Εσύ το ήξερες ότι το Πόρτο Κάγιο στη Μάνη αποτέλεσε στο παρελθόν ορμητήριο πολλών διάσημων πειρατών; Ξέρεις ακόμη τι σημαίνει η ονομασία του;
Μπορεί αυτός ο μικρός και απάνεμος κολπίσκος της Μάνης να έχει ακόμη χωματόδρομο αντί για τσιμεντόδρομο ή άσφαλτο στην παραλία του αλλά έχει μια πελώρια κι εντυπωσιακή ιστορία να μας διηγηθεί. Πάμε να τη μάθουμε παρέα;
- Συντονιζόμαστε σε instagram – facebook & pinterest και δε χάνουμε τίποτα νέο!
- Γνώρισε τα νότια της Ελλάδας μας ακολουθώντας το Lakonia Travel στο instagram και στο facebook!
Πόρτο Κάγιο: το ορμητήριο των διάσημων πειρατών
Πρώτα από όλα θέλω να σου πω πως το Πόρτο Κάγιο βρίσκεται 38 χλμ νότια της Αρεόπολης και 64 χλμ νότια του Γυθείου.
Το αρχαίο όνομα της περιοχής ήταν Ψαμαθός κάτι που το μαθαίνουμε από τον περιηγητή Παυσανία (πολύ τον ζηλεύω να ξέρεις τον Παυσανία!). Μέχρι και σήμερα πολλοί ντόπιοι αποκαλούν το χωριό Ψωμαθιάς.
Πόρτο Κάγιο σήμερα σημαίνει “λιμάνι των Ορτυκιών” και προέρχεται από το ενετικό Porto Quaglio και το γαλλικό Port des Cailles.
Το Πόρτο Κάγιο αποτέλεσε ορμητήριο του διάσημου πειρατή Λάμπρου Κατσώνη και του στόλου του κι εκεί ήταν που τελικώς αφανίστηκε.
Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου το απάνεμο λιμάνι ήταν ο τόπος διαφυγής πολλών Βρετανών στρατιωτών προς την Αίγυπτο.
Αυτό το απάνεμο σχεδόν κρυφό λιμανάκι είναι το νοτιότερο φυσικό λιμάνι της ηπειρωτικής Ελλάδας και των Βαλκανίων!


Εσύ ξέρεις τι σημαίνει “πιάνει πουλιά στον αέρα” και από που προέρχεται η φράση;
Όπως σου είπα πιο πάνω Πόρτο Κάγιο στην ουσία σημαίνει λιμάνι των ορτυκιών και το όνομα αυτό προήλθε από το πλήθος ορτυκιών που κάθε Σεπτέμβρη κάνουν το πέρασμά τους από την περιοχή. Οι Μανιάτες τα ορτύκια τα έλεγαν αρδίκια και το μήνα Σεπτέμβρη τον αποκαλούσαν Αρδικιάρη.
Στα παλαιότερα χρόνια κάθε τέτοια εποχή οι κάτοικοι κυνηγούσαν τα πουλιά με έναν κάπως παράδοξο (αποτελεσματικό όμως) τρόπο τα πουλιά ώστε να τα μαγειρέψουν.
Μερικά παιδιά έτρεχαν στις πλαγιές και τρόμαζαν τα πουλιά για να σηκωθούν στον αέρα. Όταν τα ορτύκια πετούσαν οι ικανοί κυνηγοί τα έπιαναν στον αέρα χρησιμοποιώντας απόχες 2,5 μέτρων. Η μαγκιά ήταν τα πουλιά να πιαστούν στον αέρα κι όχι να τα κουκουλώσουν με τις απόχες στο έδαφος.
Η φράση λοιπόν “πιάνει πουλιά στον αέρα” δεν είναι καθόλου τυχαία. Έχει μανιάτικες ρίζες κι αναφέρεται για κάποιον ή πολύ έξυπνο που του κόβει το μυαλό ή για κάποιον που δεν παίρνει “μπροστά” με τίποτα!
Το κυνήγι με την απόχη έπαψε οριστικά τη δεκαετία του ’70 όπου και τη θέση της πήραν τα όπλα.

