Κανένας ταξιδιώτης που σέβεται τον εαυτό του δε βαριέται στα Καλάβρυτα γιατί τα 5 sos είναι ιδανικά για όλες τις εποχές και για όλα τα γούστα!
Αυτή η ιστορική κωμόπολη, χτισμένη στα 735 μέτρα στις πλαγιές του Χελμού έχει αγαπηθεί πολύ από τους ταξιδιώτες. Αποτελεί ιδανικό προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου και μπορεί να καλύψει μια ευρεία γκάμα απαιτήσεων. Από τις πιο οικονομικές μέχρι τις πιο εξεζητημένες και από τις πιο περιπετειώδεις μέχρι τις πιο “ψαγμένες”.
Εγώ (μετά από πολλές επισκέψεις στην αγαπημένη μου κωμόπολη της Αχαΐας) συγκέντρωσα τα 5 απόλυτα sos που δεν πρέπει να παραλείψεις αλλά και που μπορείς να χωρέσεις (με λίγη προσπάθεια παραδέχομαι) ακόμα και σε ένα διήμερο. Αλλά όταν λέμε ότι αυτά τα sos χωράνε σε ένα διήμερο, εννοούμε πως για τις 48 ώρες που αναλογούν στα δυο μερόνυχτα, δε θα πάρουμε ανάσα.
Άλλωστε αυτός είναι ο λόγος που κάνουμε ταξίδια. Να ζούμε, να μάθουμε, να γευτούμε και γιατί όχι, να δοκιμάσουμε τα όριά μας. Σε αυτό το άρθρο ξεκινάω από τα πιο χαλαρά και για το τέλος αφήνω τα πιο δυσκολάκια. Σας θέλω ορεξάτους!
Τα 5 sos που πρέπει να βάλεις στη λίστα σου για τα Καλάβρυτα
- Οπωσδήποτε βόλτα στο γραφικό πεζόδρομο της πόλης με τα μυριάδες καλούδια απλωμένα σε πάγκους, καλάθια, κοφίνια και καφάσια. Εννοείται ψωνίζουμε παραδοσιακά προϊόντα και τολμάμε να δοκιμάσουμε καινούριες γεύσεις. Ταξίδι δεν είναι μόνο όσα θα δούμε αλλά κι όσα θα γευτούμε!
- Οπωσδήποτε επίσκεψη στο Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος. Αν είναι να μπεις ξεπέτα, μη μπεις καθόλου. Αυτός ο χώρος είναι ιερός (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για τον καθένα μας). Αξίζει χρόνο, προσοχή, ευλάβεια κι ίσως λίγο από τα δάκρυά μας. Να θυμάσαι πως βγαίνοντας από το παλιό δημοτικό σχολείο στο οποίο στεγάζεται το μουσείο, κάτι θα έχει αλλάξει μέσα σου. Άλλος άνθρωπος θα μπεις, άλλος άνθρωπος θα βγεις. Μη σε τρομάζει όμως αυτό.
Σκοπός τέτοιων χώρων είναι να διδάσκουν ιστορία με έναν ιδιαίτερο και μοναδικό τρόπο. Το ότι οι σελίδες της ελληνικής ιστορίας χύνουν αίμα και δάκρυα ακόμα κι αν έχουν περάσει αιώνες από τα γεγονότα, προσθέτουν ένα βάρος στον κάθε Έλληνα. Ας το τιμήσουμε εν καιρό ειρήνης, καθένας από εμάς με το δικό του τρόπο.
Ένας λοιπόν τρόπος είναι η απότιση φόρου τιμής κάθε φορά που πατάμε το πόδι μας σε έναν τέτοιο χώρο.
- Επίσκεψη στο Μοναστήρι του Μέγα Σπηλαίου και της Αγίας Λαύρας. Είτε πιστεύουμε στα θεία είτε όχι, τέτοιοι χώροι κρύβουν πολύτιμους θησαυρούς και κειμήλια στα κελιά τους. Επιπλέον πολλές μορφές αρχιτεκτονικής τους, έχουν τεράστια ιστορική αξία.
Το μέγα Σπήλαιο θεωρείται η αρχαιότερη Μονή στην Ελλάδα, χτισμένη το 362 μ.Χ.
Το 1943 λεηλατήθηκε και κάηκε ολοσχερώς από τους Γερμανούς. Όσοι ιερείς, μοναχοί και επισκέπτες βρίσκονταν στους χώρους της Μονής, εκτελέστηκαν. Μετά τον πόλεμο ανεγέρθηκαν νέα κτίρια και το μοναστήρι έχει τη σημερινή του μορφή.
Στην Αγία Λαύρα φυλάσσονται ιερά λείψανα και κειμήλια όπως το λάβαρο της ορκωμοσίας των αγωνιστών του 1821 και ο επιτάφιος του 1754 κεντημένος στη Σμύρνη.
