Αν θες να επισκεφτείς το φάρο του Κάβο Μαλιά ένας τρόπος υπάρχει κι αυτός δεν είναι άλλος από το μονοπάτι! Είστε έτοιμοι να ζήσουμε την εμπειρία;
- Βελανίδια – Φάρος Κάβο Μαλέα -> 8,3 χλμ – 3 ώρες περπάτημα ή
- Άγιος Μύρος – Φάρος Κάβο Μαλέα -> 4 χλμ – 1 ώρα + 15 λεπτά περπάτημα
- Βαθμός δυσκολίας: εύκολο
- Καλά σηματοδοτημένο
Πριν ξεκινήσω τις λεπτομέρειες για το μονοπάτι θα σου πω μερικά πολύ χρήσιμα πράγματα για το φάρο του Καβομαλιά. Για΄τι σκοπός του καρυδότσουφλου δεν είναι μόνο να σου δώσει όλες τις πληροφορίες για το μονοπάτι αλλά να μάθεις και κάτι για το μέρος που θα επισκεφτείς.
Και να σου πω και το άλλο; είναι μαγικό όλο αυτό που συμβαίνει στο karidotsouflo! ξέρεις γιατί; για΄τι μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία των άρθρων μαθαίνω κι εγώ ένα σωρό πράγματα που υπό άλλες συνθήκες δε θα τα μάθαινα ποτέ. Κι αυτό όσο να πεις είναι πολύ ουάου!
Πάμε λοιπόν να μάθουμε γι αυτή την υπέροχη άγρια γωνιά της Λακωνίας;
- Συντονιζόμαστε σε instagram – facebook & pinterest και δε χάνουμε τίποτα νέο!
- Γνώρισε τα νότια της Ελλάδας μας ακολουθώντας το Lakonia Travel στο instagramκαι στο facebook!
Τα μυστικά που αφορούν το φάρο του Κάβο Μαλιά και το μονοπάτι
Λοιπόν! το ακρωτήρι του Κάβο Μαλέα είναι το δεύτερο νοτιότερο σημείο της ηπειρωτικής Ελλάδας και των Βαλκανίων μετά το Ταίναρο. Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα ναυτικά περάσματα της Μεσογείου αλλά και πολύ επικίνδυνο. Από τον Καβομαλιά διέρχονται περίπου 200 πλοία την ημέρα με διάφορους προορισμούς στη Μεσόγειο. Αν δεις το χάρτη, όντως το σημείο μοιάζει να ενώνει όλες τις “θάλασσες” τις Μεσογείου στον αφαλό των 3 ηπείρων.
Πολλοί αρχαίοι έχουν κάνει αναφορές στον Κάβο Μαλιά και στην επικινδυνότητα των νερών του. Στράβων, Πολύβιος, Όμηρος και φυσικά ο Παυσανίας ο οποίος μάλιστα αναφέρεται στην ύπαρξη δυο ιερών στα ανατολικά και δυτικά του ακρωτηρίου (αφιερωμένα στον Απόλλωνα και τον Ποσειδώνα αντίστοιχα) εκ των οποίων σήμερα δε σώζεται τίποτα.
Η πιο γνωστή όμως φράση είναι ‘χρεωμένη” στο Στράβων: «Μαλέαν δε κάμψας, επιλάθου των οίκαδε» που σημαίνει πως έτσι και αποφασίσεις να περάσεις το Μαλέα ξέχνα πως έχεις οικογένεια.
Αποθήκευσε και δυο sosαρες της ευρύτερης περιοχής γιατί θα σου χρειαστούν -> σπήλαιο καστανιάς 23 χλμ από τα Βελανίδια και απολιθωμένο δάσος 20χλμ από τα Βελανίδια!
Το μονοπάτι για το φάρο του Κάβο Μαλιά
Πάμε τώρα να περπατήσουμε μέχρι τον κάβο Μαλιά; Εγώ θα σου πω για την πιο σύντομη διαδρομή που μπορείς να κάνεις και αφορά μόνο το μονοπάτι και όχι ολόκληρη την επίσημη διαδρομή που ξεκινάει από τα Βελανίδια. Παρεμπιπτόντως τα Βελανίδια είναι ένα υπέροχο αμφιθεατρικό χωριό, πεντακάθαρο που μοιάζει με νησιώτικο αλλά μην ξεγελιέσαι. Τα βελανίδια είναι το τελευταίο χωριό του Πάρνωνα (προς τα νότια) κι έχει νησιώτικο χαρακτήρα γιατί ο νέος αυτός οικισμός κατοικήθηκε περίπου το 1770 από Σπετσιώτες φυγάδες μετά τα Ορλωφικά.
Περνάμε λοιπόν με το αυτοκίνητο τα Βελανίδια κι αφού μείνουμε για κάμποση ώρα με το στόμα ανοιχτό μέχρι να χωνέψουμε την τόση ομορφιά, παίρνουμε το δρόμο προς Άγιο Μύρων. Στο χάρτη αν δεν υπάρχει η εκκλησία του άγιου Μύρωνα τότε σίγουρα υπάρχει ο όσιος Θωμάς εν Μαλέω. Από το χωριό Βελανίδια μέχρι τα εκκλησάκια αυτά, η απόσταση είναι 3,5 χλμ και χρειαζόμαστε 15 λεπτά οδήγηση. Ο δρόμος στην αρχή είναι τσιμεντόδρομος και μετά χωματόδρομος αλλά αρκετά βατός για κοινό αυτοκίνητο.
Αν αποφασίσεις να περπατήσεις και το κομμάτι Βελανίδια μέχρι Άγιο Μύρωνα τότε υπολόγισε τουλάχιστον 1,5 ώρα ακόμη περπάτημα.
