Τρεις από τους πιο εντυπωσιακούς καταρράκτες που θα σε κάνουν να δεις με άλλο μάτι τον τόπο που ακούσει στο όνομα Πελοπόννησος!
Και για να δεις ότι έχω δίκιο αρκεί να διαβάσεις προσεκτικά όλο το άρθρο. Έπειτα είναι ξεκάθαρα στο χέρι σου από που θα ξεκινήσεις να σβήνεις τους καταρράκτες της λίστας σου. Θα ξεκινήσω να περιγράφω τη μαγεία αυτού του κόσμου (τους καταρράκτες ντε!) από τον πιο εύκολα προσβάσιμο για να φτάσουμε στον πιο απαιτητικό. Όπως σωστά υποψιάζεσαι, μιλάμε για καταρράκτες μέσα σε δάση ή βουνά. Οπότε το “τσουπ έφτασα, κατεβαίνω από το αμάξι και τους βλέπω” … δεν παίζει εδώ! Και πάμε να σου τα πω όλα αναλυτικά.
Πελοπόννησος _ οι καταρράκτες Λεπίδας στον Πάρνωνα ύψους 70 μέτρων
Στο νούμερο ένα φυσικά οι καταρράκτες της Λεπίδας (Πελοπόννησος) στον Πάρνωνα. Για να σε κατατοπίσω στο χάρτη, σημείωσε πως το μέρος απέχει 19 χιλιόμετρα από το χωριό Άγιος Πέτρος και άλλα τόσα από το Άστρος Κυνουρίας. Το τελευταίο χωριό που θα περάσεις πριν πάρεις τον τελικό δρόμο για τους καταρράκτες είναι ο Άγιος Ιωάννης Κυνουρίας.
Ακολουθώντας από δω τις πινακίδες, θα έχουμε προσεγγίσει το μαγικό φυσικό τοπίο σε μόλις 4 χιλιόμετρα κινούμενοι στην αρχή σε τσιμεντόδρομο που γρήγορα θα δώσει τη θέση του σε χωματόδρομο. Ο χωματόδρομος είναι βατός ακόμα και για συμβατικό αυτοκίνητο. Τουλάχιστον την άνοιξη (όσες φορές έχω πάει) κυκλοφορείς μια χαρά!

Στο τέλος του δρόμου (μη φοβάσαι πως θα μπερδευτείς, απλώς δεν έχει άλλο δρόμο) παρκάρεις (υπάρχει χώρος για 3 – 4 αυτοκίνητα) και με τα πόδια προσεγγίζεις τον καταρράκτη. Έχε κατά νου, πως το συνολικό ύψος είναι 70 μέτρα και χωρίζεται σε τρία επίπεδα. Μπορείς να επισκεφτείς μόνο τα δύο κάτω επίπεδα. Για το τρίτο επίπεδο δεν υπάρχει μονοπάτι ώστε να ανέβεις και μην το επιχειρήσεις διότι είναι άκρως επικίνδυνο.

Δεν θα χρειαστεί να περπατήσεις περισσότερο από 5 λεπτά σε όποιο από τα δύο επίπεδα αποφασίσεις να πας. Γνώμη μου είναι πως ναι ρε συ, πρέπει να πας και στα δύο επίπεδα! Τσάμπα τόσος δρόμος για να δεις μόνο το ένα;
Αν θες να δεις κι άλλες πληροφορίες και χρήσιμα tips διάβασε εδώ : Καταρράκτες Λεπίδας: το άγριο φυσικό τοπίο του Πάρνωνα !

Πολυλίμνιο Μεσσηνίας || οι καταρράκτες στη νεραϊδοχώρα της Μεσσηνίας
Θα ακούσεις να αποκαλούν τους καταρράκτες στο Πολυλίμνιο Μεσσηνίας, “γαλάζια λίμνη” ή “νεραϊδοχώρα” ή “μαγεμένος τόπος” και δεν ξέρω τι άλλο. Αν θες τη γνώμη μου (και να μην τη θες, εγώ την καταθέτω!), έχουν δίκιο. Απόλυτο δίκιο. Αυτός ο τόπος, θαρρείς ξεπετάχτηκε από τις σελίδες κάποιου παραμυθιού.
Εδώ που λες, το τοπίο αλλάζει. Σε αυτό το ονειρεμένο μέρος μέσα στο δάσος, δεν έρχεσαι για να δεις έναν μόνο καταρράκτη και να φύγεις. Εδώ φτάνεις σε έναν προορισμό που μπορεί να σε κρατήσει μια ολόκληρη μέρα απασχολημένο.

Όπως μαρτυρά και το όνομα της πινέζας στο χάρτη, το μέρος αποτελείται από πολλές λίμνες (25 παρακαλώ), μικρούς καταρράκτες και τον πανέμορφο καταρράκτη 25 μέτρων που είναι και το σημείο που το καλοκαίρι μαζεύεται ο περισσότερος κόσμος. Ναι σωστά κατάλαβες: εδώ όλοι έρχονται για να κάνουν δροσερές βουτιές!
Για να πάρεις μυρωδιά που περίπου βρισκόμαστε, σημείωσε πως το Πολυλίμνιο βρίσκεται 37 χιλιόμετρα δυτικά της Καλαμάτας κοντά στο χωριό Χαραυγή. Αφήνεις το αυτοκίνητό σου στο πάρκινγκ και συνεχίζεις με τα πόδια σε έναν κατηφορικό χωματόδρομο. Ναι, ξέρω στην κατάβαση καλά μας τα λες… στην ανάβαση τι κάνουμε; Μην αγχώνεσαι όμως. Μέχρι να πέσεις στο φαράγγι δε θα χρειαστεί να περπατήσεις περισσότερο από 15 λεπτά.

