Από τα πιο αγαπημένα γλυκά ταψιού είναι η πορτοκαλόπιτα. Γι αυτό σήμερα θα δούμε πως φτιάχνουμε πορτοκαλόπιτα με γλάσο μαύρης σοκολάτας.
- Για να μη σου ξεφεύγει τίποτα καινούριο μην ξεχάσεις να μας ακολουθήσεις σε facebook & instagram!
- Κι αν τρώγεσαι για ακόμα πιο “πειραγμένες” συνταγές τότε έλα στην παρέα του “μπαμπά πεινάω” και κατασκήνωσε μαζί μας!
Πορτοκαλόπιτα με γλάσο μαύρης σοκολάτας
Υλικά για την πορτοκαλόπιτα
- 3/4 από το φύλλο κρούστας
- 5 αυγά
- 200 γρ ζάχαρη
- 200 γρ ηλιέλαιο
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- κόκκους από στικ βανίλιας
- 1 κγ μπέκιν πάουντερ
- 200 γρ στραγγιστό γιαούρτι
Υλικά για το σιρόπι
- 1 λίτρο νερό
- 500 γρ ζάχαρη
- χυμό από 5 πορτοκάλια
- 1 αστερία γλυκάνισο
Υλικά για το γλάσο
- 150 γρ κουβερτούρα υγείας
Εκτέλεση – πορτοκαλόπιτα με γλάσο μαύρης σοκολάτας
Για το σιρόπι
- Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι να βράσουν
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά μόλις το σιρόπι φτάσει στο μισά υγρά
- Αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει
Για την πορτοκαλόπιτα
- Ξεχωρίζουμε κρόκους από ασπράδια στα αυγά και με τα ασπράδια κάνουμε μαρέγκα και την κρατάμε στο ψυγείο
- Ψιλοκόβουμε το φύλλο κρούστας ώστε να βγάλουμε πολλά μικρά φύλλα και αφήνουμε σκεπασμένο στην άκρη
- Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη
- Προσθέτουμε το λάδι, το ξύσμα, το μπέκιν, τη βανίλια και το γιαούρτι και τα χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια πηχτή κρέμα
- Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στο μείγμα με μια κουτάλα ή με το χέρι μας προσεκτικά για να μην χάσουμε τον αέρα της μαρέγκας
- Τέλος προσθέτουμε το φύλλο και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ενσωματωθούν ομοιόμορφα όλα μας τα υλικά
- Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 45 λεπτά
- Ελέγχουμε με τον ίδιο τρόπο που ελέγχουμε και τα κέικ βυθίζοντας στο μείγμα μια οδοντογλυφίδα ή ένα στεγνό μαχαίρι, ποτέ όμως πριν περάσει τουλάχιστον μισή ώρα από την ώρα που βάλαμε το γλυκό στον φούρνο
Μόλις βγάλουμε την πορτοκαλόπιτα από τον φούρνο την αφήνουμε για 5 λεπτά να “κάτσει” και σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι.
Για το σερβίρισμα λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί (ένα ανοξείδωτο σκεύος μέσα σε μία κατσαρόλα με ζεστό νερό) και περιχύνουμε την πορτοκαλόπιτα.
Καλή επιτυχία
Αποστόλης