Ο Μέζαπος της λακωνικής Μάνης, μπορεί στο παρελθόν να υπήρξε φημισμένο πειρατικό στέκι, σήμερα όμως είναι ένα όμορφο και ήσυχο ψαροχώρι!
- Χρόνος ανάγνωσης: ίσα να πιείς μια μπύρα και να φας μια τραβηχτή Μάνης (με τυρί ή μέλι, δική σου επιλογή!) Κερνάω…
Ο αδικημένος μέχρι πρότινος Μέζαπος, αλλάζει την παρτίδα του παιχνιδιού και αποκτά ολοένα και περισσότερους επισκέπτες. Δικαίως, για να λέμε και τα πράγματα με το όνομά τους, αφού πρόκειται για ένα μέρος πολύ ιδιαίτερο και ξεχωριστό. Τόσο, που για μια στιγμή ίσως και να νιώσεις πως δε βρίσκεσαι στη Μάνη, αλλά σε κάποια άλλη χώρα.
Μέζαπος Λακωνίας _ το χωριό της Μάνης που αλλάζει όσα ξέρεις
Από μακριά η όλη εικόνα του οικισμού δε θυμίζει ακριβώς Μάνη. Ο Μέζαπος δεν έχει την εικόνα των μικρών οικισμών με τους πανύψηλους πύργους που περισσότερο μοιάζουν με οχυρά παρά με οικίες. Το ψαροχώρι που βρίσκεται στον κόλπο Τηγάνι (τι φανταστικό όνομα αλήθεια για κόλπο!) είναι απλωμένο, μοιάζει μεγάλο (αλλά δεν είναι) και το λιμάνι του θυμίζει σκηνικό από Σκωτία ή Ιρλανδία. Απότομα βράχια που πέφτουν στη θάλασσα, νερά κρυστάλλινα και μια παλέτα να μπογιατίζει με τα πιο όμορφα χρώματα, αυτό το μοναδικό τοπίο.
Στην πραγματικότητα, ο Μέζαπος κατέχοντας μια όλο δική του ταυτότητα, δε μοιάζει με κανένα άλλο μέρος στον κόσμο. Η εικόνα που αντικρίζεις εδώ, δεν ξεχνιέται. Εκτός όμως από όλα αυτά που γίνονται αντιληπτά με τη ματιά σου, σε αυτή την πινέζα του μανιάτικου χάρτη αιωρούνται θρύλοι και ιστορίες από τα παλιά. Όλα εκείνα που απλώς πέρασαν από γενιά σε γενιά δια στόματος, δίνοντας θρυλικές διαστάσεις σε πρόσωπα και γεγονότα.
Ο θρύλος του πειρατή Σάσσαρη και ο αμύθητος θησαυρός που κανένας δεν έχει βρει ακόμα _ Μέζαπος Μάνης
Ο πειρατής Νικόλαος Σάσσαρης με τις ρίζες του στη μακρινή Σαρδηνία, ήταν κάτοικος του χωριού και ως αποτέλεσμα, ο Μέζαπος υπήρξε ορμητήριο αλλά και καταφύγιό του. Είχε χάσει το ένα του μάτι σε μια μάχη με Τούρκους, γι αυτό και τον αποκαλούσαν μονόφθαλμο πειρατή. Γεγονός που του πρόσδιδε επιπλέον σεβασμό, αλλά παράλληλα σκόρπιζε και περισσότερο τρόμο. Έχασε τη ζωή του σε μια συμπλοκή στη θάλασσα επίσης με Τούρκους, αφήνοντας πίσω του ένα θρύλο που με τα χρόνια γιγαντωνόταν όλο και περισσότερο.
Ξεκίνησε την “καριέρα” του στις θάλασσες υψώνοντας πειρατική σημαία στο πλοίο του, το 1748. Μια πορεία που του στέρησε ένα μάτι και μερικά χρόνια αργότερα, την ίδια του τη ζωή. Χαρίζοντάς του παράλληλα όμως ένα όνομα, συνώνυμο με αυτά των ημίθεων.
Η τοπική παράδοση θέλει τον πύργο του πειρατή Σάσσαρη να αγγίζει τα 16 μέτρα ύψος. Σήμερα σώζονται μόνο τα χαλάσματα από αυτόν, στη περιοχή του Κάτω Μέζαπου. Αυτό όμως που έκανε το όνομά του ξακουστό στους αιώνες, είναι ο αμύθητος θησαυρός που δε βρέθηκε ποτέ. Λέγεται, πως έκρυβε ο ίδιος ο πειρατής τα τιμαλφή του σε υπόγειες στοές, κάτω από τον πύργο του. Κανείς όμως δε γνώριζε ούτε για τα μυστικά περάσματα που ενδεχομένως οδηγούσαν στη θάλασσα, αλλά και καμιά άλλη πληροφορία για τις κρυψώνες του μονόφθαλμου πειρατή.
