Το φαράγγι της Σαμαριάς δεν είναι απλώς μια εμπειρία, είναι η απόλυτη πρόκληση της Κρήτης για κάθε ταξιδιώτη που σέβεται τον εαυτό του!
- Συντονιζόμαστε σε instagram – facebook & pinterest και δε χάνουμε τίποτα νέο!
- Γνωρίζουμε τα νότια της Ελλάδας ακολουθώντας το Lakonia Travel στο instagramκαι στο facebook!
Όπως καταλαβαίνεις στο δικό μας ταξίδι στην Κρήτη δεν υπήρχε περίπτωση να μην περπατήσουμε το φαράγγι της Σαμαριάς. Ήταν η πρόκληση του ταξιδιού! Ευτυχώς σταθήκαμε τυχεροί που τα καταφέραμε έστω και την τελευταία στιγμή αφού το φαράγγι άνοιξε μόλις μια μέρα πριν φύγουμε. Συν ότι ο καιρός ήταν με το μέρος μας και η εποχή ιδανική.
“Ένας είν’ ο Φάραγγας… τ’ άλλα είναι φαράγγια!”
λένε οι Κρητικοί που αποκαλούν το φαράγγι της Σαμαριάς απλώς Φάραγγα.
Για να περπατήσεις το φαράγγι δεν είναι και τόσο ευκολάκι όσο θέλω να ακούγεται. 16 χιλιόμετρα μέσα σε δάσος, ποτάμια και φαράγγι δεν είναι απλό, ειδικά για κάποιον που δεν το κάνει κάθε μέρα. Γι αυτό το λόγο, το φαράγγι μόνο το κατεβαίνεις κι εδώ που τα λέμε πολύ καλά κάνεις και μόνο το κατεβαίνεις. Για τα 16 χιλιόμετρα χρειάζεσαι 5 – 6 ώρες ανάλογα με το ρυθμό σου για να το κατέβεις. Φαντάσου αν θα έπρεπε να το ανέβεις πόσες ώρες ακόμη θα χρειαζόσουν. Επιπλέον ύστερα από τόση κούραση δε θα ήταν καθόλου εύκολο να περπατήσεις ακόμη 16 χιλιόμετρα ανηφόρας.
Εμείς για να καταλάβεις, χρειαστήκαμε 6 ώρες γεμάτες αλλά απολαύσαμε την πεζοπορία μας στο έπακρο. Σου θυμίζω ξανά: το φαράγγι της Σαμαριάς είναι εμπειρία! και θα καταλάβεις παρακάτω τι εννοώ.
Πριν ξεκινήσεις συμβουλεύσου τον δεκάλογο του καλού πεζοπόρου!
Τα sos του φαραγγιού
- Το φαράγγι πήρε το όνομά του από το εγκαταλελειμμένο χωριό Σαμαριά που σημαίνει Οσία Μαρία – υπάρχει ακόμη στο χωριό η ομώνυμη εκκλησία
- Υπάρχουν μόνο δυο φυσικές είσοδοι. Το Ξυλόσκαλο σε 1227 μέτρα υψόμετρο που οφείλει την ονομασία στους κορμούς με τους οποίους διευκολυνόταν παλαιότερα η αρχική απότομη κάθοδος. Η άλλη είσοδος είναι στον παλιό οικισμό της Αγίας Ρούμελης
- Η Σαμαριά είναι το δεύτερο μεγαλύτερο φαράγγι της Ευρώπης μετά το φαράγγι του Βερντόν στη Γαλλία
- Οι πόρτες είναι το πιο στενό πέρασμα του φαραγγιού μόλις 3 μέτρα πλάτος και 300 ύψος
- Το 1962 ανακηρύχθηκε Εθνικός Δρυμός
- Στο φαράγγι φιλοξενούνται πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας με πιο γνωστό το κρι – κρι
Φαράγγι Σαμαριάς: η απόλυτη πρόκληση της Κρήτης
Λοιπόν, πίσω στα δικά μας. Για να κατέβεις στο φαράγγι πρέπει να ξεκινήσεις νωρίς το πρωί. Μόλις φτάσεις στο τέρμα του φαραγγιού (δε γυρνάς πάλι πίσω όπως είπαμε) αλλά παίρνεις το καραβάκι για Σούγια ή Σφακιά κι από εκεί με ταξί η λεωφορείο του ΚΤΕΛ επιστρέφεις πίσω στην πόλη από όπου ξεκίνησες. να γιατί σου λέω πως το φαράγγι είναι μια υπέροχη εμπειρία κι όχι απλώς μια πεζοπορία.
