Στις Καρυές Λακωνίας ή Αράχοβα (όπως συνηθίζεται από τους ντόπιους) συναντάμε πολλά ενδιαφέροντα αξιοθέατα περπατώντας το μονοπάτι του χωριού.
- Κυκλικό μονοπάτι χωριού Καρυών: 5 χλμ – 1 ώρα περπάτημα
- Βαθμός δυσκολίας: εύκολο
- Καλά σηματοδοτημένο
Σήμερα θα ανέβουμε στα ορεινά της Λακωνίας και του Πάρνωνα. Θα φτάσουμε σε ένα υπέροχο ορεινό χωριό με μια μεγάλη και βαθιά ιστορία. Τώρα θα μου πεις, ποια πέτρα να σηκώσεις σε ετούτη τη χώρα κι από κάτω να μη βρεις ιστορία αιώνων; Καμία, θα σου απαντήσω. Αλλά να, ο τόπος μας (το χωριό μας, η πόλη μας, το νησί μας) πάντα έχει άλλη βαρύτητα μέσα μας. Όπως και να το κάνουμε, καθένας από εμάς έχει ένα τικ αδυναμία παραπάνω στον τόπο του. Εγώ δηλαδή γιατί να αποτελώ εξαίρεση αγαπημένε μου αναγνώστη;
Γι αυτό σήμερα με μεγάλη χαρά και περηφάνια θα σε ξεναγήσω στις αγαπημένες μου Καρυές, περπατώντας ένα υπέροχο μονοπάτι.
Το όνομα Αράχοβα προέρχεται είτε από τη Σλάβικη γλώσσα που σημαίνει “οράχοβα” δηλαδή καρυδένιο (καρυδότοπος) είτε από τα βλάχικα που Αράχοβα σημαίνει “ράχη βουνού”. Το χωριό είναι χτισμένο στα 950 μέτρα και είναι κοντά στα σύνορα της Λακωνίας με την Αρκαδία.
Η ιστορία των Καρυών ξεκινάει από τον Τρωικό πόλεμο μιας και σε αυτό τον τόπο συγκέντρωσε το στρατό του ο Μενέλαος (βασιλιάς της Σπάρτης) πριν αναχωρήσει για την Τροία.
Οι Καρυές συμμετείχαν στους περσικούς πολέμους, κι αργότερα κατά την επανάσταση του 1821 το χωριό καταστράφηκε ολοσχερώς μετά από επίθεση του Ιμπραήμ το 1826. Την ίδια καταστροφική τύχη είχε ο τόπος και κατά τη διάρκεια της κατοχής από τους Γερμανούς. Παρόλα αυτά είναι ένας τόπος που πάντα κρατούσε αρκετό πληθυσμό κι αυτό συμβαίνει μέχρι και σήμερα.
- Συντονιζόμαστε σε instagram – facebook & pinterest και δε χάνουμε τίποτα νέο!
- Γνώρισε τα νότια της Ελλάδας μας ακολουθώντας το Lakonia Travel στο instagramκαι στο facebook!
Ψάξε στις πεζοπορίες και ανακάλυψε πολλά μονοπάτια της Λακωνίας!
Καρυές Λακωνίας: αξιοθέατα περπατώντας το μονοπάτι του χωριού
Γνωρίζοντας τις Καρυές από το κυκλικό μονοπάτι του χωριού, έχουμε την ευκαιρία να περάσουμε γύρω γύρω από όλο το χωριό και να το γνωρίσουμε καλύτερα. Η διαδρομή κινείται εντός αλλά κι εκτός του οικισμού. Αφετηρία είναι η πλατεία του χωριού, ξεκινώντας μια λίγο ανηφορική πορεία μέσα από τις γειτονιές.
Πρώτο αξιοθέατο που πρέπει απαραίτητα να σταθούμε είναι οι Καρυάτιδες, οι διάσημες κόρες των Καρυών. Αυτό που βλέπουμε είναι ένα αντίγραφο του Ερεχθείου της Ακρόπολης των Αθηνών.
Στην αρχαϊκή περίοδο λοιπόν, οικοδομήθηκε στην περιοχή το Ιερό της Αρτέμιδος Καρυάτιδος, πράγμα που σημαίνει πως ο τόπος ήταν σημαντικό θρησκευτικό σημείο.
Οι Καρυάτιδες λοιπόν ήταν ιέρειες παρθένοι, που χόρευαν ένα λατρευτικό χορό προς τιμήν της Άρτεμης Καρυάτιδος, κουβαλώντας στα κεφάλια τους καλάθια που συγκέντρωναν τις προσφορές των πιστών. Ο χορός θεωρούνταν πολύ δύσκολος και ο Λουκιανός είχε χαρακτηρίσει τους Έλληνες άριστους αφού έμαθαν να καρυατίζουν (= χορεύουν το χορό των Καρυάτιδων) και να κάνουν το κάθε τι μουσική, μέχρι και τον πόλεμο.