Ύστερα ακολουθείς τα σηματοδοτημένα μονοπάτια, περνάς γεφυράκια ξύλινα, τσαλαβουτάς στα νερά και… ναι, μπορώ να σε διαβεβαιώσω πως εδώ θα χορτάσεις μαγεία! Κινούμενος στη σκιά των δέντρων και δίπλα από το ποτάμι θα ζήσεις κι εσύ το δικό σου παραμύθι!
Extra Tipάκι για να μη βασανίζεσαι: Αν δε γουστάρεις πολυκοσμία (και πίστεψέ Ιούλιο Αύγουστο εδώ γίνεται το αδιαχώρητο) επέλεξε να επισκεφτείς αυτό το μέρος άλλη χρονική στιγμή. Έτσι, και την πολλή ζέστη θα γλιτώσεις και θα βρεις κάπου να ακουμπήσεις το κορμί σου χωρίς να πέφτεις πάνω στους άλλους. Ή ακόμα χειρότερα να περιμένεις στην ουρά για να βουτήξεις στο νερό…

Νέδας: οι καταρράκτες γένους θηλυκού στο μεταίχμιο δύο νομών _ Πελοπόννησος
Και πάμε στους καταρράκτες Νέδας οι οποίοι βρίσκονται ανάμεσα στους νομούς Μεσσηνίας και Ηλείας. Στην πραγματικότητα το ποτάμι Νέδα λειτουργεί σαν ένα φυσικό σύνορο των δύο νομών. Μάλιστα, πρόκειται για ένα από τα σπάνια ποτάμια στην Ελλάδα που είναι γένους θηλυκού.
Πλησιάζοντας το μέρος από όποια μεριά κι αν έρθεις (είτε μέσω χωριού Φιγαλεία είτε μέσω του χωριού Πλατάνια) θα παρκάρεις και θα συνεχίσεις με τα πόδια. Θα καταλάβεις αμέσως πως έφτασες γιατί απλά το πέτρινο γεφύρι που θα βρεις μπροστά σου απλώς ενώνει τις όχθες του ποταμού μόνο για τους πεζούς. Οπότε και δε μπορείς να συνεχίσεις άλλο με αυτοκίνητό σου. Επίσης από το δρόμο που ήρθες, από αυτόν θα φύγεις.

Από το γεφύρι ακολουθείς τα σημάδια στο μονοπάτι και σε 15 περίπου λεπτά θα έχεις φτάσει στον πρώτο καταρράκτη. Από όλους τους καταρράκτες που σου έγραψα αυτός είναι ο πιο απαιτητικός, όχι για το χρόνο που χρειάζεσαι ώστε να τον προσεγγίσεις αλλά για τη δυσκολία στο μονοπάτι. Η απόσταση είναι 500 μέτρα αλλά σε μερικά σημεία η κλίση είναι λίγο απότομη ενώ τα προστατευτικά κάγκελα δεν αρκούν. Με λίγη προσοχή όμως, φτάνεις αεράτος!

Για τον δεύτερο καταρράκτη που είναι και ο μεγαλύτερος, θα περπατήσεις άλλα 5 λεπτά και ο υδάτινος παράδεισος γένους θηλυκού, θα είναι όλος δικός σου!
Tipάκι: Όπως και στο Πολυλίμνιο παίδες, το μέρος ανήκει στις τουριστικές ατραξιόν της περιοχής. Οπότε προτιμήστε εποχή εκτός τουριστικής φρενίτιδας.
Tipάκι 2: Αν βρεθείτε στην περιοχή από την πλευρά της Φιγαλείας, κάντε μου τη χάρη και περάστε από το Ναό του Επικούριου Απόλλωνα. Η Unesco μας έκανε την τιμή να συμπεριλάβει αυτό το θαύμα της αρχιτεκτονικής πρώτο από όλα τα ελληνικά μνημεία στους καταλόγους με τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Ως Έλληνες, οφείλουμε να τιμήσουμε με την παρουσία μας αυτό το αριστούργημα που στέκει όρθιο για 2.500 χρόνια.

Οι καταρράκτες σε αυτό το υπέροχο μέρος που λέγεται Πελοπόννησος, γράφουν τη δική τους ιστορία. Μην τους υποτιμάς και κυρίως μην τους περιφρονείς!
Φυσικά υπάρχουν κι άλλοι που ήταν αδύνατον να χωρέσουν σε ένα άρθρο. Πέρασα τις χίλιες λέξεις παίδες γι αυτό το κείμενο, κι είναι θαύμα αν φτάσατε να διαβάσετε μέχρι και αυτή την παράγραφο!
Όπως και να χει, θα ακολουθήσει και μέρος δεύτερο. Ως τότε να μην κάθεστε ποτέ στα αυγά σας!
#Traveldrops_by
karidostouflo