Ξέρω όμως πως όλα αυτά ακούγονται λίγο μπελάς. Κι είναι εδώ που τα λέμε ειδικά αν έχεις παιδιά μαζί σου ή είστε μεγάλη παρέα. Γι αυτό εμείς αφού εξετάσαμε όλες τις εκδοχές για την εκδρομή μας καταλήξαμε να χρησιμοποιήσουμε τις υπηρεσίες ενός ταξιδιωτικού πρακτορείου. Με αυτό τον τρόπο η εκδρομή μας δεν είχε κανένα απρόοπτο, δεν είχαμε να σκεφτόμαστε τα διαδικαστικά σε κάθε φάση της εκδρομής και κυρίως δεν είχαμε το άγχος να είμαστε στην ώρα μας στο καράβι ή στο λεωφορείο.
Επιπλέον, πολύ σημαντικό είναι πως καθ’ όλη τη διάρκεια της ολοήμερης εκδρομής είχαμε μαζί μας συνοδό. Δε μπορείς να φανταστείς πόσο σιγουριά και ασφάλεια αισθάνεσαι όταν ξέρεις πως πίσω σου ακολουθεί ένας άνθρωπος που γνωρίζει τα πάντα από το φαράγγι, ξέρεις να σε βοηθήσει σε οτιδήποτε συμβεί και ναι, στην τελική είναι αυτός που θα σε οργανώσει ώστε εσύ να απολαύσεις την εκδρομή σου!
Ξεκινάμε λοιπόν! το ραντεβού με το Balos travel και το πούλμαν δόθηκε στην πόλη των Χανίων νωρίς το πρωί. Μετά από μια ώρα ταξίδι στα υπέροχα ορεινά της Κρήτης, κάναμε στάση για πρωινό στον Ομαλό κι ύστερα από δέκα λεπτά φτάσαμε στην είσοδο του φαραγγιού.
Δε χρειάζεται να κουβαλάς πολύ νερό μαζί σου. Υπάρχουν πηγές σε κάθε περίπου 1,5 με 2 χιλιόμετρα. Το έξτρα περιττό βάρος το μόνο που σου προσφέρει είναι κούραση.
Φαράγγι Σαμαριάς: η απόλυτη πρόκληση της Κρήτης – διαδρομή
Η κατάβαση ξεκίνησε 7:45 το πρωί από την είσοδο του φαραγγιού η οποία ονομάζεται Ξυλόσκαλο. Εδώ σημείωσε πως όσο πιο νωρίς ξεκινήσεις τόσο το καλύτερο. Η ζέστη και η πολυκοσμία είναι από τα πιο αρνητικά που μπορεί να αντιμετωπίσεις σε ένα τέτοιο εγχείρημα. Ξεκινώντας όμως νωρίς το πρωί έχεις και σχετική δροσιά αλλά και λίγους συνοδοιπόρους.
Για τα πρώτα 3 χιλιόμετρα η κατάβαση γίνεται σε κατηφορικό μονοπάτι και σκαλιά. Σε αυτό το κομμάτι χρειάζεται λίγη προσοχή στις πέτρες επειδή σε μερικά σημεία γλιστράνε. Μετά από αυτό, το τοπίο αλλάζει και κινούμαστε μέσα σε μονοπάτια σκεπασμένα από δέντρα, δίπλα σε ποτάμια και μικρούς καταρράκτες αλλά η διαδρομή μας εδώ δεν έχει απότομη κλίση.
Κράτα το εισιτήριό σου που θα βγάλεις στην είσοδο του φαραγγιού γιατί μπορεί να σου ζητηθεί κατά την έξοδό σου.
