Αν θα έπρεπε να δώσουμε το απόλυτο δεκάρι σε μια πεζοπορία τότε αυτό θα το κέρδιζε ο Βουραϊκός ποταμός και το φαράγγι του Οδοντωτού και μάλιστα με διαφορά!
- Συντονιζόμαστε σε instagram – facebook & pinterest και δε χάνουμε τίποτα νέο!
- Γνώρισε τα νότια της Ελλάδας μας ακολουθώντας το Lakonia Travel στο instagramκαι στο facebook!
Η διαδρομή Καλάβρυτα – Διακοπτό με τον Οδοντωτό δεν έχει χαρακτηριστεί τυχαία σαν η θεαματικότερη σιδηροδρομική γραμμή των Βαλκανίων! Κι ο τίτλος αυτός (όσο υπερβολικός κι αν ακούγεται) ανταποκρίνεται σίγουρα στην πραγματικότητα. Μιλάμε για μια εκπληκτική διαδρομή διασχίζοντας ένα απίστευτης φυσικής ομορφιάς φαράγγι!
Εμείς πριν από δυο χρόνια διασχίσαμε το φαράγγι σαν επιβάτες του θρυλικού Οδοντωτού. Φέτος όμως τολμήσαμε και περπατήσαμε κατά μήκος του Βουραϊκού ποταμού και πλέον μπορώ με βεβαιότητα να υποστηρίξω πως το φαράγγι όταν το περπατάς έχει άλλη χάρη! Είναι απείρως πιο εντυπωσιακό και αναμφισβήτητα μια ανεπανάληπτη εμπειρία.


Πριν ξεκινήσεις πεζοπορία με τα παιδιά συμβουλέψου το δεκάλογο του καλού πεζοπόρου -> εδώ!
Βουραϊκός : πεζοπορία στο φαράγγι του Οδοντωτού
Λόγω έλλειψης χρόνου κι ενός μικρού τραυματισμού φίλου της παρέας μας, δεν περπατήσαμε όλη τη διαδρομή από Καλάβρυτα μέχρι Διακοπτό. Η πεζοπορία μας ξεκίνησε από τη Ζαχλωρού (απίθανο χωριό!) και φτάσαμε 6 χιλιόμετρα προς το Διακοπτό. Το κομμάτι αυτό της διαδρομής είναι κι αυτό με τα περισσότερα σημεία sos. Βέβαια αν είχαμε περισσότερο χρόνο θα είχαμε περπατήσει κι άλλο. Οι συνθήκες όμως αυτή τη φορά ήταν παράξενες οπότε εγώ θα σου μιλήσω μόνο γι αυτά τα 6 χιλιόμετρα.
Το σωστό στα φαράγγια είναι πάντα να τα περνάς μια φορά κι αυτό κατεβαίνοντάς τα. Δηλαδή ένα φαράγγι ξεκινάμε να το περπατάμε από το ψηλό σημείο προς το χαμηλότερο ώστε να έχουμε κατηφορική κλίση σε όλη τη διαδρομή. Επειδή τα φαράγγια είναι μεγάλα απαιτούν χρόνο και πολλές φορές να πας και να γυρίσεις ίσως δε σε φτάσει μια μέρα ειδικά αν είναι χειμώνας που η μέρα είναι μικρή.
Ξεκινώντας να σου πω πως όλη η πεζοπορική διαδρομή κινείται ακριβώς δίπλα από τις ράγες του τρένου. Αυτό σημαίνει πως αρκετές φορές θα χρειαστεί να κινηθούμε πάνω σε στενές γέφυρες ή να περάσουμε μέσα από τούνελ. Σε αυτά λοιπόν τα κάπως πιο δύσκολα ή επικίνδυνα σημεία πρέπει να έχουμε το νου μας μην τύχει και συναντηθούμε με το τρένο. Βέβαια επειδή οι γέφυρες (οι περισσότερες τουλάχιστον) είναι μικρές σε μήκος και τα τούνελ (καλύτερα περάσματα μέσα από βράχους) είναι επίσης πολύ σύντομα, είναι σχεδόν απίθανο να τύχει να συναντηθούμε με το τρένο. Εξάλλου, ακούς από μακριά την αμαξοστοιχία οπότε περιμένεις σε ασφαλές σημείο το τρένο να περάσει κι ύστερα συνεχίζεις.


Τι πρέπει να προσέξουμε στη διαδρομή
Στο κομμάτι των 6 χιλιομέτρων που περπατήσαμε εμείς δε συναντήσαμε μακρύ τούνελ ή επικίνδυνη γέφυρα κι αυτό το τονίζω γιατί μαζί μας είχαμε και τρία παιδιά. Παρόλα αυτά σε μια τόσο ιδιαίτερη διαδρομή χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.
Ήξερες ότι το εύρος της γραμμής του Οδοντωτού είναι 0,75 μέτρα κι η ιδιαιτερότητα αυτή καθιστά τον Οδοντωτό σαν το στενότερο συρμό στον κόσμο;
Για τα 6 χιλιόμετρα όταν κατεβαίναμε χρειαστήκαμε 1:30 ώρα περίπου περπάτημα με μικρές στάσεις αλλά στην επιστροφή προς Ζαχλωρού που είχαμε και λίγη ανηφόρα χρειαστήκαμε 15 λεπτά επιπλέον.
Καλό είναι να ξέρουμε πότε υπάρχει δρομολόγιο τρένου ώστε να ξέρουμε που περίπου θα μας πετύχει για να είμαστε προετοιμασμένοι. Τις καθημερινές ο Οδοντωτός εκτελεί 3 δρομολόγια από Καλάβρυτα και 3 από Διακοπτό. Τα Σαββατοκύριακα όμως και τις αργίες τα δρομολόγια είναι 5 από κάθε αφετηρία.


Τα sos του Οδοντωτού που πρέπει να ξέρεις
- Τα έργα κατασκευής του δικτύου ξεκίνησαν το 1889 επί Χαριλάου Τρικούπη και τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν 10 Μαρτίου 1896
- Το έργο ανατέθηκε σε Γάλους επιστήμονες αλλά στην κατασκευή δούλεψαν πολλοί Ιταλοί εργάτες λόγω της εμπειρίας τους στις σιδηροδρομικές γραμμές των Άλπεων
- Ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 1.000.000 δρχ αλλά το κόστος έφτασε τα 3.000.000 δρχ εξωπραγματικό ποσό για την εποχή
- Το αρχικό πλάνο ήθελε το έργο να ολοκληρωνόταν σε 10 μήνες αλλά οι δυσκολίες του ορεινού όγκου έφτασαν το έργο στην πενταετία
- Το τμήμα Καλάβρυτα – Τρίπολη που θα αποτελούσε την επέκταση του Οδοντωτού δεν ολοκληρώθηκε ποτέ λόγο του υψηλού κόστους
- Το όνομα Οδοντωτός οφείλεται στα δόντια που τραβάνε το τρένο όταν η γραμμή έχει απότομη κλίση



Το φαράγγι του Βουραϊκού είναι μια πολύ δυνατή εμπειρία είτε το περάσεις σαν επιβάτης του τρένου είτε περπατώντας το. Όλα όσα θα δεις, θα τα θυμάσαι για καιρό. Γι αυτό στην επόμενη εξόρμησή σου, σκέψου το σοβαρά!
Κάπου εδώ τελειώνει και το μαγικό ταξίδι μας στα ορεινά της Αχαΐας! Μέχρι το επόμενο ταξιδιάρικο άρθρο μας, να περνάτε όνειρο!
#with_love
Ελένη