Χτισμένο σε ένα καταπράσινο οροπέδιο του Πάρνωνα, με τις ρίζες του να χάνονται στο βάθος των αιώνων οι Άγιοι Ανάργυροι αποτελούν το αρχαιότερο μοναστήρι της Λακωνίας!
Το αξιομνημόνευτο σε αυτό το χώρο δεν είναι τα κτήρια που το απαρτίζουν ή το έντονο θρησκευτικό στοιχείο που συγκινεί. Είναι η αγάπη που ξεχειλίζει από κάθε εκατοστό της Μονής.
Με το που περάσει ο επισκέπτης την βαριά ξύλινη πόρτα εισέρχεται σε ένα απόλυτα καθαρό και περιποιημένο χώρο. Μα αυτό δεν κάνει τη διαφορά. Η ιδιαιτερότητα σε αυτό το χώρο είναι όλες εκείνες οι λεπτομέρειες (άπειρες πραγματικά) που δημιουργούν μια πολύ ξεχωριστή και λεπτεπίλεπτη ατμόσφαιρα.
Φαίνεται ξεκάθαρα η ευαισθησία όσων ζουν εδώ. Η καλλιτεχνική τους φύση, η άδολη αγάπη τους για τα πιστεύω τους και για τη φύση που τους περιβάλλει. Κάτι που εμένα προσωπικά, δε με αφήνει καθόλου αδιάφορη.
Γι αυτό πάντοτε λέω: ανεξάρτητα από το που πιστεύει ο καθένας μας, υπάρχουν χώροι που χρήζουν την προσοχή μας αλλά και κυρίως το σεβασμό μας.
Το μοναστήρι της Λακωνίας και η μακρά ιστορία του – Άγιοι Ανάργυροι
Η επίσημη ονομασία του μοναστηριού ορίζεται ως: Ιερά Κοινοβιακή και Ιεραποστολική Μονή Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού Πάρνωνος. Σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 1000 μέτρων ανάμεσα στα χωριά Βασσαράς (10χλμ) Βέρια (5 χλμ) και Πολύδροσο _ Τσίντζινα (13 χλμ).
Σύμφωνα με μαρτυρίες η ύπαρξη του λατρευτικού χώρου χρονολογείται από τον 9ο αιώνα (881 μ.Χ.) εξού και ο τίτλος της αρχαιότερης Μονής στη Λακωνία. Επόμενη επίσημη αναφορά στο συγκεκριμένο χώρο έχουμε από το χρυσόβουλο του αυτοκράτορα Ανδρονίκου Β’ Παλαιολόγου το 1293. Εδώ να πούμε πως το συγκεκριμένο διάταγμα, δίνει πληθώρα πληροφοριών για την ευρύτερη περιοχή.
Έκτοτε, η Μονή γράφει τη δική της μακρά ιστορία στο χρόνο συμμετέχοντας ενεργά σε όλα τα ιστορικά γεγονότα της περιοχής. Εκτός αυτών, η μονή υπέστη αρκετές καταστροφές στο χρόνο για ποικίλους λόγους.
- Το καθολικό της Μονής καταστράφηκε ολοσχερώς το 1611 αλλά ξανά χτίστηκε από την αρχή με έντονα τα χαρακτηριστικά της υστεροβυζαντινής εποχής.
- Το 1685 νέα ολοκληρωτική καταστροφή λαμβάνει χώρα από Βενετούς και Τούρκους λόγω κυρίως της έντονης θρησκευτικής δράσης της μονής.
- Το 1826 τα σαρωτικά στρατεύματα του Ιμπραήμ βάζουν στόχο το μοναστήρι και το καίνε.
Η φιλανθρωπική δράση, το κρυφό σχολειό, η προσφορά καταφυγίου ή φιλοξενίας προς όποιον είχε ανάγκη για κάτι τέτοιο κι η διαρκής εξέλιξη του χώρου μέσα στους αιώνες, φέρνουν στο σήμερα ένα σπουδαίο βυζαντινό μνημείο.
Η μονή κατοικείται και είναι ανοιχτή κάθε μέρα εκτός Δευτέρας από 7 π.μ. μέχρι τη δύση του ηλίου, με τις ώρες 12 μ.μ. – 5 μ.μ. να παραμένει κλειστή.
Αν θέλεις και λίγη δράση, μπορείς να έρθεις εδώ από το μονοπάτι το οποίο ξεκινάει από το Πολύδροσο (Τσίντζινα). Μετά από μιάμιση ώρα πεζοπορία θα έχουμε φτάσει στο μοναστήρι μέσα από μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδρομή στο δάσος.
#With_TraVeL_LoVe
karidostouflo