Η σημερινή μας απόδραση έχει τελικό προορισμό ένα πολύ ιδιαίτερο μέρος που σίγουρα θα σε εντυπωσιάσει. Ξεκινάμε για την κρυμμένη γωνιά της Σπάρτης που μαγεύει;
Ξέρω πως καλοκαίρι, θάλασσα και παραλίες πάνε πακέτο. Κι αυτό είναι το δίκαιο εδώ που τα λέμε. Τι γίνεται όμως όταν η θάλασσα δεν είναι ακριβώς μπροστά στα πόδια σου ή έστω σε κοντινή απόσταση; βρίσκεις εναλλακτικές! Μια τέτοια εναλλακτική βρήκαμε κι εμείς εδώ στα νότια και με μεγάλη χαρά θα σου μιλήσω σήμερα γι αυτή τη σούπερ εναλλακτική μας.
- Μην ξεχνάς να μας ακολουθείς σε instagram & facebook για να μη σου ξεφεύγει τίποτα καινούριο!
- Κι αν ψάχνεσαι για φουλ δημιουργίες τότε πάτα εδώ και μπες κι εσύ στην πιο δημιουργική ομάδα του διαδικτύου!
Πάμε τώρα να σε ξεναγήσω στα πέριξ της Σπάρτης; σε ένα κρυμμένο μέρος που θα σε μαγέψει;

Η κρυμμένη γωνιά της Σπάρτης που μαγεύει
Το χωριό Τρύπη βρίσκεται 9 χιλιόμετρα έξω από τη Σπάρτη και το συναντάμε πάνω στον παλιό εθνικό δρόμο Σπάρτης – Καλαμάτας. Πρόκειται για ένα γραφικό χωριουδάκι χτισμένο αμφιθεατρικά στις παρυφές του Ταϋγέτου σε υψόμετρο 840 μέτρων.
*Tip for you!
Η διαδρομή Σπάρτη Καλαμάτα μέσω Ταϋγέτου είναι απλά επιβλητική, τίποτα περισσότερο – τίποτα λιγότερο. Διασχίζεις ολόκληρο τον Ταύγετο μέχρι να φτάσεις στην Καλαμάτα (ή το αντίστροφο) και οι εικόνες από τη φύση, από το δάσος, από την αγριάδα του βουνού κι από τα γραφικά χωριά είναι το κάτι άλλο. Μάλιστα συναντάς στο δρόμο σου και μικροπωλητές με τα καλούδια που παράγει το κάθε χωριό.
Ναι! αυτό το μίνι road trip μπορεί να είναι λίγο ταλαιπωρία και η καινούρια εθνική οδός Σπάρτη – Καλαμάτα να είναι μια άνετη ευθεία αλλά τα όσα θα δεις περνώντας το αρσενικό βουνό δεν συγκρίνονται με τίποτα.
Εξάλλου δεν είναι καθόλου τυχαίο πως αυτή η διαδρομή θεωρείται μια από τις καλύτερες της Ελλάδας.
Ξενάγηση στις πηγές Κνακίωνα – κρυμμένη γωνιά της Σπάρτης που μαγεύει
Για να φτάσεις στις πηγές ερχόμενος από Σπάρτη, στρίβεις δεξιά στη μεγάλη κατηφόρα που συναντάς δίπλα ακριβώς από την ταβέρνα του χωριού. Κατεβαίνεις με μεγάλη προσοχή γιατί ο δρόμος είναι στενός και πρέπει να έχεις το νου σου για αυτοκίνητο που τυχόν ανεβαίνει προς το χωριό.
Η απόσταση μέχρι της πηγές είναι περίπου 2 χιλιόμετρα και εκτός από το τέλος της διαδρομής που συναντάμε για λίγα μέτρα βατό χωματόδρομο όλος ο υπόλοιπος δρόμος είναι άσφαλτος.
Παρκάρουμε στο τέλος του δρόμου και προχωράμε με τα πόδια απέναντι στο δρομάκι που είναι και το πέρασμα για το ποτάμι.
Το καλοκαίρι σε εκείνο το σημείο έχει λίγο ή καθόλου νερό αλλά καλού κακού έχουμε μαζί μας σαγιονάρες ή πέδιλα. Κι εδώ είναι που παίρνουμε την πρώτη κρυάδα από το νερό!
Στα 200 μετρά αριστερά μας συναντάμε τη λεγόμενη “πισίνα”. Σε εκείνο το σημείο το νερό είναι αρκετά βαθύ, υπάρχει σκοινί για βουτιές και ένας μικρός χώρος για να κάτσεις.
Αν συνεχίσουμε για άλλα 300 μέτρα συναντάμε το εκκλησάκι του αγίου Ιωάννη σε μια μεγάλη αλάνα. Εκεί μπορείς να κάτσεις άνετα για πικ νικ ή καφεδάκι.
*Καφεδάκι και φαγητό το έχουμε μαζί μας ε; εκεί κάτω δεν υπάρχει τίποτα από μαγαζί ή καντίνα.
Αν συνεχίσουμε λίγο ακόμα (ούτε 100 μέτρα) προς το μονοπάτι πίσω από την εκκλησία φτάνουμε στον καταρράκτη των πηγών.
Κι εδώ είναι καλό σημείο για μπάνιο αλλά όχι για βουτιές γιατί δεν έχει βάθος. Εδώ τα νερά βουίζουν και δημιουργείται η εντύπωση πως βρίσκεσαι σε κανέναν τεράστιο καταρράκτη αλλά στην πραγματικότητα ο ήχος δημιουργείται από τα ψηλά βράχια τριγύρω.
lakonia_travel λέγεται η φωτογραφική σελίδα της Λακωνίας και σε περιμένει!
Για μπάνιο στα παγωμένα νερά του ποταμού
Αν αντέχεις τα παγωμένα νερά τότε μόλις βρήκες το κατάλληλο μέρος. Αν δεν αντέχεις το κρύο νερό τότε μόλις βρήκες ένα υπέροχο μέρος να χαλαρώσεις και να ηρεμήσεις.
Για τους τολμηρούς τα νερά των πηγών Κνακίωνα είναι πραγματική όαση. Λένε, ότι μετά την τρίτη βουτιά το νερό δε σου φαίνεται καν παγωμένο. Λένε… οι άλλοι. Εγώ έχω βουτήξει ελάχιστες φορές και ποτέ δεν έχω κατορθώσει να φτάσω στην τρίτη βουτιά μέσα σε μία μόνο μέρα.
Τα αγόρια μου όμως δε νιώθουν κρύο ούτε παγωμένα νερά. Βουτάνε και χαίρονται με την ψυχή τους το μπάνιο στο ποτάμι.

