Το προϊστορικό νεκροταφείο στο Παυλοπέτρι Λακωνίας αποτελεί μέρος της αρχαιότερης βυθισμένης πόλης του κόσμου. Ότι σώζεται, είναι μοναδικό!
Κάποιοι παρομοίασαν το Παυλοπέτρι σαν την ελληνική Πομπηία. Κάποιοι το παρομοίασαν με τη χαμένη Ατλαντίδα. Όπως και να χει εκείνο το κομμάτι της Λακωνικής γης σε μαγεύει από την πρώτη κιόλας ματιά!
Κι αυτό γιατί η συγκεκριμένη βυθισμένη πόλη είναι η αρχαιότερη στον κόσμο!
- Συντονιζόμαστε σε instagram – facebook & pinterest και δε χάνουμε τίποτα νέο!
- Γνώρισε τα νότια της Ελλάδας μας ακολουθώντας το Lakonia Travel στο instagram και στο facebook!
Πριν πάμε να σου παρουσιάσω το προϊστορικό νεκροταφείο στο Παυλοπέτρι Λακωνίας δες τι άλλο μπορείς να κάνεις έτσι και βρεθείς σε εκείνα τα μέρη:
- Σπήλαιο Καστανιάς – ο ανεκτίμητος θησαυρός της Λακωνίας
- Το Απολιθωμένο Δάσος στη Νεάπολη Λακωνίας
- Λίμνη Στρογγύλη: ο σπάνιος υδροβιότοπος της Λακωνίας

Για σήμερα θέλω να σε πάω μια βόλτα (έστω και φωτογραφική) στην αρχαιότερη βυθισμένη πόλη του κόσμου. Για την ακρίβεια εγώ σήμερα θα σε ξεναγήσω σε ότι φαίνεται έξω από τη θάλασσα. Όσες φορές έχουμε πάει στην περιοχή δεν έχουμε καταφέρει να δούμε τίποτα από τα βυθισμένα ερείπια της πόλης.
Αυτό γίνεται μόνο αν ο καιρός το επιτρέπει. Μπορείς δηλαδή να κολυμπήσεις με μάσκα και βατραχοπέδιλα και να δεις στη θάλασσα τα ερείπια. Το βάθος των ερειπίων είναι 3 – 4 μέτρα βάθος οπότε αν δε φυσάει και αν η θάλασσα είναι απόλυτα ήρεμη μπορείς να δεις κάτι από τα αρχαία της πόλης.

Προϊστορικό νεκροταφείο στο Παυλοπέτρι Λακωνίας
Απέξω από τη θάλασσα όμως σώζεται κομμάτι το προϊστορικό νεκροταφείο της πόλης το οποίο μπορείς να δεις απλώς περπατώντας πάνω στα βράχια. Οι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν πως οι τάφοι ήταν περίπου 60. Κάποιοι από αυτούς καταστράφηκαν από το κανάλι που ανοίχτηκε και οδηγεί στη λίμνη Στρογγύλη. Σήμερα όμως υπάρχουν αρκετοί έξω από το νερό που μάλιστα είναι απόλυτα ευδιάκριτοι.
Κάποιοι παρομοίασαν το Παυλοπέτρι σαν την ελληνική Πομπηία.

Οτιδήποτε όμως βρίσκεται και μέσα στη θάλασσα κατά τους αρχαιολόγους σώζεται σε καλή κατάσταση κι αυτό γιατί ο άνθρωπος δεν μπορεί να καταστρέψει κάτι που βρίσκεται μέσα στο νερό. Πάλι καλά να λέμε.
Παρόλο που αυτή η βυθισμένη πόλη είναι γνωστή από το 1904 όταν ο Φωκίων Νέγρης είχε μιλήσει για μια βυθισμένη πόλη ανάμεσα στη Λακωνία και την Ελαφόνησο, οι επιστήμονες έχουν δείξει μόλις την τελευταία δεκαετία τεράστιο ενδιαφέρον. Πιθανόν γιατί αυτή πόλη θεωρείται η αρχαιότερη που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στη Γη. Μάλιστα το 2009 μια ομάδα αρχαιολόγων του Νότιγχαμ δημιούργησαν μια υπέροχη ψηφιακή απεικόνιση αυτής της πόλης.
Το Παυλοπέτρι κατοικήθηκε από την αρχή της Εποχής του Χαλκού – 2800 π.Χ.

Εκτός από αυτό βρέθηκαν εργαλεία, αγάλματα και κτίρια σε άριστη κατάσταση. Πράγμα που σημαίνει πως όλο αυτό είναι μια καλή αφετηρία για περαιτέρω “εξερεύνηση” του τόπου και του τρόπου ζωής. Ίσως και του λόγου που η πόλη βυθίστηκε. Μέχρι στιγμής πιστεύεται ότι η πόλη βυθίστηκε σταδιακά εξαιτίας καταστροφικών σεισμών.
Αναμφίβολα είναι ένα από τα λίγα μέρη στον κόσμο που μπορείς να “αγγίξεις” κάτι από την αρχαιότερη πόλη.
Επίσκεψη στο προϊστορικό νεκροταφείο

Στην περιοχή ανάλογα την εποχής που θα πας θα πρέπει να “αντιμετωπίσεις” και τη λίμνη Στρογγύλη. Αν είναι καλοκαίρι και το νερό έχει εξατμιστεί από ένα μεγάλο μέρος της λίμνης τότε μπορείς να περάσεις πάνω από τη λίμνη και να φτάσεις στο νεκροταφείο. Αν όμως βρεθείς στην περιοχή εποχή που η λίμνη έχει νερό τότε θα πρέπει να περπατήσεις από την παραλία.
Το πρόβλημα γνωστό όμως και εδώ. Δεν υπάρχει τίποτα στην περιοχή που να ενημερώνει για το που είσαι και τι βλέπεις. Μόνο μια ταμπέλα που δηλώνει πως είμαστε σε ένα προϊστορικό νεκροταφείο.
Ελπίζουμε στο μέλλον η περιοχή να αξιοποιηθεί και να την μάθουμε όλοι μας περισσότερο.

Η θάλασσα στην περιοχή είναι απίθανη! Κάτι σαν την παραλία του Σίμου. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε μαζί μας τα απαραίτητα ειδικά αν έχουμε παιδιά μαζί μας.
Αν σου άρεσε το άρθρο μου, θα χαρώ να το μοιραστείς με τους φίλους σου!
Ελένη