Χρησιμοποίησε φρέσκα πράσα και φτιάξε την πιο νόστιμη και φίνα πρασόπιτα με 4 τυριά και μαυροκούκι που έχεις δοκιμάσει ποτέ σου!
- Βρες και ακολούθησε το μπαμπά πεινάω στο instagram !
- Βρες συνταγές που θα σου λύσουν τα χέρια στη στήλη μπαμπά πεινάω!
Γι αυτή την πρασόπιτα θα φτιάξουμε μόνοι μας το φύλλο κι αυτό είναι που θα απογειώσει τη γεύση της!
Πρασόπιτα με 4 τυριά σε ταψί διαμέτρου 32 εκ
Υλικά για το φύλλο
- 600 γρ αλεύρι κίτρινο για πίτες
- 1/2 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 200 γρ νερό χλιαρό
- λίγο λάδι
- 1 κ.σ. ξύδι
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.σ. μαυροκούκι
Υλικά για τη γέμιση
- 4 μεγάλα πράσα
- 4 κρεμμύδια φρέσκα
- 1/2 ματσάκι άνηθο
- 200 γρ κρέμα γάλακτος
- 250 γρ τυριά μιξ (τσένταρ, μοτσαρέλα, ένταμ, γραβιέρα)
- 1 ποτήρι κρασί
- λάδι
Εκτέλεση
Για το φύλλο κάνουμε τα εξής:
- Σε μια λεκάνη βάζουμε πρώτα το αλεύρι και ανοίγουμε μια τρύπα στη μέση όπου προσθέτουμε τη μαγιά, το λάδι, το ξύδι, το μαυροκούκι, το αλάτι και σταδιακά το νερό ενώ αρχίζουμε και ζυμώνουμε
- Μόλις αποκτήσουμε μια εύπλαστη και μαλακιά ζύμη, σκεπάζουμε και αφήνουμε στην άκρη για μισή ώρα
Για τη γέμιση πράσου κάνουμε τα εξής:
- Ψιλοκόβουμε το πράσο και τα κρεμμυδάκια και τα σοτάρουμε σε βαθύ τηγάνι με λίγο λάδι μέχρι να μαραθούν καλά όλα τα λαχανικά
- Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε λίγο νερό και αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλωμένη φωτιά
- Μόλις είναι έτοιμα τα λαχανικά ρίχνουμε την κρέμα και αφήνουμε λίγο ακόμα πάνω στη φωτιά μέχρι να δέσει η γέμισή μας
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά το τηγάνι, αφήνουμε λίγο να κρυώσει και στο τέλος προσθέτουμε τα 4 τυριά μέσα στο τηγάνι. Ανακατεύουμε καλά και έχουμε μια τέλεια γέμιση πράσου!
Συναρμολογούμε τα υλικά ως εξής:
- Παίρνουμε τη μισή ζύμη και ανοίγουμε με τον πλάστη ένα φύλλο λίγο μεγαλύτερο από το ταψί μας
- Απλώνουμε το φύλλο μέσα στο ταψί και αδειάζουμε μέσα στη γέμιση πράσου
- Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο και σκεπάζουμε την πίτα μας
- Συγυρίζουμε τις άκρες και κόβουμε τα κομμάτια που περισσεύουν *
- Ψήνουμε σε προ θερμασμένο φούρνο για μισή ώρα