Το Πάσχα στο Λεωνίδιο Αρκαδίας, ανάγει την Τσακωνιά στον νούμερο ένα γιορτινό προορισμό της άνοιξης, και δικαίως εδώ που τα λέμε!
Μπορεί τα τελευταία χρόνια το έθιμο με τα φαναράκια που αμολιούνται στον ουρανό να το συναντάς σε πολλές πόλεις (ιδίως τα Χριστούγεννα) αλλά η ελληνική καταγωγή του εθίμου είναι τσακώνικη. Και λέω η ελληνική, γιατί το πέταγμα των αεροστάτων (ή φαναράκια) εικάζεται πως έχει τις ρίζες του στο εξωτερικό.
Το πασχαλινό έθιμο λοιπόν ξεκίνησε στις αρχές του περασμένου αιώνα. Λέγεται λοιπόν, πως κάποιος ναυτικός έφερε αυτό το το έθιμο στον τόπο του, την Τσακωνιά. Μην ξεχνάμε πως οι τσάκωνες υπήρξαν στο παρελθόν ικανότατοι θαλασσοπόροι και ξακουστοί έμποροι.
Εδώ σημείωσε (για να μαθαίνουμε και κατιτίς!) πως παλιότερα ο Πραστός ήταν η πρωτεύουσα της Τσακωνιάς. Ένας οικισμός που αριθμούμε 6.000 ή 9.000 κατοίκους. Μετά την καταστροφή όμως της τότε τσακώνικης πρωτεύουσας από τα στρατεύματα του Ιμπραήμ, οι κάτοικοι μετοίκισαν σε πιο χαμηλά μέρη όπως το Λεωνίδιο, ο Άγιος Ανδρέας κ.α.
Τσακωνιά: Πάσχα με χιλιάδες φαναράκια να γίνονται ένα με τα αστέρια στον ουρανό
Οι “φήμες” που λες, λένε πως κάποιος ναυτικός ενθουσιάστηκε από το πέταγμα των αεροστάτων που συνάντησε σε κάποιο #ταξίδι του κι έφερε αυτή τη συνήθεια στην πόλη του. Κάποιοι λένε πως το έθιμο είναι ασιάτικο ή πως μας ήρθε από την Κωνσταντινούπολη. Κανείς δε μπορεί να πει με βεβαιότητα. Σε εκείνο που εύκολα συμφωνούμε όλοι είναι πως αυτό, είναι το πιο φαντασμαγορικό πασχαλινό έθιμο της Ελλάδας.
Και δεν είναι μόνο τα εκατοντάδες πολύχρωμα αερόστατα διαφόρων διαστάσεων, αλλά όλο το κλίμα. Την ώρα που σηκώνεται το άγιο φως, ταυτόχρονα και από τις πέντε ενορίες, και ψάλλεται το “Χριστός Ανέστη”, τα βαρελότα αντηχούν πάνω στο πελώριο κόκκινο βράχο του Λεωνιδίου κάνοντάς τα να ακούγονται πολύ δυνατότερα από ό, τι στην πραγματικότητα είναι. Την ίδια στιγμή ο ουρανός γεμίζει με αυτοσχέδια καντήλια και δημιουργείται ένα φωτεινό, θαρρείς διαμαντένιο πέπλο, που φωτίζει τη νύχτα.
Κάνε εικόνα και ήχο τώρα όλα αυτά που σου περιγράφω. Μια γιορτή που όμοιά της δεν έχεις ξανά ζήσει. Κι αυτή μοναδικότητα είναι που καθιστά το Πάσχα στην Τσακωνιά, ιδιαίτερο και ξεχωριστό!
Μέρος της ιεροτελεστίας είναι και η κατασκευή των αερόστατων
Ωστόσο τα πράγματα, δεν είναι τόσο απλά όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στις άλλες πόλεις. Εδώ τα φαναράκια δεν τα αγοράζουν, αλλά τα φτιάχνουν. Στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι χειροποίητα. Είναι κι αυτό όμως μέρος της μυσταγωγίας.
Εβδομάδες πριν, άνθρωποι κάθε ηλικίας, φτιάχνουν πολύχρωμα αερόστατά στα σπίτια τους. Η διαδικασία δεν είναι δύσκολη. Οπωσδήποτε όμως απαιτεί, χώρο, υπομονή και χρόνο. Οι παλαιότεροι, διδάσκουν την τέχνη της επιτυχίας στους νεότερους. Είναι κι αυτό ένας τρόπος για να τηρηθεί αυτούσιο το έθιμο!
Στην πράξη, λεπτές κόλλες χαρτιού πρέπει να κολλήσουν μεταξύ τους δημιουργώντας αρχικά χάρτινους διαδρόμους και ύστερα να κολλήσουν μεταξύ τους. Η μαεστρία είναι να γίνει η μύτη σωστά, ώστε να μπορεί το χάρτινο φανάρι να σκίσει τον αέρα. Η μαστοριά είναι να πετύχει και το δέσιμο του στεφανιού το οποίο μπορεί να είναι φτιαγμένο από σύρμα ή λεπτό καλάμι. Στο κέντρο του, ένας συρμάτινος σταυρός θα ασφαλίσει τη βάση του αερόστατου ενώ στη μέση θα κρεμαστεί το ύφασμα με την καύσιμη ύλη.