- Κεφάλαιο Οδοντωτός λοιπόν κι εδώ σου έχω 2 εναλλακτικές. Η πρώτη είναι βόλτα με το τρενάκι μέχρι το Διακοπτό και επιστροφή εννοείται με το ίδιο εισιτήριο. Η διαδρομή δεν έχει χαρακτηριστεί τυχαία σαν την πιο εντυπωσιακή των Βαλκανίων γι αυτό επιβάλλεται και να την περπατήσεις. Κι ε΄δω, το “περπατήσεις” μπορεί να είναι εντελώς κυριολεκτικό αφού αν θες, μπορείς να πας με τα πόδια από τα Καλάβρυτα μέχρι το Διακοπτό και όλα αυτά που θα έβλεπες από το τζάμι ενός βαγονιού…. να τα ζήσεις!
Check εδώ -> Πεζοπορία στο φαράγγι του Οδοντωτού για να μάθεις λεπτομέρειες!
Πληροφοριακά σου λέω πως θα χρειαστείς περίπου 7 ώρες περπάτημα μαζί με τις στάσεις σου. Ιδανική εποχή είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο!
Τόλμησέ το!
- Τελευταίο αφήνω το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων κι αυτό μόνο και μόνο γιατί δε μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε και τους 12 μήνες του χρόνου. Την περίοδο όμως που είναι ανοιχτό δικαίως κερδίζει τον τίτλο του καλύτερου χιονοδρομικού κέντρου της Πελοποννήσου και της κεντρικής Ελλάδας. Είτε είσαι σκιέρ είτε όχι, μπορείς να απολαύσεις το αλπικό τοπίο με όποιο τρόπο εσύ επιλέξεις!
- Μπορεί να μην είχα υπολογίσει έκτο tip για τα Καλάβρυτα αλλά παίδες, αν σας βγάλει ο δρόμος (που θα σας βγάλει αν θα πάτε στο χιονοδρομικό κέντρο!) κάντε μία στάση στον Τόπο Θυσίας των εκτελεσθέντων του 1943. Ένας μέρος που συγκινεί βαθιά. Σταθείτε μερικά λεπτά σε αυτό τον ηρωικό τόπο κι αν αντέχετε διαβάστε τα ονόματα που αναγράφονται στις μαρμάρινες πλάκες. Τα ονόματα και οι ηλικίες δίνουν ένα βαθύ στίγμα για όσα συνέβησαν σε εκείνο το λόφο το 1943. Τόσο βαθύ που αρκεί, ακόμη κι αν αγνοούμε όλα τα υπόλοιπα γεγονότα.
Πριν βάλω τελεία σε αυτό το άρθρο θέλω να θυμάσαι πως φεύγοντας από έναν τόπο που επισκεφτήκαμε, οφείλουμε κάτι να πάρουμε μαζί μας. Και δεν είναι απαραίτητο να είναι κάποιο υλικό αγαθό, αλλά μια εμπειρία, μια περιπέτεια, μια γεύση, την πιο γλυκιά ανάμνησή μας!
#With_CraZy_LoVe
karidostouflo
4 comments
κυρία Βλάχου Γεια σας ξεχάσατε να γράψετε ότι και η γύρω περιοχή των Καλαβρύτων Βλέπε σπήλαιο λιμνών πήγες πλανητέρου Είναι και αυτές ανάλογα τόσο όμορφες όσο και όσο Πράγματι είναι και ότι η ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων
Σας ευχαριστούμε πολύ για την επισήμανση! Φυσικά και ισχύει πως αυτά τα μέρη είναι πανέμορφα και μας δώσατε κίνητρο για να γράψουμε ένα ακόμη άρθρο για τις υπόλοιπες ομορφιές των Καλαβρύτων.
Καλώς ήρθατε στην παρέα μας!
Επίσης κα Βλαχου ξεχάσατε να γράψετε γιά τά πανέμορφα βουνά και ποτάμια Νκα Καλάβρυτα. 1ον. (Τριπόταμα)που χωρίζουν τρείς Νομούς τίς Πελοποννήσου. 2ον.
Αρχαιολογικός χώρος (Αρχαία Ψωφίδα)Χωμένος και ανεξερεύνιτος για 3000χρόνια και πλέον, Αρχαία πόλη Κράτος.
Και πολλά άλλα που δεν μας επιτρέπει ό χώρος να περιγράψουμε εδώ.
Ελπίζουμε σε ένα άλλο άρθρο σας να το περιλάβετε.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων,καλό σας απόγευμα.
Χαιρόμαστε πολύ για την πολύτιμη βοήθειά σας!
Καλώς ήρθατε στην παρέα μας!