Στην αχανή γη της Μέσα Μάνης υπάρχει μια πυργοπολιτεία που κατά κάποιο τρόπο της λες και στοιχειωμένη, το όνομά της είναι Βάθεια και μαγεύει τον κάθε ταξιδιώτη!
- Ακολούθησε μας σε instagram – facebook – pinterest και μάθε πριν από όλους τι “παίζει”.
- Γνώρισε τα νότια της Ελλάδας μας ακολουθώντας το Lakonia Travel στο instagram και στο facebook!
Πριν ξεκινήσουμε θέλω να σου γνωρίσω το δημιουργό της φωτογραφίας εξωφύλλου. Πρόκειται για τον chris_kap.21 , έναν ταλαντούχο ψηφιακό δημιουργό που στο Karidotsouflo και το lakonia_travel.gr αγαπάμε πολύ.
Πάτα την παρακάτω φωτογrαφία και γνώρισε την απίθανη συλλογή του Χρήστου στο Instagram με υπέροχες, ταξιδιάρικες εικόνες από την Ελλάδας μας!
Τι σημαίνει παραδοσιακός οικισμός και πόσοι τέτοιοι υπάρχουν στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 830 παραδοσιακοί οικισμοί εκ των οποίων οι 155 βρίσκονται στη Περιφέρεια Πελοποννήσου. Στη Λακωνία υπάρχουν επίσημα 97 οικισμοί παραδοσιακοί με τους περισσότερους να βρίσκονται στη Μάνη χαρακτηρισμένοι σαν Οχυροί παραδοσιακοί Οικισμοί.
Αυτό σημαίνει πως αυτοί οι οικισμοί έχουν κρατήσει αναλλοίωτη την αρχιτεκτονική τους και τον τοπικό τους χαρακτήρα μέσα στα χρόνια. Σε αυτά τα μέρη απαγορεύεται να χτιστεί σπίτι (ή οποιοδήποτε κτίριο) το οποίο δεν πληροί τις αρχιτεκτονικές προδιαγραφές του τόπου.
Στην ευρύτερη περιοχή της Μάνης οι παραδοσιακοί οικισμοί μοιάζουν μεταξύ τους. Τα πυργόσπιτα υψώνονται σαν φρουροί, οι αυλές είναι χτισμένες πάνω στη θάλασσα και το φόντο της ξερής γης δίνει μια αίσθηση πως εδώ χρειαζόμαστε λίγα για να υπάρξουμε. Στην πραγματικότητα όμως κάθε οικισμός είναι ξεχωριστός και αποτελεί ιδιαίτερη ταξιδιωτική εμπειρία.
Σαν οικογένεια, έχουμε περπατήσει σε αρκετούς οικισμούς κατά καιρούς κι αυτό που έχω διαπιστώσει είναι πως όσο πιο μικρός ο οικισμός, τόσο πιο όμορφος. Όσο πιο δύσβατος είναι ένας οικισμός τόσο πιο ανεπηρέαστος από την τουριστική βιομηχανία. Μεγάλο πράγμα στις μέρες μας να συναντάς παραδοσιακά και διατηρητέα μέρη.
Άρα καταλήγουμε πως όσο πιο πολύ δυσκολευτείς να φτάσεις σε έναν τέτοιο οικισμό τόσο πιο πολύ θα τον απολαύσεις. Στη Λακωνική Μάνη φαντάσου, υπάρχουν οικισμοί στην κυριολεξία κρεμασμένοι από ένα γυμνό βουνό που αποτελούνται από 5 πύργους όλους κι όλους. Ε ναι! να ξέρεις αυτή η Μάνη, η άγνωστη Μάνη, η δύσβατη Μάνη είναι ότι πιο αυθεντικό θα συναντήσεις σε αυτή την ξερή γη!
Γι αυτό μη βαρεθείς ή φοβηθείς να πάρεις ένα μικρό και στενό δρόμο για να φτάσεις σε ένα τέτοιο μέρος. Αν είναι καλοκαίρι, οι αποχρώσεις του κίτρινου (ξερά χόρτα) δίνουν μια εικόνα πειραγμένης ψεύτικης καρτ ποστάλ. Τα ζώα που θα δεις στους δρόμους σχεδόν ελεύθερα (γάιδαρους, κατσίκια, πρόβατα, μοσχάρια) αξίζουν ένα κλικ! Κι αν αποφασίσεις να γνωρίσεις τη Μάνη χειμώνα τότε σίγουρα έχεις να αποκομίσεις τις καλύτερες εικόνες!

