχι παραπάνω από δυο ώρες) και ασχολούμαστε μόνο με αυτό. Ειλικρινά και χωρίς ψέματα και υπερβολές εξηγούμε στα παιδιά μας ότι αυτό πρέπει να γίνει και άρα είναι στο χέρι μας αν θα το βγάλουμε πέρα ανώδυνα ή όχι.
- Δε σηκωνόμαστε όποτε θέλουμε και ζητάμε νερό, φαγητό, ταξίδι στο σύμπαν κτλ τκλ κι αυτό το συμφωνούμε από τη στιγμή που θα κάτσουμε να διαβάσουμε
- Δε διαβάζουμε ποτέ όλοι το ίδιο μάθημα μαζί. Όχι όλοι ταυτόχρονα μαθηματικά ή γλώσσα. Θα χρειαστεί να απαντήσουμε σε ρωτήσεις στα παιδιά κι όταν όλοι ρωτάνε ας πούμε για μια προπαίδεια που να απαντήσεις πρώτα και σε τι…
Εδώ καλό είναι κάποιος να ξεκινήσει να διαβάζει ένα θεωρητικό μάθημα (φυσική, ιστορία, γεωγραφία κτλ), κάποιος να κάνει μια αντιγραφή και εμείς να βοηθήσουμε κάποιον σε κάτι που δυσκολεύεται και πάει λέγοντας - Εμείς γι αυτή την ώρα φροντίζουμε να μην έχουμε (στο βαθμό που είναι εφικτό) άλλη δουλειά, μαγείρεμα, σιδέρωμα κτλ.
Το διάβασμα στο σπίτι μας
Για να σου δώσω να καταλάβεις, στο δικό μας το σπίτι τα αγόρια όταν κάθονται να διαβάσουν όλο και κάποια βοήθεια θέλουν. Πότε ο ένας, πότε ο άλλος και πάει λέγοντας. Δοκίμασα να τους αφήνω να διαβάσουν μόνοι τους αλλά συνέχεια ήθελαν κάποια βοήθεια σε κάτι που δεν ήξεραν ή που δεν καταλάβαιναν. Οπότε η διαδικασία του διαβάσματος μας έπαιρνε πολύ περισσότερη ώρα από το να καθίσω κι εγώ μαζί τους.
Αυτό δε σημαίνει πως κάθομαι μπάστακας εκεί όλη την ώρα ή ότι κάθομαι και αναλαμβάνω χρέη δασκάλου. Όμως αυτός ο τρόπος στο σπίτι μας βοηθάει και γι αυτό σου μιλάω γι αυτό.
Επιπλέον, έτσι γλιτώνω και ομηρικούς καυγάδες τύπου “μου πήρε τη γόμα”, “μου έχασε την ξύστρα” “μου τσαλάκωσε το τετράδιο” κτλ… αγόρια βλέπεις!
Όχι…. δε φεύγουμε ακόμα!
Πριν πούμε αντίο και σήμερα τσέκαρε τα παρακάτω άρθρα! ίσως κάποιο σε ενδιαφέρει!
- Χρήσιμα εκπαιδευτικά παιχνίδια για παιδιά δημοτικού
- Το εκπαιδευτικό σύστημα δεν αλλάζει αλλάζουμε όμως εμείς
- Ο πιο εύκολος τρόπος εκμάθησης της προπαίδειας
- Το διάβασμα εκτός σπιτιού είναι αποτελεσματικό
- Ρολόι εκμάθησης της ώρας για παιδιά
Και τώρα μάλιστα! μπορούμε να πούμε αντίο!
Αν σου άρεσε το άρθρο μου θα χαρώ να το κοινοποιήσεις ή να το ανεβάσεις στα storis σου!
Πολλά φιλιά από τα νότια της χώρας!
Ελένη