Οι κατασκηνωτές των πηγών
Τους καλοκαιρινούς μήνες στις πηγές μπορεί να συναντήσεις κατασκηνωτές προσκόπους ή ακόμη και ελεύθερους κατασκηνωτές που πραγματικά έρχονται από κάθε γωνιά της Ευρώπης.
Μέσα στα παγωμένα νερά μπορεί να βρεις κανένα καρπούζι ή καμιά μπύρα. Μην τα πειράξεις! προφανώς θα είναι των κατασκηνωτών.
Το μέρος σου λέω είναι ο ορισμός της ηρεμίας και της χαλάρωσης και στους “κόλπους” των φανατικών του ελεύθερου κάμπινγκ ιδίως για ορεινές περιοχές, αποτελεί must προορισμό.
Ακόμη όμως και τους μήνες του καλοκαιριού δε θα συναντήσεις ποτέ το αδιαχώρητο από κόσμο. Πάντα όμως όλο το καλοκαίρι θα βρίσκεις ανθρώπους γύρω γύρω.

Tips για το χωριό
Στο χωριό θα βρεις αρκετές επιλογές για φαγητό και στο σύνολό τους οικονομικές. Μη φανταστείς τίποτα πολυτέλειες και ιδιαίτερες γεύσεις, αλλά παραδοσιακό φαγητό σε κλασικά ταβερνάκια. Το αγαπημένο μας ταβερνάκι είναι αυτό που βρίσκεται χωμένο σε ένα βράχο.
Στην Τρύπη υπάρχει ξενώνας πολύ κοντά στις πηγές που πραγματικά αξίζει να τον επισκεφτεί κανείς.
Το χωριό είναι γεμάτο από τρεχούμενα νερά και πηγές. Διώξε κάθε σκέψη και απόλαυσε το!

Τα top σημεία της ευρύτερης περιοχής
Κι αν ο δρόμος σε έφερε μέχρι την Τρύπη μην παραλείψεις και μια βόλτα σε:
- Ταϋγέτη (Μπαρσινίκος) – Μυστρά – η άγνωστη Λακωνία
- Μια βόλτα στην επιβλητική Αρχαία Σπάρτη
- Πικουλιάνικα – το κουκλίστικο χωριό του Μυστρά Λακωνίας
- Ο Βυζαντινός θρύλος της καστροπολιτείας του Μυστρά
- Στα μονοπάτια του Ταΰγετου: Παρόρι – Σωτήρα

Αν σου άρεσε το άρθρο μου θα χαρώ αν το μοιραστείς με τους φίλους σου!
Ελένη