Μολονότι, η ορεινή Ηλεία επισκιάζεται από τους γειτονικούς ορεινούς προορισμούς, είναι ο ιδανικός τόπος για μια μονοήμερη που έχει απ΄ όλα. Γι αυτό μη μένεις κολλημένος στα ίδια και στα ίδια. Ψάξε, ρώτα, μάθε και ξαμολήσου στα άγνωστα μέρη της Ελλάδας!
Χρόνος ανάγνωσης: Μέχρι να πιούμε ένα ελληνικό καφεδάκι (ή ό, τι θες εν πάση περιπτώσει) στην πλατεία της Ανδρίτσαινας! Πάρε και κάτι να φάμε (θα το τραβήξω το θεματάκι σήμερα…)
Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα καθώς οι καλοί λογαριασμοί, κάνουν τους καλούς φίλους, όταν τολμώ να χαρακτηρίσω αυτό τον τόπο ανεξερεύνητο, δεν πάω να παραστήσω το Χριστόφορο Κολόμβο ξέρω γω…
Θέλω απλώς να σου επιστήσω την προσοχή, ώστε να δώσεις την πρέπουσα σημασία σε αυτό το μέρος, που σαφώς είναι αδικημένο, μιας και την παράσταση κλέβει η γειτονική ορεινή Αρκαδία και λίγο μακρύτερα τα Καλάβρυτα και τα πέριξ.
Ορεινή Ηλεία _ μονοήμερη εκδρομή σε έναν ανεξερεύνητο τόπο που έχει απ΄ όλα
Και πάμε να σε ξεναγήσω σε αυτό το πανέμορφο ορεινό κομμάτι της Ελλάδας ξεκινώντας την εκδρομή μας από το ιστορικό κεφαλοχώρι της Ανδρίτσαινας, που πραγματικά (πραγματικά όμως) είναι από τα πιο όμορφα σε όλη την ορεινή Πελοπόννησο. Αρχοντιά και χάρη απ’ άκρη σ’ άκρη και μια αίγλη λαμπρότητας που μας έρχεται απευθείας από το παρελθόν.
Εδώ λοιπόν θα κάνεις στάση γιατί:
- Εδώ βρίσκεται μια από τις μεγαλύτερες και σπουδαιότερες βιβλιοθήκες της Ελλάδας με περίπου 40.0000 στα ράφια της. Εκτός από τα βιβλία, εκτίθενται και σπάνια χειρόγραφα κι έγγραφα από το 16ο αιώνα και την Επαvαστάση του 1821
- Εδώ επίσης βρίσκεται η αρχαιότερη (από όσο ξέρουμε) βρύση της Πελοποννήσου χτισμένη από το 1724
- Επιπλέον, το Λαογραφικό Μουσείο το οποίο στεγάζεται σε ένα αρχοντικό του 1827, εκθέτει 4.000 αντικείμενα όλα από το χωριό της Ανδρίτσαινας
- Γιατί τα καφενεία και τα ταβερνάκια (λίγα και καλά που λέμε) προσφέρουν μια όλο δική τους γαστρονομική εμπειρία!
History Fact: Το χωριό έχει πάρει το όνομά του από τη γυναίκα ενός βοσκού που τον έλεγαν Ανδρίκο ή Ανδρίτσο, όπου μαζί έφτιαξαν ένα χάνι. Μετά το θάνατό του, το πανδοχείο διατήρησε η γυναίκα του κι έμεινε στην ιστορία η φράση: “Πάμε στης Ανδρίτσαινας” που σιγά σιγά από το πανδοχείο ονομάστηκε έτσι και ολόκληρη η περιοχή!
Ναός του Επικούριου Απόλλωνα _ ο Παρθενώνας της Πελοποννήσου
Επόμενη στάση, μόλις 14 χιλιόμετρα βόρεια της Ανδρίτσαινας ο εμβληματικός Ναός του Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες Φιγαλείας. Please, εδώ θέλω να έρθεις οπωσδήποτε. Εν ανάγκη, αν δεν προλαβαίνεις, βγάλε κάποιο άλλο μέρος από τη λίστα σου, και φτάσε ως εδώ!
Οι λόγοι για να επισκεφτείς αυτό το μνημείο είναι στ’ αλήθεια άπειροι. Εγώ θα τους συνοψίσω, για να σε “ψήσω” απλώς και μόνο να διαβείς, τις πύλες αυτού του πανάρχαιου θαύματος! Εδώ λοιπόν πρέπει να έρθεις γιατί:
- Ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνα ήταν το πρώτο ελληνικό μνημείο που συμπεριέλαβε η Unesco στους καταλόγους με τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Αντιλαμβάνεσαι, τι σημαίνει αυτό;!