Έτσι εκτιμάται, πως ή δεν υπήρξε ποτέ ο θησαυρός με τα πολύτιμα αντικείμενα και τα χρυσάφια, πλέκοντας φήμες απλώς για να γιγαντώνεται ο θρύλος, ή όντως είναι τόσο καλά κρυμμένος, που ουδείς κατάφερε να τον ανακαλύψει τόσα χρόνια. Είτε το ένα συμβαίνει είτε το άλλο, οι ιστορίες που περνάνε από γενιά σε γενιά δια στόματος, πάντοτε διανθίζονται ,με αποτέλεσμα η αλήθεια να αλλοιώνεται. Ή να γίνεται ισχυρότερη. Ποιος τάχα, μπορεί να το απαντήσει αυτό με βεβαιότητα…
Το ψαροχώρι με τα πεντακάθαρα νερά και τις σπηλιές
Στο σήμερα όμως, δεν υπάρχουν πειρατές, τουλάχιστον όπως εκείνους των περασμένων αιώνων. Υπάρχει όμως ένα πανέμορφο ψαροχώρι, που σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει μόλις 31 μόνιμους κατοίκους.
Το σχεδόν τέλειο στρογγυλό λιμάνι (Κουρκού) με τη στενή έξοδο προς τη θάλασσα, αποτελεί το απάγκιο για τα ψαροκάικα. Αν φτάσεις την ώρα που έρχονται οι ψαράδες, θα αγοράσεις ολόφρεσκα καλούδια της θάλασσας για το τραπέζι σου. Οι τολμηροί, βουτάνε απευθείας από την προβλήτα και κολυμπώντας φτάνουν μέχρι τη στενή παραλία ακριβώς απέναντι.
Θυμήσου: Κανείς δε μπορεί να κάνει μόνο μία βουτιά στο Μέζαπο!
Η αμέσως επόμενη επιλογή για να ευχαριστηθείς αυτά τα γάργαρα νερά, είναι οι δυο παραλίες οι οποίες χωρίζονται από ένα βράχο, εντός του οικισμού. Για να φτάσεις στη δεύτερη και μεγαλύτερη βοτσαλωτή παραλία, αρκεί να περάσεις από το πέρασμα ανάμεσα στα βράχια. Κι εδώ, οι πιο τολμηροί κολυμπάνε ως την απέναντι σπηλιά η οποία μοιάζει μικρή, αλλά στην πραγματικότητα έχει βάθος και μια παράξενη, απόκοσμη ομορφιά! Μόλις φτάσεις, πατάς σε στέρεο έδαφος και μπορείς να εξερευνήσεις το εσωτερικό περπατώντας.
Η τρίτη επιλογή είναι να οδηγήσεις (ή να περπατήσεις, γιατί όχι;) 750 μέτρα, βορειοδυτικά μέχρι τον Κάτω Μέζαπο. Μια μικρή παραλία στρωμένη με λευκό βότσαλο, μόλις μερικών μέτρων, όλη δική σου! Συν ένα μεγάλο δέντρο να προσφέρει απλόχερα τη σκιά του. Τι άλλο να ζητήσεις κανείς;
Καλό φαγητό πάνω στη θάλασσα και πεζοπορίες στα πέριξ
Ο Μέζαπος Μάνης μολονότι δε φημίζεται για την έντονη τουριστική του δραστηριότητα, έχει να προσφέρει στον επισκέπτη τα βασικά από φαγητό και καφέ. Εδώ που λες, θα βρεις ένα καφενείο – ταβερνάκι ακριβώς πάνω από το στρογγυλό λιμάνι της Κουρκού. Το μαγαζί είναι self service και προσφέρει λίγες και καλές νοστιμιές. Δοκιμάστε οπωσδήποτε μανιάτιτες τραβηχτές με τυρί ή μέλι! Μερικά μέτρα παραπάνω, μία παραδοσιακή ταβέρνα σερβίρει ολόφρεσκο ψάρι και τοπικά πιάτα.
Κι αφού λύσαμε και το θέμα του φαγητού σημείωσε (και αποθήκευσε εννοείται!) πως θα φτάσεις στη χερσόνησο Τηγάνι. Είναι αυτό το πέτρινο οικιακό σκεύος, που φαίνεται μέσα στη θάλασσα, από κάθε πλευρά του Μέζαπου. Στο τέλος λοιπόν αυτής της χερσονήσου βρίσκεται ένα κάστρο για το οποίο δεν έχουν καταλήξει οι ιστορικοί ποιο ακριβώς είναι. Πάντως, έχει επικρατήσει να λέγεται πως τα χαλάσματα που βλέπουμε σήμερα, ανήκαν στο κάστρο της Μαΐνης.
Από το χωριό της Αγίας Κυριακής (3,5 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Μέζαπου), θα περπατήσεις αρχικά σε ένα χωματόδρομο για 1 χιλιόμετρο και ύστερα για άλλο 1,5 χιλιόμετρο σε μονοπάτι για να φτάσεις στο κάστρο. Συνολικός χρόνος πεζοπορίας 45 λεπτά σε χαλαρό περπάτημα.
Ο Μέζαπος Μάνης, αποτελεί μια από τις πιο ενδιαφέρουσες στάσεις της Μέσα Μάνης. Ωστόσο, άνετα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως ένα σύγχρονο ταξιδιωτικό ορμητήριο. Μπορεί να μη βρούμε εμείς τα τιμαλφή, αλλά θα κερδίσουμε τις πιο δυνατές ταξιδιωτικές εμπειρίες. Κι αυτές, θησαυρός είναι!
#Traveldrops_by
karidostouflo