Φτάσαμε λοιπόν στο τέλος του δρόμου (μετά τα εκκλησάκια ο δρόμος τελειώνει) και αφήνουμε εδώ το αυτοκίνητο. Από δω και πέρα υπολογίζουμε μιάμιση ώρα σε χαλαρό περπάτημα μέχρι το φάρο. Στην αρχή το μονοπάτι είναι κατηφορικό αλλά μετά κινείται σε ευθεία μέχρι τον τελικό προορισμό. Πρόκειται για ένα αρκετά εύκολο μονοπάτι, καλά σηματοδοτημένο. Κάποια στιγμή το μονοπάτι χωρίζεται αλλά πιο κάτω ενώνεται πάλι οπότε μην ανησυχείς αν από αλλού πήγες κι από αλλού γύρισες.
Στη διαδρομή δεν υπάρχει πουθενά σκιά, πράγμα που σημαίνει πως αν είναι καλοκαίρι είτε το περπατάμε νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα (προσοχή μόνο στους αρχάριους μην τους πιάσει η νύχτα κατά την επιστροφή) ή επιλέγουμε πιο χαλαρή εποχή. Οπωσδήποτε κλειστό παπούτσι και νερό μαζί μας. Δεν υπάρχει πόσιμο νερό στη διαδρομή αλλά ούτε και στο φάρο.
Το τοπίο είναι άγριο σχεδόν σε όλη τη διαδρομή με χαμηλή βλάστηση ενώ πολλές φορές βρίσκεσαι στην κόψη του γκρεμού κι από κάτω μόνο θάλασσα! Κι αυτό είναι πραγματικά υπέροχο όταν περπατάς. Εντυπωσιακή είναι η στιγμή, όταν από μακριά δεις το φάρο.
Χωρίς υπερβολές, πρόκειται για ένα πανέμορφο μονοπάτι. Γενικά, μιλάμε για μια εμπειρία την οποία πρέπει οπωσδήποτε να ζήσεις!
Ο φάρος το Καβομαλιά -κτήριο
Ο φάρος ανεγέρθηκε το 1883 και ανήκει στο δίκτυο φάρων πελαγοδρομίας της Ελλάδας. Με τον όρο πελαγοδρομία εννοούμε το είδος πλεύσης που χαράσσεται σε ευθεία πορεία αλλά είτε η ακτή είναι αθέατη είτε η πορεία περνάει από ακρωτήρια και χερσονήσους δηλαδή από επικίνδυνα σημεία. Οι συγκεκριμένοι φάροι έχουν τέτοια μεγάλη εμβέλεια που πριν χαθεί το φως του ενός πρέπει να έχει γίνει αντιληπτό το φως του επόμενου.
Ο φάρος βρίσκεται 40 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, ο πύργος του έχει ύψος 15 μέτρα και απόσταση φωτοβολίας 40 ναυτικά μίλια. Σήμερα όμως ο φάρος φωτοβολεί 17 μίλια, αριθμός συμβολικός. Ο αριθμός των 17 μιλίων συμβολίζει τους 17 ναυτικούς που πνίγηκαν τον Ιανουάριο του 1993 ανοιχτά του Κάβο Μαλιά όταν το πλοίο Κοτι 1 ναυάγησε.
Είδες που σου λέω ότι όλη αυτή η διαδικασία είναι μαγική; Ναι είναι! στο υπογράφω. Αν εγώ δεν έψαχνα να πληροφορίες για το φάρο του Καβομαλιά πολλά από αυτά που σου είπα, δε θα τα μάθαινε ποτέ. Τώρα θα μου πεις: που σου χρησιμεύει η διαφορά των φάρων πελαγοδρομίας και ακτοπλοΐας; Πιθανότατα δε θα μου χρησιμεύσει πουθενά εκτός κι αν θελήσω να μπαρκάρω σε κανε΄να καράβι. Αλλά και γιατί να μην αποκτήσω γνώση από τη στιγμή που αυτή που προσφέρεται απλόχερα;
Κάπως έτσι φτάσαμε στο τέλος αυτής της μοναδικής εμπειρίας. Και μη μου πεις ότι η σημερινή εμπειρία ήταν μόνο πεζοπορική. Σήμερα το άρθρο είναι νομίζω μια πραγματική βουτιά στη γνώση!
Μέχρι το επόμενο ταξιδάκι μας, να περνάς σούπερ! Ααα και να γελάς πολύ!
With #travel_love
Ελένη
2 comments
Τι κρίμα που δεν αναφέρατε την εσωτερική λάμψη, του υπέροχου αυτού μνημείου.
Την καταπληκτική τεχνική, της μαρμάρινης σφηνοειδούς – κυκλικής σκάλας, με ενσωματωμένο τον δακτύλιο στήριξης, που οδηγεί στην ταράτσα του φάρου.!
( Η μικρογραφία αυτού του φάρου, βρίσκεται στην Μονεμβάσια, έξω από το Κάστρο και σε απλούστερη μορφή στο Παράλιο Άστρος.)
Αξίζει τον κόπο, να αναφερθείτε και στους ανεμόμυλους των υπέροχων Βελανιδίων και να εξηγήσετε, γιατί αποκαλούν την περιοχή αυτή, “Μικρό Άγιο Όρος. ”
Φιλικότατα,
Μαρια Μπακιρτζή, αρχιτέκτων – ξενοδόχος – ιδρυτικό μέλος της “Ατραπός” – ορεινός εναλλακτικός τουρισμός.
Σας ευχαριστούμε για το κατατοπιστικό σας σχόλιο!
Σίγουρα όλα αυτά τα ενδιαφέροντα σημεία, θα τα εντάξουμε σε επόμενο άρθρο μας!