“Νουρ γύρνα στον κόσμο – Rachid Benzine” και “ποτέ χωρίς την κόρη μου – Μπέτι Μαχμούντι & Ουίλιαμ Χόφερ”.
Δυο βιβλία αφιερωμένα στην αγάπη του γονιού.
Σήμερα είμαι εδώ για να σου μιλήσω για δύο βιβλία που μοιάζουν απίστευτα μεταξύ τους. Οι συγγραφείς όμως είναι δυο τελείως διαφορετικοί άνθρωποι. Ο τόπος και ο χρόνος που διαδραματίζονται τα γεγονότα στο κάθε βιβλίο είναι επίσης εντελώς διαφορετικά. Οι συνθήκες και οι καταστάσεις που αναγκάστηκαν οι ήρωες να υποστούν διαφέρουν κατά πολύ.
Παρόλα αυτά, τα δυο βιβλία μοιάζουν πάρα πολύ. Έχουν τραγικά πολλές ομοιότητες. Κι αυτό ξέρεις γιατί; γιατί και τα δυο έχουν κοινό παρονομαστή. Παρονομαστής βέβαια η βία και οι ακρότητες που γεννιούνται μέσα από τον φανατισμό των ανθρώπων.
Κι όμως καθένα από τα δύο βιβλία διαβάζεται τόσο άνετα, λες και ποτέ δεν έχεις διαβάσει κάτι παρόμοιο. Κι αυτό γιατί οι ήρωες και τα γεγονότα περιγράφονται από άλλη οπτική ματιά.
Στην Τεχεράνη (Ιράν) του 1984 μια γυναίκα φυλακίζεται με την κόρη της ερήμην τους από τον ίδιο της τον σύζυγο. Αναγκάζεται να ζήσει σε συνθήκες που δεν θέλει, να ασπαστεί μια θρησκεία που μισεί, να γίνει ότι ποτέ της δεν θέλησε παλεύοντας ταυτόχρονα για μια πολυπόθητη ελευθερία και επιστροφή στους δικούς της ανθρώπους. Ποτέ όμως χωρίς την κόρη της.
Στη Φαλούτζα (Ιράκ) του 2014 άλλη μια γυναίκα εγκλωβίζεται σε μια χώρα που ή ίδια όμως επέλεξε και σε μια θρησκεία που η ίδια πρώτη ασπάστηκε. Όταν όμως ψάχνει την έξοδο της ελευθερίας και της ζωής όλοι οι δρόμοι είναι κλειστοί. Ο πατέρας της στον οποίο στηρίζει όλες της τις ελπίδες δεν μπορεί να τη βοηθήσει σε τίποτα. Η κόρη της όμως πρέπει να ζήσει. Κι ας χρειαστεί να θυσιαστεί εκείνη.
Ποτέ χωρίς την κόρη μου – Μπέτι Μαχμούντι & Ουίλιαμ Χόφερ
Το βιβλίο γράφτηκε το 1987 και πρόκειται για αληθινή ιστορία. Η Μπέτι, μια Αμερικανίδα παντρεμένη με με έναν γιατρό από το Ιράν θα βρεθεί παγιδευμένη στην Τεχεράνη από επιλογή του συζύγου της.
Οι προσπάθειές της να το σκάσει πέφτουν στο κενό η μία μετά την άλλη. Τις άκαρπες προσπάθειες ακολουθούν η κακοποίησή της από τον άντρα της και ο εγκλεισμός της μέσα στο ίδιο τους το σπίτι. Η Μπέτι αναγκάζεται να κάνει πράγματα που μισεί και να ασπαστεί πράγματα που ποτέ της δεν φαντάστηκε με σκοπό να περνάει απαρατήρητη.
Η Μπέτι γρήγορα θα καταλάβει πως δεν έχει επιλογή. Ή τα παρατάει και αφήνεται στη μοίρα της ή παλεύει μέχρι τέλους. Κι ότι βγει.
Η φυγή της είναι πολύ πιο εύκολη υπόθεση αν δεν έχει μαζί της και το παιδί. Οι άνθρωποι από το παράνομο δίκτυο λαθρεμπόρων που στηρίζει όλες τις ελπίδες της, προτείνουν να φύγει πρώτη εκείνη κι ύστερα να στείλουν την κόρη της. Μα η Μπέτι αρνείται πεισματικά. “Ποτέ. Ποτέ χωρίς την κόρη μου” θα πει και θα επιμείνει μέχρι τέλους.
Μετά από προσπάθειες μηνών και πολλή ταλαιπωρία η Μπέτι καταφέρνει και ελευθερώνεται από τα δεσμά της θέτοντας τη ζωή της κι εκείνη του παιδιού της σε κίνδυνο.
