Συνταγή για πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα κέικ με υπέροχο άρωμα λεμόνι και φιλέ αμυγδάλου από το μπαμπά πεινάω με τις καλύτερες ευχές!
- Συντονίσου σε instagram – facebook – pinterest και μάθε πριν από όλους τι “τρέχει”.
- Η μαγειρική ομάδα μας λέγεται στην κουζίνα με χαρά και σε περιμένει!
Το πιο γευστικό έθιμο της Πρωτοχρονιάς είναι η βασιλόπιτα και είναι ίσως το πιο γνωστό έθιμο μετά τον ερχομό του άγιου Βασίλη. Εκείνο που χαρακτηρίζει τη βασιλόπιτα είναι το κρυμμένο φλουρί που όποιος το πετύχει στο κομμάτι του σημαίνει πως αυτός θα είναι ο τυχερός της νέας χρονιάς!
Η βασιλόπιτα κόβεται λίγο μετά αφού μπει ο καινούριος χρόνος ή γενικά την πρώτη μέρα του χρόνου.
Βασιλόπιτα κέικ – συνταγή
Υλικά για τη βασιλόπιτα για στρογγυλό ταψί διαμέτρου 26 εκ
- 200 γρ αγελαδινό βούτυρο
- 300 γρ ζάχαρη κρυσταλική
- 4 αυγά χωρισμένα κρόκους από ασπράδια
- 200 γρ στραγγιστό αγελαδινό γιαούρτι
- 300 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 πρέζα αλάτι
- 2 σφηνάκια λικέρ πικραμύγδαλο ή κονιάκ
- Ξύσμα από ένα λεμόνι
- Κόκκους από κλωνάρι βανίλιας
- 70 γρ αμύγδαλο φιλέ
- Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
- Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να γίνουν μια απαλή κρέμα.
- Προσθέτουμε τους κρόκους των αβγών και συνεχίζουμε το χτύπημα στη χαμηλή ταχύτητα του μίξερ.
- Βάζουμε το γιαούρτι, τη βανίλια, το κονιάκ και το ξύσμα λεμονιού και χτυπάμε τόσο όσο χρειάζεται για να ενσωματωθούν με το υπόλοιπο μίγμα.
- Στο τέλος βάζουμε το αλεύρι και τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε απαλά.
- Σε ένα άλλο σκεύος χτυπάμε τα ασπράδια με μια πρέζα αλάτι μέχρι να γίνουν μια σφιχτή μαρέγκα που να στέκεται.
- Προσθέτουμε λίγο λίγο τη μαρέγκα μέσα στο μίγμα της βασιλόπιτας και με μια σπάτουλα ενσωματώνουμε τη μαρέγκα με το υπόλοιπο μίγμα κάνοντας απαλές κινήσεις.
- Ρίχνουμε το κέικ στο ταψί και βυθίζουμε ένα νόμισμα στο μίγμα.
- Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 40 – 45 λεπτά περίπου και ανάλογα πάντα το φούρνο.
Αναποδογυρίζουμε τη βασιλόπιτά μας όταν έχει κρυώσει εντελώς. Στολίζουμε με ζάχαρη άχνη και ότι άλλο θέλουμε λίγο πριν τη σερβίρουμε διαφορετικά πιθανή υγρασία ή υδρατμοί μπορεί να υγράνουν τη ζάχαρη άχνη.
Αυτό το Χριστουγεννιάτικο σοκολατένιο σπιτάκι από κέικ θα μαγέψει μικρούς και μεγάλους τόσο από εμφάνιση αλλά και από γεύση!
Καλή επιτυχία με τις καλύτερες ευχές για μια νέα χρονιά!
2 comments
Φέτος κι εγώ αγόρασα κέικ βασιλόπιτα για πρώτη φορά να δοκιμάσουμε
Καλή χρονιά εύχομαι!!