Βάθεια: η στοιχειωμένη πυργοπολιτεία της Μάνης
Σήμερα εγώ όμως θέλω να σου μιλήσω για τον πιο πολυφωτογραφημένο οικισμό της Μάνης , τη Βάθεια την αγαπημένη μου στοιχειωμένη πυργοπολιτεία.
Τη Βάθεια την έχουμε περπατήσει πολλές φορές, καλοκαίρια, χειμώνες, πρωινά, βραδάκια… Κάθε φορά όμως είναι σαν να είναι η πρώτη φορά.
Η Βάθεια σε αντίθεση με τους υπόλοιπους παραδοσιακούς οικισμούς της Μάνης έχει εύκολη πρόσβαση και είναι σχετικά μεγάλος οικισμός. Αναμφίβολα είναι από τα πιο εντυπωσιακά κομμάτια της μανιάτικης γης!
Λατρεύω τους οικισμούς και τα χωριά που απλώς τα περπατάς! χωρίς δρόμους και αυτοκίνητα. Κι αυτό δεν είναι μόνο βολικό για τη βόλτα μας (ειδικά όταν έχουμε μαζί μας και τα παιδιά) αλλά είναι και ο καλύτερος τρόπος για να δούμε πως ζούσαν οι άνθρωποι πριν πολλά χρόνια.
Σε ένα τέτοιο μέρος η βουτιά στο χρόνο σου κόβει την ανάσα. Η αίσθηση πως οι άνθρωποι ζούσαν “οχυρωμένοι” σε έναν οικισμό με πύργους, σαν όλος αυτός ο τόπος να ήταν μια τεράστια γειτονιά, σου δημιουργεί μια οικειότητα με τον τόπο και τους ανθρώπους του κι ας μην τους γνώρισες ποτέ. Σου γεννά επίσης και το συναίσθημα της προστασίας που σου βγάζει αυτός ο τόπος.
Περπατώντας στη Βάθεια νιώθεις να μυρίζεις το δυόσμο από τα μποστάνια, να γεύεσαι το φαγητό, να ακούς τα παιδιά να τρέχουν στις γειτονιές και να παίζουν, αφουγκράζεσαι τις ρούγες.
Κι ύστερα η αίσθηση όταν άλλα αυτά χάθηκαν και ένας τόπος γεμάτος ζωή έγινε ο απόλυτα στοιχειωμένος τόπος. Γι αυτό φυσικά φταίει η περίφημη αστυφιλία που εξαιτίας της ερήμωσε το μεγαλύτερος μέρος της υπαίθρου. Πόσο άδικο αυτό αλήθεια για μια χώρα…


Τα πυργόσπιτα της Μάνης μέσα σε μια στοιχειωμένη πυργοπολιτεία
Η Βάθεια είναι χτισμένη πάνω σε έναν λόφο, πραγματικά στην κορυφή ενός λόφου. Η θέα από εκεί πάνω είναι καταπληκτική. Το μάτι χάνεται εκεί που η θάλασσα γίνεται ένα με τον ουρανό. Μια αληθινή ακρόπολη, όχι της αρχαιότητας αλλά του σύγχρονου κόσμου!
Και για να σου λύσω την απορία για τους Πύργους της Μάνης θα σου πω πως δεν είναι καθόλου τυχαία η κατασκευή τους. Στην πραγματικότητα αυτά τα διώροφα ή τριώροφα πυργόσπιτα είναι μοναδικά δείγματα οχυρωματικής αρχιτεκτονικής σε όλη την Ελλάδα.
Λόγω της κατασκευής τους οι κάτοικοί τους μπορούσαν να πολεμούν τους εχθρούς (πειρατές, Τούρκους) από τα μικρά παράθυρα που μοιάζουν με πολεμίστρες. Οι πύργοι είναι χτισμένοι ο ένας δίπλα (σχεδόν κολλητά) με τον άλλο πράγμα που βοηθούσε να σχηματίζεται ένα ψηλό και αδιαπέραστο οχυρό.
Άρα τα πυργόσπιτα που σήμερα θαυμάζουμε σε όλη τη Μάνη είχαν σκοπό που ήταν χτισμένα έτσι. Είχε μελετηθεί η κατασκευή τους και με το πέρασμα των χρόνων είχε εξελιχθεί ανάλογα με τις ανάγκες.

Και μετά τη Βάθεια, τι;
Βέβαια το λυπηρό είναι πως πολλοί πύργοι είναι ετοιμόρροποι ή σχεδόν κατεστραμμένοι. Μέχρι που θα δεις δέντρα φυτρωμένα εκεί που κάποτε υπήρχαν σπίτια. Η όποια προσπάθεια αναστήλωσης του τόπου πριν από χρόνια, δεν είχε καμιά επιτυχία.
Αυτό βέβαια δεν είναι λόγος να μην κάνουμε μια στάση σε αυτό το πανέμορφο μέρος.
Καλά λοιπόν ήρθαμε μέχρι τη Βάθεια και βολτάραμε στα καταπληκτικά στενά της, έτσι δεν είναι; Η Μάνη όμως έχει άπειρες ομορφιές που επιβάλλεται να θαμάσεις έτσι και βρεθείς στα πέριξ!
Μη μου πεις ότι φαντάστηκες ότι με αυτό το άρθρο δε θα πάμε πουθενά αλλού. Ε ποτέ! το καρυδότσουφλο έχει πάντα να σου προτείνει και κάτι ακόμα.:
- Μαρμάρι: μια όαση μέσα στον άγριο Μανιάτικο γυμνό τόπο από τις ελάχιστες αμμουδερές παραλές της Μάνης μόνο 5 χλμ νότια της Βάθεια
- Πόρτο Κάγιο: το ορμητήριο των διάσημων πειρατών για φρέσκο ψάρι πάνω στο κύμα μόλις 5 χλμ νοτιοανατολικά της Βάθειας και 3 χλμ απέναντι από το Μαρμάρι
- 6,5 χλμ νότια από τη Βάθεια συναντάμε το Ακρωτήρι Ταίναρο: η μυθική άκρη των Βαλκανίων που εκεί κι αν αξίζει να περπατήσεις μέχρι το φάρο!
Ε τώρα ναι, αφού πήγαμε και στους υπόλοιπους must προορισμούς της Μάνης μπορούμε να πατήσουμε x και να αποχαιρετιστούμε με την υπόσχεση να τα πούμε σύντομα!
Γιατί αυτό είναι το μόνο βέβαιο. Τα ταξίδια με το καρυδότσουφλο δε σταματάνε ποτέ!
Αν σου άρεσε το άρθρο μου μοιράσου το με τους φίλους σου κάνοντας το share ή strory!
Ελένη