Το “ποτέ χωρίς την κόρη μου” είναι ένα βιβλίο κατάθεση ψυχής. Κατάθεση ψυχής της γυναίκας που έκανε τα πάντα για να σώσει τον εαυτό της και την κόρη της. Ένα βιβλίο τόσο καλογραμμένο που ένιωσα της μυρωδιές της Τεχεράνης. Άκουσα τους ήχους των δρόμων. Ένιωσα τον πόνο και την αγωνία της μάνας. Μέχρι που στο τέλος λυτρώθηκα όταν η Μπέτι και η κόρη της πάτησαν το πόδι τους στην Τουρκία και μύρισαν ελευθερία!
Νουρ, γύρνα στον κόσμο – Rachid Benzine
Το βιβλίο γράφτηκε το 2016 από τον Γαλλομαροκινό ισλαμολόγο Rachid Benzine και πρόκειται για ένα επιστολικό μυθιστόρημα.
Τα γεγονότα ξεδιπλώνονται μέσα από μια σειρά επιστολών του πατέρα που παρακαλά την κόρη του να γυρίσει πίσω στον κόσμο. Να γυρίσει πίσω σε εκείνον και να εγκαταλείψει τον άντρα της στη Φαλούτζα στο Ιράκ. Την παρακαλά πριν να είναι πολύ αργά.
Η Νουρ όμως έχει κάνει τις επιλογές της και αρνείται να προδώσει τον Αλλάχ και τα “πιστεύω” της. Αντίθετα προσπαθεί να πείσει και τον πατέρα της να την ακολουθήσει.
Οι επιστολές γρήγορα θα αλλάξουν ύφος και η Νουρ θα βρεθεί παγιδευμένη στα ίδια της τα πιστεύω. Φυλακισμένη σε ένα κράτος που της απαγορεύει να έχει γνώμη και να κάνει επιλογές. Η Νουρ από επαναστάτρια και οπαδός του Ισλάμ χώνεται όλο και πιο βαθιά στη σκοτεινή φυλακή που έχτισε η ίδια για τον εαυτό της.
Μα όταν θα ζητήσει βοήθεια από τον πατέρα της θα είναι αργά. Η Νουρ τώρα ξέρει πως δεν θα καταφέρει να ζήσει ποτέ ξανά μια ελεύθερη ζωή. Πρέπει όμως να σώσει τον μοναδικό άνθρωπο στον κόσμο που αγαπά μέχρι θανάτου. Την κόρη της. Και θα το κάνει. Με όποιο τίμημα.
Δυο βιβλία που αξίζει να διαβαστούν!
Το “Νουρ γύρνα στον κόσμο” και το “ποτέ χωρίς την κόρη μου” είναι δυο βιβλία όπως είπα και στην αρχή τόσο (μα τόσο) διαφορετικά και ταυτόχρονα τόσο (μα τόσο) ίδια που νομίζεις πως γράφτηκαν από τον ίδιο άνθρωπο, στην ίδια πόλη και την ίδια χρονική στιγμή.
Η αλήθεια όμως είναι πως γράφτηκαν με 29 χρόνια διαφορά. Πως το “ποτέ χωρίς την κόρη μου” διαδραματίζεται στην Τεχεράνη και το Νουρ στην Φαλούτζα.
Αν θα τολμούσαμε να βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα αυτό θα ήταν πως τα πράγματα δεν άλλαξαν και πολύ στον κόσμο. Πως η ανθρωπότητα δεν πήρε κανένα μάθημα από τους φανατισμούς. Και πως ακόμα χειρότερα ο κύκλος επαναλαμβάνεται πανομοιότυπος κάθε φορά. Κι αυτό είναι πράγματι λυπηρό.
Το “Νουρ γύρνα στον κόσμο” και το “ποτέ χωρίς την κόρη μου” μας προβληματίζουν βαθιά. Θέτουν ερωτήματα που μπορεί να μην έχουν ξεκάθαρες και άμεσες απαντήσεις, όμως μας κάνουν να σκεφτούμε λίγο παραπέρα και να αναρωτηθούμε για πολλά πράγματα. Μας θέτουν διλήμματα και δοκιμάζουν τα δικά μας συναισθήματα.
Εδώ θα βρεις όλα όσα βιβλία έχω διαβάσει (εντάξει όχι και όλα) και σου τα προτείνω.
Κι εδώ μπορείς να μου πεις κι εσύ για κάποιο βιβλίο που διάβασες και το βρήκες ενδιαφέρον!
Ελένη
2 comments
Το πότε χωρίς την κόρη μου το είχα διαβάσει στην εφηβεία (βάλε 20 και χρόνια πριν 😉 ) και είχα συγκλονιστεί! δεν ξέρω αν θα άντεχα να το ξαναδιαβάσω τώρα που έχω δικό μου παιδί..
Από ότι βλέπω αξίζει να διαβαστούν αυτά τα βιβλία