Στα 7 χιλιόμετρα βρισκόμαστε στον παλιό οικισμό της Σαμαριάς. Σε αυτό το σημείο επιβάλλεται μια καλή στάση για ξεκούραση και κολατσιό. Δε μπορούσα ποτέ να φανταστώ πως μέσα σε ένα τέτοιο μεγάλο φαράγγι θα συναντούσαμε ένα παλιό χωριό. Είναι πράγματι αξιοθαύμαστο και αξιέπαινο πως κάποιοι άνθρωποι “έχτισαν” κάποτε τις ζωές τους μέσα σε ένα απόμερο μέρος. Βέβαια αυτό θα είχε και τα θετικά του γιατί σε έναν τέτοιο τόπο μπορεί κάποιος να προστατευτεί από επιδρομές, εχθρούς αλλά και να κρυφτεί αν χρειαστεί. Η γύρω περιοχή από τον οικισμό φαίνεται πως ήταν κατάλληλη για καλλιέργειες ελιάς ή άλλων δέντρων, νερό υπάρχει άφθονο τριγύρω, οπότε γιατί όχι;
Από δω και πέρα όμως αλλάζει πάλι το τοπίο. Προχωράμε μέσα στο φαράγγι το οποίο εκτείνεται αρκετά πλατύ στην αρχή, πολύ πιο στενό προς το τέλος. Λίγο πριν την έξοδο περνάμε στο πιο στενό κομμάτι του φαραγγιού του οποίου το πλάτος δεν ξεπερνά τα 3 μέτρα. Από εκεί και πέρα κι αφού περάσουμε την έξοδο κατευθυνόμαστε προς την Αγία Ρούμελη.
*Σημείωσε πως σε όλο το κομμάτι της διαδρομής υπάρχουν χώροι ξεκούρασης με πόσιμο νερό, καθίσματα και χώρους για κάπνισμα. Σε μερικά σημεία επίσης υπάρχουν και τουαλέτες. Σε κάθε περίπου 1,5 με 2 χιλιόμετρα συναντάς έναν τέτοιο σταθμό που βρίσκεις ενημερωτικό χάρτη για τους επόμενους σταθμούς ενώ σε όλη τη διαδρομή υπάρχουν πυροσβεστικές φωλιές.
Οικισμός Αγίας Ρούμελης και επιστροφή
Μετά την έξοδο του φαραγγιού περνάμε τον παλιό οικισμό της Αγίας Ρούμελης στον οποίο αξίζει να σταθούμε λιγάκι παρ’ όλη την κούρασή μας. Υπομονή όμως, μετά από δυο χιλιόμετρα φτάνουμε στο χωριό της νέας Αγίας Ρούμελης .
Εδώ βλέπουμε παλιά σπίτια που μπορεί να μην κατοικούνται πια, στις αυλές τους όμως υπάρχουν ζαρζαβατικά και ζωντανά. Όπως κατεβαίνουμε προς το χωριό αριστερά μας και σφηνωμένο μέσα στα βράχια βλέπουμε ένα ξωκλήσι αλλά (συγχωρήστε με) δε θυμάμαι το όνομα του. Παρακάτω περνάμε δίπλα από ένα παλιό τοξοτό γεφύρι.
Εδώ αν θες μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα ιδιωτικό mini bus ώστε να γλιτώσεις τα 2 τελευταία χιλιόμετρα της διαδρομής. Αλλά να σου πω; φάγαμε ολόκληρο γάιδαρο, στην ουρά θα κολλήσουμε; Απόλαυσε τα τελευταία χιλιόμετρα της διαδρομής κι ετοιμάσου για τα καλύτερα στην Αγία Ρούμελη. Σε αυτό το σημείο υπάρχει καντίνα με φρέσκο χυμό και καλούδια της περιοχής.
Κι ήρθε η πολυπόθητη ώρα κάνουμε ντου στην παραλία και πίστεψέ με καλέ μου αναγνώστη: αυτή η βουτιά θα είναι η καλύτερη της ζωής σου! εγγύηση σου λέω. κι όταν σου εγγυάται κάτι το karidotsouflo, δε χωράνε αμφιβολίες.
Ανάλογα την ώρα που θα φτάσουμε στο χωριό της Αγίας Ρούμελης καθορίζεται και ο χρόνος μας σε εκείνο το υπέροχο μέρος. Σαν χωριό είναι πολύ πολύ όμορφο, περιποιημένο και διαθέτει όλα τα απαραίτητα. Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση πως όλα ήταν καθαρά, στημένα με λεπτομέρειες και πουθενά δε διέκρινα έστω ένα λάθος, μια ατέλεια ή μια βρωμιά. Συγχαρητήρια λοιπόν στους κατοίκους αυτού του εκπληκτικού μέρους!
