Στην Ελλάδα οι αμμόλοφοι έχουν γερά θεμέλια στο εσωτερικό τους κι αυτός είναι ο λόγος που δεν μετακινούνται με τους αέρηδες!
Χρόνος ανάγνωσης: Μέχρι να πεις αμμόλοφοι… είπαμε, αυτά τα άρθρα είναι σταλαγματιές γνώσης!
Αρχικά εσύ (κι εγώ και όλοι μας) βλέπεις ένα πανέμορφο λευκό λουλούδι στην παραλία. Και ίσως να υποθέτεις πως ο ρόλος του είναι μόνο διακοσμητικός. Σε καμία περίπτωση όμως δε φαντάζεσαι, πως το ριζικό σύστημα του κρίνου, φτάνει το ένα μέτρο μέσα στην άμμο και πολλές φορές αγγίζει το 1,5 μέτρο.

Οι αμμόλοφοι στην Ελλάδα και τα λευκά κρινάκια με τις πελώριες ρίζες τους
Για να το κάνουμε λιανά, αυτό σημαίνει πως οι ρίζες που απλώνονται στο αμμώδες έδαφος, δημιουργούν κάτι σαν θεμέλια στον αμμόλοφο και τον κρατάνε σταθερό στη θέση του, ακόμη κι όταν φυσάει πολύ.
Nature Tip: Οι αμμόλοφοι που μένουν σταθεροί στη θέση τους (σε αυτό βοηθάνε τα φυτά που φυτρώνουν πάνω τους) προστατεύουν τις ακτές από τσουνάμι και γενικά από διάβρωση! Άρα δεν είναι τυχαία “τοποθετημένοι” εκεί, από τη μητέρα φύση!
Σκέψου για παράδειγμα πως στην έρημο σήμερα βλέπεις εδώ αμμοθίνες κι αύριο δεν υπάρχουν. Το βασικό τους υλικό, η άμμος δηλαδή, σαφώς και υπάρχει. Απλώς ο αέρας την έχει σκορπίσει δημιουργώντας πιο μακριά άλλους αμμόλοφους. Στην έρημο όμως δε φυτρώνει τίποτα. Κατάλαβες;!

Nature Facts μιας και η περιέργειά σου ήδη έχει αρχίσει να κουρδίζεται
- Επίσημη ονομασία του κρίνου της θάλασσας είναι Pancratium maritimum
- Θα το βρεις σε πολλές ακτές της Μεσογείου (χαμός και στην Ελλάδα), Κανάρια Νησιά, Μαύρη Θάλασσα κ. α.
- Ανθίζει τέλος καλοκαιριού και αρχές φθινοπώρου. Το άρωμά του είναι διακριτικό και γοητευτικό!
- Ο αέρας παρασέρνει τα σπόρια του κι αυτά γίνονται βολβοί, ριζώνουν και για πολλά χρόνια ανθίζουν
- Είναι είδος που προστατεύεται γι αυτό ΔΕΝ τα κόβουμε. Εξάλλου το συγκεκριμένο φυτό δε μπορεί να επιβιώσει (σχεδόν) πουθενά αλλού πέρα από τις αντίξοες συνθήκες της αλμύρας
- Super Fact: Στο παρελθόν έχουν κυκλοφορήσει κάμποσα γραμματόσημα με διάφορες απεικονίσεις του πανέμορφου κρίνου!

Βασικά, δεν ξέω καν, αν είχατε ποτέ αυτή την απορία. Eγώ κατάλαβα πως την είχα, αφού βρήκα την απάντηση. Ας είναι κι έτσι βρε αδερφέ.
Και τώρα, μοιράσου τη γνώση κάνοντας share αυτό το άρθρο!
#Traveldrops_by
karidostouflo