Χωριάτικο, λαχταριστό ψωμί που όταν το κόβεις, μοσχομυρίζει ο τόπος από το αγαθό της μεσογειακής κουζίνας _ φούρνος Άρτιον Μαγούλα Σπάρτης
Χρόνος ανάγνωσης: Πιάσε ένα καφεδάκι και λίγα μπισκότα (από τον φούρνο εννοείται) και κάτσε να σου τα πω αναλυτικά. Μόνο, μη μου βιάζεσαι!
Όσοι έχετε μνήμες από χειροποίητο ψωμί, φτιαγμένο με τον παραδοσιακό τρόπο, διαβάζοντας αυτές τις γραμμές, θα μυρίσετε ξανά το προζύμι, θα τυλίξετε ξανά το ζυμάρι μέσα στην καρό πετσέτα και θα το ακουμπήσετε στην πινακωτή, σαν μωρό που αφήσατε αποκοιμισμένο. Το ψωμί, δεν είναι προϊόν, είναι αγαθό. Πίσω του κρύβει μια ιεροτελεστία που μέχρι τις μέρες μας, ακολουθείται καθημερινά και πιστά, σχεδόν με ευλάβεια.


Στον φούρνο λοιπόν Άρτιον, στη Μαγούλα Λακωνίας (Σπάρτης), τα πράγματα θυμίζουν κάτι από τις γιαγιάδες μας στα χωριά, όπου έπιαναν αποβραδίς το προζύμι και αξημέρωτα, ζύμωναν αλεύρι και νερό για να χορτάσουν τα στόματα του σπιτιού τους. Προτού χαράξει η μέρα, είχαν κάψει οι ξυλόφουρνοι κι έπεφταν τα πρώτα ψωμιά!
Extra Tip: Πριν κλείσει η πόρτα του ξυλόφουρνου, έριχναν και μια προπύρα με μπόλικο αλάτι (σκέψου κάτι σαν τη λαγάνα που τρώμε την Καθαρά Δευτέρα) για να φάνε τα παιδιά μόλις ξυπνήσουν, αφού η προπύρα ψηνόταν πολύ πιο γρήγορα από τα ψωμιά!




Η διαδικασία της παρασκευής του ψωμιού _ φούρνος Άρτιον Μαγούλα Σπάρτης:
Πίσω στα δικά όμως και στον φούρνο της Μαγούλας, έξω από τη Σπάρτη. Εδώ λοιπόν μπορώ να σε διαβεβαιώσω πως τα πράγματα, δεν απέχουν και πολύ από όσα με νοσταλγία ομολογώ, σου περιέγραψα παραπάνω.
Το ψωμάκι προτού φτάσει στο τραπέζι, μας, έχει παρασκευαστεί με παραδοσιακό τρόπο. Έχει ζυμωθεί από τη νύχτα, έξει ξεκουραστεί τυλιγμένο σε πετσέτες μέσα στην πινακωτή κι έχει ψηθεί αργά. Τραγανό τραγανό, βγαίνει από τον φούρνο κι ακόμη ζεστό, τοποθετείται στα ράφια!



Πρόκειται για ένα από τα πιο νόστιμα και παχιά ψωμιά, που θα βρεις σήμερα στους φούρνους. Θυμίζει, παλιό βαρύ ψωμί, που μια φέτα αρκεί για να χορτάσεις την πείνα σου! Τώρα βέβαια, αν έχεις φαγητό που απαιτεί συνοδεία ψωμιού (λαδερό ή όσπρια ή έστω μια χωριάτικη σαλάτα) τότε αντί για μια φέτα, θες ένα καρβέλι. Τόσο γευστικό, που δεν θες να το χορτάσεις!
Bakery Tips: Όλα τα αρτοσκευάσματα όπως ψωμιά με διαφορετικές συστάσεις, κουλούρια Θεσσαλονίκης ή κουλούρια σμυρναίικια με μέλι, ελιόψωμα, τυρόψωμα, κριτσίνια και πολλά ακόμη, παρασκευάζονται καθημερινά στο εργαστήρι του φούρνου!




Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται με καφεδάκι και κολατσιό
Κι αν στην εποχή που διανύουμε, τα βαρύγδουπα και υπερφορτωμένα brunch, γίνονται τις μόδας, αλλά εσύ επιμένεις στην κλασική μορφή του δεκατιανού σου, τότε σημείωσε πως στο Άρτιον, θα βρεις μια αξιόλογη ποικιλία από πεντατόστιμες σφολιάτες. Επιλεγμένες προσεκτικά και με γνώμονα, την υψηλή ποιότητα της πρώτης ύλης. Και για να μην βαριέσαι, καθημερινά θα βρεις ποικιλία, που διαφέρει από μέρα σε μέρα.
Εννοείται πως η Μαρία, ο Κώστας και η ομάδα τους, θα σου φτιάξουν ζεστό καφεδάκι (ή παγωμένο, δεν θα τα χαλάσουμε εδώ) για να ξεκινήσει φορτσάτα τη μέρα σου. Αν η λιγούρα σου, αναζητά κάτι γλυκό, θέλω να θυμάσαι πως όλα τα κέικ (λευκά ή σοκολατένια), τσουρέκια (παραδοσιακά), μπισκότα τραγανά, κουλουράκια βανίλιας ή κακάο, μαλακά cookies σε διάφορες γεύσεις και χρώματα (ναι! παίζει και αυτό) και μερικά από τα γλυκάκια, παρασκευάζονται επίσης στο εργαστήριο του φούρνου!



Οπότε αν κάτι έχεις ζηλέψει, αλλά δεν το βρίσκεις τη συγκεκριμένη μέρα, φταίει το γεγονός πως αφού όλα παρασκευάζονται στο χέρι, είναι πολύ πιθανό, κάτι να μην πρόλαβαν να το φτιάξουν. Εξάλλου εδώ, είναι όλοι τόσο γελαστοί και θετικοί, που τα πράγματα μοιραία, ακολουθούν αισιόδοξους ρυθμούς!
Bakery Fact: Ανάλογα την εποχή ή τις γιορτές, θα βρείτε και τα ανάλογα αρτοσκευάσματα ή γλυκά! Πασχαλινά κουλουράκια και τσουρέκια το Πάσχα. Βασιλόπιτες και panettone τα Χριστούγεννα και πάει λέγοντας.




Τα χωριάτικα παξιμάδια που φτιάχνει ο φούρνος στη Μαγούλα Σπάρτης θα σου λύσουν τα χέρια
Το χωριάτικο παξιμάδι του Άρτιον (σταρένιο και ολικής άλεσης), φημίζεται για τη γεύση του και την ιδιότητά του, να μην μένει σκληρό αφού το βρέξεις, αλλά και να μην “παπαριάζει” αμέσως μετά το βρέξιμο. Χειροποίητα και τα παξιμάδια, εννοείται. Ιδανικά για ντάκο (βρεγμένο παξιμάδι με τριμμένη ντομάτα και φέτα) ή μέσα στον καγιανά. Καλά, εγώ σου λέω για τα παξιμάδια, επέλεξε εσύ, πως θα τα καταναλώσεις!
Πάντως, εμένα προσωπικά, που χάνομαι στα μονοπάτια και στα βουνά, μου αρκεί να έχω παξιμάδια μαζί μου. Άντε καμιά ντομάτα και καμιά ελιά. Πηγούλα κάπου θα βρω να τα βρέξω, καθώς και ίσκιο για να σταθώ και να τα φάω! Βλέπεις; με δυο τρία πραγματάκια, μπορούμε να αγγίξουμε την πληρότητα. Και μη γελιέσαι … Η πληρότητα είναι ανώτερη από την ευτυχία!



Αν σου άνοιξα την όρεξη, ο φούρνος είναι ανοιχτός καθημερινά, από τις εφτά το πρωί έως τις τέσσερις το απόγευμα. Κυριακές, είναι κλειστά.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 27310 82580
Αν θες να γνωρίσεις καλύτερα την ομάδα, δες εδώ για τη Μαρία κι εδώ για τον Κώστα!
Βρες επίσης το Άρτιον στον χάρτη πατώντας εδώ.
Αν σου αρέσει η παρέα μας (και γιατί να μην σου αρέσει εδώ που τα λέμε) ακολουθήστε με και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ξέρεις, τα γνωστά: Facebook, Instagram, YouTube και Tik Tok!
Υπογραφή
Karidostouflο ή Ελένη… το ίδιo μας κάνει!
