Η πεζοπορία ξεκινάει από την πλατεία της Βαμβακούς και μέσα από ένα εκπληκτικό κυκλικό μονοπάτι στο δάσος του Πάρνωνα, καταλήγει πάλι στο χωριό!
Χρόνος Ανάγνωσης: Όσο να φας ένα μήλο που θα κόψεις από το δέντρο, στο μονοπάτι !
- Κυκλική πεζοπορία στη Βαμβακού: 7,5 χλμ – 2,5 ώρες περπάτημα
- Άριστα σηματοδοτημένη πορεία κινούμενη σε χωματόδρομο και ορειβατικό μονοπάτι
- Μέτρια διαδρομή

Είναι εντυπωσιακό το δίκτυο μονοπατιών που δημιούργησαν κάποτε οι άνθρωποι με σκοπό να επικοινωνούν με τα διπλανά χωριά τους. Αυτό δεν εξυπηρετούσε μόνο τις επαφές τους αλλά και τη μεταφορά προϊόντων τους. Δύσκολα χρόνια οπωσδήποτε, αλλά άφησαν πίσω τους σπουδαία ιστορία, έθιμα και παραδόσεις, που πρέπει οι νεότερες γενιές πρώτα να μαθαίνουμε και ύστερα να τιμάμε. Και γιατί όχι, να υιοθετούμε πολλά από αυτά στην καθημερινότητά μας!
Εδώ να πούμε πως η Βαμβακού κόντρα στην αστυφιλία και την εγκατάλειψη της επαρχίας αναβιώνει στηριζόμενη από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Αυτό από μόνο του αποτελεί κίνητρο για να επισκεφτείς αυτό το μέρος.

Κυκλική πεζοπορία στο μονοπάτι της Βαμβακούς _ Πάρνωνα
Πίσω στα δικά μας όμως και την πεζοπορική μας διαδρομή. Πρώτα απ’ όλα να σου πω, πως στο χάρτη των μονοπατιών της περιοχής δε θα βρεις αυτήν ακριβώς τη διαδρομή που σου προτείνω σε αυτό το άρθρο, αφού στην πραγματικότητα πρόκειται, για ένα πάντρεμα δύο διαδρομών. Γενικά, οι κυκλικές διαδρομές είναι πάντα πιο ενδιαφέρουσες από αυτές που πρέπει να πας και να γυρίσεις, από τον ίδιο δρόμο.
Ξεκινώντας λοιπόν από την πλατεία, ακολουθούμε την κίτρινη ένδειξη με το μπλε ανθρωπάκι. Κατεβαίνουμε το καλντερίμι μέχρι να βρούμε το χωματόδρομο ο οποίος θα μας οδηγήσει στον πάνω ασφαλτόδρομο. Από κει θα πάρουμε το μονοπάτι με τις καστανιές και τις καρυδιές στο δάσος. Στο τέλος αυτού του κομματιού θα κινηθούμε και πάλι σε χωματόδρομο για μερικά μέτρα.

Μετά από μία ώρα περίπου περπάτημα θα φτάσουμε σε μια διχάλα. Δεξιά συνεχίζει το μονοπάτι μας στο δάσος κι ευθεία συνεχίζουμε για το σπηλαιομονάστηρο της Αγίας Κυριακής.
Η παράκαμψη για το εγκαταλελειμμένο μοναστήρι είναι περίπου 300 μέτρα ανηφορικής πορείας αλλά αναμφίβολα αξίζει τον κόπο. Στάση εδώ λοιπόν και πίσω στη διχάλα από όπου θα συνεχίσουμε το ορειβατικό μονοπάτι.

Επιστροφή στο χωριό από ένα διαφορετικό μονοπάτι
Κινούμενοι πλέον, μέσα από πυκνό δάσος κωνοφόρων θα οδηγηθούμε σε καστανόδασος μέχρι να “πέσουμε” πάνω στο άλλο μονοπάτι με την κόκκινη σήμανση. Από δω και στο εξής αφήνουμε την κίτρινη σήμανση και ακολουθούμε την κόκκινη.
Ανηφορίζουμε στην πλαγιά (αυτό είναι το δυσκολότερο κομμάτι της διαδρομής) μέχρι να βγούμε στο ξέφωτο. Από κει και πέρα κατεβαίνουμε το μονοπάτι ανάμεσα από τις καστανιές μέχρι να βγούμε ξανά στο χωριό.

Εννοείται πως το φθινόπωρο, τα χρώματα στήνουν μια μεγάλη χρυσαφένια γιορτή. Αν θέλουμε τσιμπολογάμε κάστανα και καρύδια ή μήλα που βρίσκουμε στο δρόμο μας. Παρόμοια κατάσταση, με πολύχρωμες παλέτες και φρούτα της εποχής, συναντάμε και την άνοιξη.
Προσωπικά, δε μπορώ να σκεφτώ μεγαλύτερη ευλογία στον άνθρωπο, από τα καλούδια που του προσφέρει απλόχερα η φύση.

Δες εδώ εδώ, πολλές ακόμα πεζοπορικές διαδρομές στα νότια της ηπειρωτικής χώρας. Εσύ, επέλεξε αυτή που σου ταιριάζει καλύτερα. Και κυρίως, αυτή που σε κάνει να νιώθεις ασφαλής!
Παίδες, να αγαπάτε τα εναλλακτικά ταξίδια. Μα να σέβεστε ένα τικ παραπάνω τη φύση. Πείτε πως αυτή, είναι μητέρα όλων.
#Traveldrops_by
karidostouflo