Σε διαβεβαιώνω πως η διαδικασία είναι ολόκληρη ιεροτελεστία. Επίσης μπορώ να σου πω εκ πείρας, πως ένα σωστά κατασκευασμένο αερόστατο, μπορεί να πετάξει περισσότερο από μία φορές, αν δεν καεί. Κι ας είναι χάρτινο.
Πάσχα στην Τσακωνιά και όλα τα sos που πρέπει να γνωρίζεις
Καταρχάς η γιορτή δεν τελειώνει με το βράδυ της Ανάστασης το Μεγάλο Σάββατο. Ούτε αρχίζει τότε, για να είμαστε ειλικρινείς. Τη Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά των πέντε επιταφίων είναι κάτι εντυπωσιακό. Οι πιστοί σε κλίμα κατάνυξης ακολουθούν τους επιταφίους οι οποίοι συναντιόνται στο Ηρώο. Τα φαναράκια από μοσχομυριστά νεράντζια δίνουν ένα μεθυστικό άρωμα στη βραδιά!
Την Κυριακή του Πάσχα ο δήμος, καθότι ιδιαίτερα φιλόξενοι οι Τσάκωνες, στήνει μια ολόκληρη γιορτή στον Κήπο του Παλιού Δημαρχείου προσφέροντας στους επισκέπτες σουβλιστό αρνί, κόκκινα αυγά, κρασί, πασχαλινά κουλούρια και άλλα εδέσματα. Το απόγευμα, στην πλατεία 25ης Μαρτίου γίνεται η Τελετή Αγάπης όπου ψάλλεται το ευαγγέλιο στην τσακώνικη διάλεκτο και πραγματοποιούνται παραδοσιακοί χοροί από τους ντόπιους ντυμένους με παραδοσιακές τσακώνικες στολές.
Εννοείται πως και κατά τη διάρκεια της ημέρας αμολιούνται αερόστατα. Να σου θυμίζω πως το Λεωνίδιο αυτές τις μέρες φοράει τα γιορτινά του! Στολισμένο με αερόστατα (δεν πετάνε αυτά) πάντα καθαρό και περιποιημένο. Αναμφίβολα είναι ένα από τα καθαρότερα χωριά που έχω συναντήσει ποτέ μου!
Να θυμάσαι πως τα τσακώνικα, είναι μια πανάρχαια διάλεκτος που μιλιέται ακόμη με ρίζες στην αρχαία δωρική διάλεκτο. Την μιλούν μόνο στα χωριά της Τσακωνιάς και πουθενά αλλού στην Ελλάδα ενώ μόλις τα τελευταία χρόνια έγινε η προσπάθεια να αποδοθεί με το ελληνικό αλφάβητο. Στην προσπάθειά της να μη χαθεί στα χρόνια της τεχνολογίας και της ξενομανίας, η Unesco έχει χαρακτηρίσει τα τσακώνικα ως μία υπό εξαφάνιση διάλεκτο.
Πεζοπορίες, ορειβασία, μοναστήρια και καλό φαγητό
Ως γνωστόν η περιοχή φημίζεται για τις εξαιρετικές δομές ορειβασίας. Δεν είναι τυχαίο πως επισκέπτες από κάθε γωνιά του πλανήτη έρχονται για αναρρίχηση στους κόκκινους βράχους του Λεωνιδίου! Τα μονοπάτια δε, που πλαισιώνουν αυτό το κομμάτι του Πάρνωνα είναι πράγματι πάρα πολλά.
Αν σε ενδιαφέρει ο θρησκευτικός εναλλακτικός τουρισμός, τότε η Ιερά Μονή Έλωνας και ο ΄Άγιος Νικόλαος Σίντζας είναι τα μοναστήρια που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείς!
Αν ψήνεσαι (και γιατί να μην ψήνεσαι άλλωστε;) για ένα μίνι #road_trip στα πέριξ σημείωσε τα sos. Το κοσμοπολίτικο ψαροχώρι Πλάκα απέχει μόλις 4 χιλιόμετρα από το Λεωνίδιο και το ησυχαστήριο της Σαμπατικής μόλις 9 χιλιόμετρα. Σημείωσε στη λίστα τα πανέμορφα Πούλιθρα (9 χιλιόμετρα νότια) και τον ορεινό Κοσμά (29 χιλιόμετρα).
Μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις παγωτό με μελιτζανάκι (παραδοσιακό γλυκό του κουταλιού) που απλώς δεν περιγράφεται! Τόσο κολασμέν@ νόστιμο. Δοκίμασε οπωσδήποτε πιάτα με βάση τη μελιτζάνα (αν και δεν είναι στα φόρτε της αυτή την εποχή). Εξαιρετικά θαλασσινά θα φας στα Πούλιθρα, τη Σαμπατική και φυσικά στην Πλάκα.
Όπως καταλαβαίνεις, το Πάσχα στο Λεωνίδιο είναι απλώς συναρπαστικό. Από όποια άποψη κι αν το δεις. Κι όπως διάβασες, οι απόψεις (οι οπτικές ντε!) είναι πολλές, πάρα πολλές.
#Traveldrops_by
karidostouflo