Σήμερα θα σου δείξω πως μπορείς να φτιάξεις όμορφες ξύλινες κορνίζες με χρώματα κιμωλίας για το σπίτι σου, εύκολα και χωρίς πολλά υλικά.
Η “μαγκιά” σε αυτές τις κορνίζες (αν μπορούμε να πούμε πως υπάρχει μαγκιά σε κορνίζες) είναι πως οι κορνίζες αυτές είναι διπλής όψης. Μπορεί η κάθε πλευρά να μην είναι ακριβώς ίδια με την μπροστά αλλά κι οι δυο πλευρές έχουν τον δικό τους χαρακτήρα και τη δική τους ομορφιά. Εμείς μπορούμε να επιλέξουμε ποια από τις πλευρές μας αρέσει καλύτερα ή ακόμη κι αν θέλουμε μπορούμε τη μία φορά να βάλουμε τη φωτογραφία στην μπροστά πλευρά και την άλλη φορά στην πίσω πλευρά.

Η ιδέα γεννήθηκε από ένα κομμάτι ξύλο που έπεσε στα χέρια μου. Στην ουσία πρόκειται για μία τάβλα σαν κι αυτές που βάζουμε στα κρεβάτια. Απλά η συγκεκριμένη τάβλα ήταν πιο πλατιά. Την κοίταξα από δω, την κοίταξα από κει και λέω “μωρέ λες;” και κατευθείαν απαντάω στον εαυτό μου: “γιατί όχι;”. Έτσι κι αλλιώς αν δεν δοκιμάσουμε κάποια πράγματα ποτέ δεν θα μάθουμε το αποτέλεσμά τους.
Μια και δυο λοιπόν πήγα σε ένα εργοστάσιο ξυλείας και ζήτησα να μου κόψουν σε κομμάτια μερικές τάβλες. Η αρχή είχε γίνει. Κι εγώ έπιασα δουλειά κατευθείαν.

Τα υλικά που χρειάστηκα για τις ξύλινες κορνίζες διπλής όψης με χρώματα κιμωλίας
- τάβλες σε διαστάσεις 20*14
- χρώματα κιμωλίας
- ακρυλικό χρώμα σε απαλό χρυσό
- κερί για το τελείωμα και την προστασία των χρωμάτων
- γυαλόχαρτο για ξύλο
- σπάγκους υφάσματα κτλ
Πως έφτιαξα τις ξύλινες κορνίζες
- με το γυαλόχαρτο έτριψα καλά τις τάβλες μου ώστε να φύγουν οι ακίδες και να μην έχουμε ατυχήματα
- πέρασα ένα χρώμα κιμωλίας και άφησα μια μέρα να στεγνώσει
- πέρασα δεύτερο χέρι χρώμα κιμωλίας (διαφορετικό από το πρώτο χρώμα) και άφησα πάλι μια μέρα να στεγνώσει
- πολύ προσεκτικά με το γυαλόχαρτο άρχισα να τρίβω πρώτα τις γωνίες και μετά πιο κεντρικά τις τάβλες μου. Σκοπός ήταν να βγει το εξωτερικό χρώμα και να φανεί το από μέσα χρώμα. Στις γωνίες το έκανα πιο έντονο και στη μέση πιο απαλά.
- σκούπισα πολύ καλά με ένα πανί
- με λίγο ακρυλικό χρώμα σε αποχρώσεις απαλού χρυσού τόνισα απαλά τις γωνίες μου και ελάχιστα το κέντρο των κορνιζών μου
- πέρασα με κερί (για χρώματα κιμωλίας) και άφησα να στεγνώσουν 1 μέρα
- στόλισα με σπάγκους, σημαιάκια κτλ χρησιμοποιώντας σιλικόνη

Tips για τις κορνίζες διπλής όψης με χρώματα κιμωλίας
Εγώ ειδική με τα χρώματα κιμωλίας δεν είμαι. Με τη διαδικασία όμως των κορνιζών έμαθα ένα δυο πραγματάκια που θα ήθελα να τα μοιραστώ μαζί σου.
- Καλό είναι όταν τρίβουμε το ξύλο ώστε να φανεί το κάτω χρώμα που έχουμε βάψει να τρίβουμε οριζόντια στις γραμμές του ξύλου. Έτσι τα χρώματα κάνουν “νερά” με οδηγό το ξύλο και το αποτέλεσμα είναι πολύ όμορφο.
- Αν υπάρχει καμιά τρύπα στο ξύλο εννοείται την αφήνουμε όπως είναι.Είναι κι αυτό μια φυσική ομορφιά.
- Τα χρώματα που επιλέγουμε δεν έχουν κανόνα. Από ότι βλέπεις στις φωτογραφίες εγώ έβαλα στο ξύλο ότι χρώματα είχα. Με το τρίψιμο φάνηκαν τα ανακατέματα και γενικά το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό.
- Όταν θέλουμε να φαίνεται κάτι το ίδιο όμορφο και από τις δυο πλευρές δουλεύουμε το ίδιο και τις δυο πλευρές. Δεν αφήνουμε δηλαδή τη μία πλευρά μισοτελειωμένη ή πρόχειρη.
- Τον σπάγκο (εκεί δηλαδή που θα σφηνώσει η φωτογραφία) τον κολλάμε στο πλάι της κορνίζας. Αν τον κολλήσουμε στην μία όψη ή στη άλλη η φωτογραφία δεν θα μπορεί να μπει μέσα και θα μένει στον αέρα.
- Τις κορνίζες μπορούμε να τις στήσουμε και οριζόντια και κάθετα
Όλες οι ξύλινες κορνίζες είναι διπλής όψης
Όλες οι κορνίζες που βλέπεις στις φωτογραφίες είναι διπλής όψης. Μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις δηλαδή και από τη μια πλευρά και από την άλλη. Διαλέγεις και παίρνεις.

Αυτή ήταν η δική μου ιδέα για το πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε μερικά κομμάτια ξύλου ή απλές τάβλες. Αρκεί να έχουμε λίγη υπομονή. Τα χρώματα κιμωλίας χρειάζονται υπομονή και αρκετή αναμονή. Αν όμως έχεις όρεξη και πέσουν στα χέρια σου τίποτα παλιές τάβλες, τώρα ξέρεις τι θα τις κάνεις!
Σε περιμένω στην κατηγορία με τα diy μου να ψαχουλέψεις και να πάρεις ιδέες! Κι ύστερα θα χαρώ πολύ να μου δείξεις τι έφτιαξες κι εσύ. Θα με βρεις εδώ!
Ελένη