Για τους ντόπιους ακούει στο όνομα Αράχωβα, οι επισκέπτες το αποκαλούν Καρυές, εσύ μπορείς να λες όπως θες, το πανέμορφο χωριό της Λακωνίας!
Ξεκινώντας το σημερινό μας ταξίδι, για ένα θέλω να συμφωνήσουμε εξαρχής. Στην Ελλάδα έχουμε έναν απέραντο ορεινό πλούτο, ανεκμετάλλευτο. Αν είχαμε δώσει σημασία σε αυτό το κομμάτι του τουρισμού, πέρα από τα νησιά, τον ήλιο και τη θάλασσα, θα είχαμε τουριστική σεζόν για δώδεκα μήνες. Χωρίς υπερβολές.
Τα χωριά μας (στην πλειοψηφία τους) είναι κοιτίδες πολιτισμού, λαογραφίας και ιστορίας. Όρεξη να έχουμε, να τα εξερευνούμε.
Καρυές ή Αράχωβα Λακωνίας, μια βόλτα στα ορεινά της Πελοποννήσου
Και αφού τα συμφωνήσαμε (τι θα πει δε συμφωνήσαμε τίποτα;) πάμε να ξεκαθαρίσουμε λίγο το τοπίο στο χάρτη.
Πέρα από τη διάσημα Αράχωβα του Παρνασσού, που μάλιστα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή χειμερινά θέρετρα της Ελλάδας, έχουμε και την Αράχοβα του νότου. Τώρα το πως θα το γράψουμε είναι μια άλλη ιστορία, που δεν είναι της παρούσης. Πάντως η ονομασία Αράχωβα ή Αράχοβα, είναι σωστή και με τις δύο ορθογραφίες.
Η Αράχωβα Λακωνίας λοιπόν ακούσει στο σύγχρονο όνομα Καρυές και σίγουρα έχεις ακούσει γι αυτό το μέρος. Αν είσαι ας πούμε λάτρης της ελληνικής ιστορίας, σίγουρα ξέρεις πως οι Καρυάτιδες που κοσμούν το Ερέχθειο της Ακρόπολης, κατάγονται από αυτό το μέρος. Όχι τα αγάλματα, αλλά οι οι ιέρειες Παρθένοι, που χόρευαν ένα λατρευτικό χορό προς τιμήν της Άρτεμης Καρυάτιδος και μάλιστα κουβαλούσαν στα κεφάλια τους καλάθια, για να μαζεύουν τις προσφορές των πιστών.
Αν πάλι είναι τύπος που λατρεύει τις δραστηριότητες στη φύση, τότε σίγουρα έχεις ακούσει για τις πεζοπορικές και ποδηλατικές διαδρομές του Πάρνωνα και συγκεκριμένα αυτές των Καρυών.
Αν επίσης είσαι από εκείνους που κάθε τι παράξενο, τους κεντρίζει το ενδιαφέρον, τότε έχεις σίγουρα κάπου διαβάσει, για τα πελώρια πλατάνια του Μενέλαου. Καθόλου τυχαία η ονομασία τους μιας και η παράδοση θέλει, να τα έχει φυτέψει ο ίδιος ο βασιλιάς της Σπάρτης, προτού αναχωρήσει για το μακρύ ταξίδι του στην Τροία.
Τέλος (πόσα πια να σου πω για να θυμηθείς την Αράχωβα του νότου;!) αν αγαπάς τα road trips εδώ θα έχεις περάσει σίγουρα, αφού ο Πάρνωνας έχει τις πιο φανταστικές διαδρομές, χαμένες μέσα σε δάση και χωριά.
Και για να έχεις συντεταγμένες, σημείωσε πως οι Καρυές, βρίσκονται σε ίση απόσταση και από τη Σπάρτη και από την Τρίπολη. Στα σύνορα δηλαδή Λακωνίας και Αρκαδίας.
Οι εξορμήσεις του χειμώνα θέλουν καλό φαγητό και κολασμένα γλυκά
Ερχόμενος εδώ θα μαγευτείς από το χωριό που είναι σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 950 μέτρων (κάνει κρύο το παραδέχομαι) και από το φυσικό τοπίο τριγύρω. Όλες τις εποχές του χρόνου, τα χρώματα είναι φανταστικά. Το φθινόπωρο, λίγο παραπάνω!
Εδώ που λες. θα βρεις πανέμορφα καφενεία να πιεις τις καφεδάρες σου και να φας τα πεντανόστιμα γλυκά σου. Όλα παραδοσιακά, όπως πρέπει. Πορτοκαλόπιτα που μοσχομυρίζει ο τόπος, καρυδόπιτα που σπάει μύτες και γαλακτομπούρεκο κόλαση.
Κι όταν πεινάσεις καθότι λένε (οι άλλοι, όχι εγώ) πως το βουνό ανοίγει την όρεξη, θα μπεις σε ζεστά ταβερνάκια. Θα φας νόστιμο χωριάτικο φαγητό με πρώτες ύλες, από ντόπιους παραγωγούς. Ξέχνα για λίγο τα κρεατικά της ώρας και τις safe επιλογές ορεκτικών. Εστίασε σε εκείνα που δεν έχεις ξανά ακούσει ή γευτεί. Δουλειά του αγνώστου δεν είναι να μας τρομάζει, αλλά να μας εξιτάρει.
Γι αυτό πάρε χορτόπιτα με άγρια χόρτα και χειροποίητο φύλλο ή απλά αγριόχορτα βραστά με λάδι και λεμόνι. Δοκίμασε χοιρινό στη γάστρα με μυρωδικά του τόπου και κόκκορα στο τσουκάλι με τραχανά. Μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις τυρί ντόπιο και κρασί από το βαγένι.
Θυμήσου πως εκτός από την κεντρική πλατεία, που θα βρεις δυο ταβέρνες και δυο καφέ, παρακάτω (στο δρόμο προς Βαρβίτσα και πριν την κάτω πλατεία) υπάρχει ένα κουτούκι, που αξίζει την προσοχή μας. Εδώ θα νιώσεις πραγματική φιλοξενία, δίπλα από το τζάκι! Φεύγοντας από δω, είμαι βέβαιη πως θα δώσεις ένα δεκάρι στις κριτικές σου, για το μαγαζάκι.
Μη φύγεις με άδεια χέρια από τις Καρυές
Κι επειδή κολάστηκες από τα γλυκά που λέγαμε παραπάνω, φτιαγμένα όλα στο χέρι, έχουμε τη λύση. Στο ζαχαροπλαστείο της κεντρικής πλατείας θα ψωνίσεις τα γλυκάκια σου (ταψιού και κουταλιού), το αγνό μέλι σου και τα ζυμαρικά σου. Ειδικά τα Χριστούγεννα οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, κάνουν το εργαστήρι να μοσχομυρίζει.
Εκτός αυτών, στην Αράχωβα θα βρεις ξηρούς καρπούς, φρέσκα φρούτα, μυρωδικά και βότανα για να πάρεις φεύγοντας. Ε, δε σου κάνει καρδιά να φύγεις με άδεια χέρια!
Είδες που σου λέω να ψάχνεσαι παραπάνω; Όσο δεν κάθεσαι “καλά”, τόσο ανακαλύπτεις μικρούς θησαυρούς! Διότι, τι μας μένει στο τέλος κάθε ταξιδιού; εικόνες, ομορφιές, φαγοπότια και γέλια…
#ΤravelDrops_by
karidotsouflo