Αν ψάχνεις για ένα εντελώς διαφορετικό Πάσχα που θα αποτελέσει δυνατή εμπειρία ζωής τότε καλώς ήρθες στη Μονεμβασιά και τα ξεχωριστά ήθη κι έθιμα της!
Αν υπάρχει μια εποχή που θεωρείται ιδανική για επίσκεψη στη θρυλική καστροπολιτεία, αυτή αναμφίβολα είναι η άνοιξη. Μια εποχή του χρόνου που στήνεται σε ολόκληρη την πλάση ένα πανηγύρι χρωμάτων και αρωμάτων.
Πως θα μπορούσε να λείπει η Μονεμβασιά από αυτό τον καμβά; Ένα μέρος που συνδυάζει άψογα και με περίσσια μαεστρία, την ομορφιά της στεριάς και της θάλασσας.
Όσο για το Πάσχα εδώ; Μια εμπειρία μόνο για ψαγμένους ταξιδιώτες!
Τα έθιμα τηρούνται εδώ και χρόνια με ευλάβεια στο Γιβραλτάρ της Ανατολής. Σε συνδυασμό με το ρομαντικό τοπίο, ακουμπισμένο σε ένα παραμυθένιο σκηνικό, το Πάσχα, μεταμορφώνεται σε κάτι μοναδικό.

Πάσχα στη Μονεμβασιά με ξεχωριστά έθιμα και παραδόσεις
Μία από τις πιο όμορφες περιφορές επιταφίου στην Ελλάδα, λαμβάνει χώρα εντός των τειχών της βυζαντινής καστροπολιτείας. Αν σκεφτείς πως το έθιμο της περιφοράς τηρείται αιώνες τώρα, αυτό από μόνο του αποτελεί #πρόκληση.
Ο επιτάφιος τη Μεγάλη Παρασκευή μετά τη θεία λειτουργία, στολισμένος με λουλούδια και με συνοδεία ψαλμωδιών ακολουθεί τα πλακόστρωτα καλντερίμια της πέτρινης πολιτείας. Πιστοί ακολουθούν σε κλίμα κατάνυξης βαστώντας στα χέρια τους λευκά κεριά και φαναράκια.
Αν δεις το βράχο της Μονεμβασιάς από την πλευρά της θάλασσας τη Μεγάλη Παρασκευή, θα δεις ένα φωτεινό βράχο με εκατοντάδες αναμμένα καντήλια να εξυψώνεται στον έναστρο ουρανό! Ένα θέαμα άκρως εντυπωσιακό αλλά και σπάνιο.
Τη νύχτα της Ανάστασης (Μεγάλο Σάββατο) στην πλατεία με το κανόνι, έξω από το ναό του Ελκομένου Χριστού, ψάλλεται το “Χριστός Ανέστη” και εκατοντάδες κεριά ανάβουν φωτίζοντας ξηρά, θάλασσα και τις ψυχές των πιστών. Το κλίμα είναι περισσότερο κι από γιορτινό. Η Ανάσταση του Χριστού γίνεται η αφορμή, να ψαλούν ύμνοι, να αγκαλιαστούν οι άνθρωποι και οι καρδιές να γεμίσουν αγάπη.
Την Κυριακή του Πάσχα κατά τις απογευματινές ώρες τιμάται το έθιμο με το κάψιμο του Ιούδα. Ένα ανθρώπινο ομοίωμα, γεμισμένο με άχυρα, ξύλα και βεγγαλικά καίγεται ολοκληρώνοντας έτσι τα πασχαλιάτικα έθιμα.

Ένα γιορτινό γαστρονομικό ταξίδι στην παραμυθένια πολιτεία
Όσο για τις παραδοσιακές γεύσεις (για να φτάσουμε και στο επίμαχο σημείο αυτών των γιορτών…) που θα δοκιμάσεις, εδώ έχεις πιάσει δεκατριάρι και μάλιστα με τζακ ποτ! Η #Μονεμβασιά δε φημίζεται μόνο για τα θεσπέσια γλυκά της που οι συνταγές περνάνε από γενιά σε γενιά εδώ και χρόνια. Τραγανές μελωμένες δίπλες, σιροπιαστά γλυκά με ξηρούς καρπούς και αφράτα αμυγδαλωτά (θυμήσου να πάρεις από ένα κουτί φεύγοντας!)
Η περιοχή έχει να επιδείξει κι ένα πλούσιο συνταγολόγιο από νοστιμότατα πιάτα που μαγειρεύονται παραδοσιακά εδώ και αιώνες από τους ντόπιους. Συνταγές που ίσως δε θα βρεις γραμμένες σε τετράδια και κιτάπια, αλλά καλά σφηνωμένες στους μάγειρες και τις μαγείρισσες της καστροπολιτείας.

Δοκιμάστε οπωσδήποτε: παραδοσιακές γκόγκες που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει χειροποίητα ζυμαρικά, καμένα με φρέσκο βούτυρο και τριμμένη μυζήθρα. Σαΐτια, πεντανόστιμες χορτόπιτες που μοσχομυρίζουν. Κόκορας κρασάτος με χυλοπίτες και αρνάκι στο φούρνο με ρίγανη. Ενώ τα θαλασσινά με πρωταγωνιστές τα μπαρμπούνια, αποτελούν εκλεκτούς ψαρομεζέδες.
Όπως κατάλαβες, αυτό το Πάσχα στη βυζαντινή πολιτεία του “Γιβραλτάρ” δεν θα μοιάζει με κανένα άλλο! Από όποια άποψη κι αν το δεις.
#Traveldrops_by
karidostouflo
Φωτογραφία 1 & 3 από iStock