Μπορεί οι Καρυάτιδες να κοσμούν σήμερα το Ερέχθειο και το Μουσείο Ακρόπολης (μία όμως λείπει κι αυτό μας λυπεί όλους μας…) αλλά οι διάσημες αυτές κόρες κατάγονταν από τις Καρυές Λακωνίας. Επιπλέον, από αυτές τις ιέρειες ονομάστηκαν αργότερα όλα σχεδόν τα γυναικεία αγάλματα, Καρυάτιδες.
Αμέσως επόμενος σταθμός είναι το μεγάλο πέτρινο ρολόι του χωριού. Εδώ υπάρχει χώρος για ξεκούραση και πικ νικ για όποιον θέλει. Κατηφορίζοντας, βγαίνουμε από το χωριό, περνάμε τα αλώνια (πόσο υπέροχη εικόνα αλήθεια τα αλώνια!) και μπαίνουμε ξανά στις γειτονιές.
Ο δρόμος, μας οδηγεί στην Αγία Παρασκευή και στο υπέροχο πέτρινο σχολείο των Καρυών και μετά κατηφορίζοντας, φτάνουμε στις πηγές του Σάκαλη. Μετά από δω, το μονοπάτι οδηγεί σε ένα χωματόδρομο που μας βγάζει στο ξωκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου κι από κει περνώντας περιφερειακά έξω από το χωριό βρισκόμαστε πάλι στην πλατεία.
Κυκλικό μονοπάτι του χωριού
Το κυκλικό μονοπάτι είναι σχεδόν 5 χιλιόμετρα και δε θα χρειαστείς πάνω από δυο ώρες περπάτημα. Το υπέροχο σε αυτή τη διαδρομή είναι ότι βλέπεις πάντα το χωριό από ψηλά ή από πιο μακριά. Ανάλογα την εποχή μπορείς να βρεις μερικά κάστανα να φας ή καρύδια. Ο τόπος εδώ είναι γεμάτος από τέτοια δέντρα και το φθινόπωρο τα χρώματα οργιάζουν!
Η διαδρομή είναι πάρα πολύ εύκολη, αφού κυρίως κινείται σε δρόμους. Επίσης είναι πολύ καλά σηματοδοτημένη και αποκλείεται κάποιος να χαθεί. Νερό βρίσκεις σε αρκετά σημεία μιας και κινείσαι αρκετά εντός του οικισμού.
Στο τέλος επιστρέφεις πάλι στην πλατεία του χωριού, μια πανέμορφη ορεινή πλατεία. Επιβάλλεται να δοκιμάσεις κάτι από την τοπική κουζίνα. Σημείωσε επίσης πως στις Καρυές θα βρεις και πεντανόστιμα παραδοσιακά γλυκά.
Τα πλατάνια του Μενέλαου
Πάμε τώρα και σε ένα sos που δεν περνάει το μονοπάτι μας από κει αλλά εμείς θα πα΄με. Πρέπει να πάμε δηλαδή. Σε απόσταση μερικών μόνο μέτρων από την πλατεία του χωριού (500 μέτρα περίπου) και στο δρόμο προς Άγιο Πέτρο, συναντάμε την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου.
Στο χώρο της εκκλησίας υπάρχουν τέσσερα γιγάντια πλατάνια, τρία μπροστά κι ένα πίσω από το ναό. Σε αυτό το χώρο (σύμφωνα με τους ιστορικούς) εικάζεται πως βρισκόταν το Ιερό της Αρτέμιδος καθώς επίσης και το άγαλμα της Αρτέμιδος Καρυάτιδας.
Η παράδοση θέλει τα τέσσερα πλατάνια να τα φύτεψε ο ίδιος ο Μενέλαος βασιλιάς της Σπάρτης το 1100 π.Χ. Άλλη παράδοση λέει, συγκεκριμένα πως τα πλατάνια φύτεψε ο βασιλιάς της Σπάρτης πριν αναχωρήσει για την Τροία μετά την αρπαγή της ωραίας Ελένης.
Όπως και να χει, η ηλικία των πλατανιών δε μπορεί να προσδιοριστεί ακριβώς. Το μόνο σίγουρο είναι πως στα γιγάντια πλατάνια έχουν τεράστιες κουφάλες στις οποίες χωράνε μέσα, άνετα μερικοί άνθρωποι!
Το χωριό είναι από τα πιο ζωντανά του Πάρνωνα κι αυτό είναι εκπληκτικό. Είναι πολύ ωραία εικόνα να συναντάς χωριά γεμάτα ζωή και νιότη. Είναι κάτι που η Ελλάδα έχει ανάγκη!
With #travel_love
Ελένη