Το Πόρτο Κάγιο σήμερα
Σήμερα το Πόρτο Κάγιο αποτελεί ένα όμορφο μικρό γραφικό μέρος που ο χρόνος δεν το άγγιξε και ο τουρισμός δεν το χάλασε. Μερικά μικρά ξενοδοχεία όλα κι όλα (αξιόλογα όμως όλα τους!) και 3 – 4 ταβερνάκια στην παραλία για να απολαύσεις φρέσκο ψάρι.
Για το μόνο που πρέπει να έχεις το νου σου είναι να μη βρέξει η θάλασσα τα πόδια σου. Όταν λέμε ότι τα τραπέζια είναι κυριολεκτικά πάνω στο κύμα…. το εννοούμε!
Μπορείς αν θες να βουτήξεις στα πεντακάθαρα νερά ή να ισορροπήσεις πάνω στις ξύλινες αυτοσχέδιες προβλήτες.
Αν όμως έχεις όρεξη (έλα μη βαριέσαι!) περπάτα για κανένα δεκάλεπτο το μονοπάτι στο τέλος του οικισμού και φτάσε στο εξωκλήσι του Άη Νικόλα (χτισμένο το 1858). Ανάλογα την εποχή θα συναντήσεις και σκίντο με καρπούς. Μια φορά να μυρίσεις σκίντο, το θυμάσαι για πάντα!


Δε νομίζω να πίστεψες ότι μετά το Πόρτο Κάγιο δεν έχει τίποτα άλλο; Είπαμε ότι το λιμανάκι του, θεωρείται το νοτιότερο φυσικό λιμάνι των Βαλκανίων. Αλλά το νοτιότερο σημείο των Βαλκανίων που είναι;
- Το Ακρωτήρι Ταίναρο: η μυθική άκρη των Βαλκανίων είναι μια εμπειρία που πρέπει να βιώσεις! Χωρίς πλάκα τώρα… από το Πόρτο Κάγιο οδηγείς για 6 χλμ, φτάνεις στα Κοκκινόγεια όπου τελειώνει και ο δρόμος και περπατάς για ένα 45λεπτο μέχρι το φάρο του διάσημου Κάβο Ματαπά. Προσοχή στο μονοπάτι που θα περπατήσεις! θα συναντήσεις μέχρι κι ένα αρχαίο ψηφιδωτό (έρμαιο της αδιαφορίας των αρμόδιων αρχών)! Μην το πατήσεις, μην πάρεις τίποτα μαζί σου, απλώς θαύμασέ το!
- Μετά από αυτό (γιατί εκεί είπαμε, επιβάλλεται να πας και είμαι σίγουρη ότι θα το κάνεις) σου έχω αμμουδερή παραλία μόλις 3 χλμ από το Πόρτο Κάγιο. Φύγαμε λοιπόν για Μαρμάρι: μια όαση μέσα στον άγριο Μανιάτικο γυμνό τόπο !
- Τώρα αν εσύ ψάχνεσαι για πολλές καόμη ταξιδιωτικές εμπειρίες μπες στο # Lakonia_Travel και ανακάλυψε τη Μάνη και πολλά ακόμη!
Και τώρα που τα είπαμε όλα και περιπλανηθήκαμε μπορούμε να πούμε θριαμβευτικά “τους ζυγούς λύσατε”!
Μέχρι τον επόμενο ταξίδι μας στη λακωνική γη να περνάς απίθανα!
Ελένη
2 comments
Δεν έχω λόγια. Ειλικρινα μαγευτικά. Ποσο δύσκολο να γνωρίσεις ανθρώπους που λατρεύουν και προσέχουν τη φύση. Να εισθε καλά και καλές,μαγευτικές γήινες απολαύσεις!!!!!!!!!
Χαιρόμαστε που σας έχουμε στην παρέα μας! Καλώς ήρθατε!