Από εκεί και πέρα (ανάλογα πάντα τα δρομολόγια κάθε εποχής) παίρνουμε το καραβάκι και πάμε Σούγια (ή Σφακιά). Εκεί μας παραλαμβάνει το πρωινό πούλμαν και επιστρέφουμε πίσω!
Γιατί να διαλέξεις ένα οργανωμένο ταξιδιωτικό γραφείο για τη συγκεκριμένη εκδρομή
Όπως ανέφερα και αρχικά, για να κάνεις εξόρμηση στο φαράγγι της Σαμαριάς υπάρχουν πολλοί τρόποι. Για κάθε έναν από αυτούς πρέπει να ακολουθηθεί μια συγκεκριμένη διαδικασία. Επειδή όμως αυτή η πεζοπορία είναι απαιτητική από μόνη της και δε θέλουμε να προσθέσουμε μπελάδες στο κεφάλι μας σχετικά με τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ και των πλοίων για την άφιξή μας και την επιστροφή μας, επιλέγουμε την όσο δυνατόν λιγότερο κουραστική λύση.
Εμείς με το Balos Travel δεν ταλαιπωρηθήκαμε καθόλου. Όλα ήταν προγραμματισμένα και έτοιμα εξ αρχής.
Μα το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι πως σε όλη τη διάρκεια της πεζοπορίας ακολουθούσε πίσω μας ένας επαγγελματίας πεζοπόρος. Γιατί όση εμπειρία και να έχουμε από πεζοπορίες σε βουνά και φαράγγια, σε κάθε άγνωστο τόπο και ειδικά σε ένα τέτοιο μέρος, θέλαμε να νιώθουμε την ασφάλεια κάποιου γνώστη. Εκτός από αυτό, ο πεζοπόρος φρόντισε να μας ενημερώνει για τα σημεία στα οποία βρισκόμασταν, για την ιστορία κάθε σημείου και για όλα όσα έπρεπε να σημειώσουμε στο μυαλό μας!
Επιπλέον ο συνοδός είναι άνθρωπος κλειδί μιας και αυτός φροντίζει να βγάλει τα εισιτήριά μας στο φαράγγι και στο πλοίο. Όλες οι έννοιες πάνω του κι εμείς απολαμβάνουμε την περιπέτεια!
Και μη νομίζεις πως όλο αυτό με τον ξεναγό – πεζοπόρο ήταν φορτικό ή άβολο. Μόνοι μας περπατούσαμε, μόνοι μας κάναμε στάση όπου θέλαμε και απολαύσαμε πάρα πολύ την πορεία μας. Απλώς ο άνθρωπος αυτός είχε την έννοια και την ευθύνη πως όλοι οι άνθρωποι του γκρουπ του, ήταν μπροστά από αυτόν και ασφαλείς.
Γιατί όταν μπεις στο φαράγγι της Σαμαριάς, πρέπει απλώς να φτάσεις στο τέρμα. Δεν υπάρχει η εκδοχή “κουράστηκα στη μέση άρα γυρνάω πίσω ή βγαίνω στο δρόμο και παίρνω ταξί”. Γι αυτό ένας έμπειρος άνθρωπος κοντά μας είναι σημαντικός ειδικά από τη στιγμή που έχουμε και παιδιά στην παρέα!
Ζήσε την απόλυτη πρόκληση της Κρήτης, περπάτα το φαράγγι της Σαμαριάς και μη σκέφτεσαι την κούραση! Η Κρήτη έχει υπέροχες παραλίες, υπέροχα μέρη να πας αλλά την το φαράγγι είναι άλλο πράγμα. Είναι εμπειρία που δε συγκρίνεται με καμιά!
Αποθήκευσε το Balos Travel γιατί είμαι απόλυτα βέβαιη πως στο ταξίδι σου στην Κρήτη θα σου χρειαστεί!
Μέχρι το επόμενο ταξίδι μας φρόντισε να περνάς υπέροχα!
Ελένη