- Είναι το μοναδικό μνημείο στην Ελλάδα που συνδυάζει και τους 3 αρχιτεκτονικούς ρυθμούς (Ιωνικό. Δωρικό, Κορινθιακό). Mε το αρχαιότερο κορινθιακό κιονόκρανο στην Ελλάδα, να έχει βρεθεί στο ναό
- Μια από τις πιο εντυπωσιακές ζωφόρους στον κόσμο μήκους 31 μέτρων (σήμερα εκτίθεται στο βρετανικό μουσείο) κοσμούσε το Ναό του Επικούριου Απόλλωνα
- ΜΗΝ ΕΡΘΕΙΣ εδώ αν νομίζεις πως ο ναός περιστρέφεται! Αυτό ήταν μια λάθος εκτίμηση, η αλήθεια της οποίας έχει αποκατασταθεί εδώ και χρόνια. Ο ναός λοιπόν δε γυρίζει σαν ρολόι ή πυξίδα όπως πολλοί νόμιζαν (κι ακόμα νομίζουν). Oi πλάκες που πυροδότησαν αυτή τη φήμη, έχουν ρόλο αντισεισμικό
Extra Fact: Ο Ναός Επικούριου Απόλλωνα δε γράφεται με -ει όπως πολύ συχνά θα το συναντήσεις αλλά με -ι, αφού η ονομασία προέρχεται από την επικουρία (= βοήθεια). Θυμήσου πως ο θεός Απόλλωνας βοηθούσε και προστάτευε την περιοχή. Για να γραφόταν με -ει θα έπρεπε να προέρχεται από το όνομα του αρχαίου φιλόσοφου Επίκουρου.
Επίσκεψη στο θηλυκό ποτάμι της Πελοποννήσου και τους καταρράκτες του _ Νέδα
Ακολουθώντας μια εκπληκτική πορεία στα νοτιοδυτικά του Ναού για 16 χιλιόμετρα, φτάσαμε και τους περίφημους καταρράκτες της Νέδας. Ένα φυσικό τοπίο κρυμμένο στον ομφαλό της Πελοποννήσου. Το ποτάμι της Νέδας (ένα από τα λιγοστά στην Ελλάδα, γένους θηλυκού) αποτελεί κάτι σαν φυσικό σύνορο μεταξύ των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας.
Και πάμε τώρα στο δια ταύτα. Γιατί να έρθεις μέχρι εδώ:
- Γιατί το αυτοκίνητο φτάνει πολύ κοντά (εντάξει, όχι το καλοκαίρι που γίνεται χαμός…) και τους μήνες με αυξημένη κίνηση λειτουργεί και μια πολύ κουλ (κι εναλλακτική) καντίνα!
- Το μονοπάτι για τον πρώτο καταρράκτη (σαφώς υπάρχει και δεύτερος _ τί; μόνο για έναν καταρράκτη κάναμε τόσο δρόμο;) ξεκινάει από την καντίνα και θα έχεις φτάσει στον προορισμό σου σε περίπου 15 λεπτά περπατήματος σε μια λίγο “απαιτητική” διαδρομή. Μη σε τρομάζει αυτό. Απλώς θέλει προσοχή σε κάποια σημεία επειδή οι πέτρες γλιστράνε. Φόρα κι ένα αθλητικό παπουτσάκι, μη πας με σαγιονάρα ξέρω γω…
- Το δεύτερο καταρράκτη ύψους 20 μέτρων, θα τον προσεγγίσεις συνεχίζοντας το μονοπάτι για άλλα 2 – 3 λεπτά. Και τα δύο σημεία ενδείκνυται για βουτιές. Αρκεί να αντέχεις τα παγωμένα νερά!
Travel Fact: Αν θες να απολαύσεις αυτό το μέρος με την ησυχία σου χωρίς να γίνεται το αδιαχώρητο (ξέρεις τώρα… κάνε άκρη να περάσω, συγνώμη να σταθώ, περίμενε να μπω στο νερό, μη με βρέχεις, στείλε παππού την ευχή… και άλλα χαριτωμένα) διάλεξε φθινόπωρο ή άνοιξη γι αυτή την επίσκεψη. Και θα με θυμηθείς!
Αν σου άρεσε το άρθρο (βασικά, δε βρίσκω το λόγο να μη σου άρεσε!) κάνε το μια “μοιρασιά” με τους φίλους σου. Αν όχι, τότε κάνε αυτή τη μονοήμερη στην ορεινή Ηλεία. Κι έλα μετά να μου πεις, αν τα λέω καλά ή όχι!
#Traveldrops_by
karidostouflo