Η Σίταινα Αρκαδίας, με την αγνή και αληθινή ομορφιά της, περνάει σχεδόν απαρατήρητη καθώς βρίσκεται στη σκιά δύο πολύ “δυνατών”, ορεινών χωριών της περιοχής!
Χρόνος ανάγνωσης: Μέχρι να κάνουμε μια βόλτα στα σοκάκια του χωριού και να σταθούμε στην πλατεία με την εκπληκτική θέα!

Μπορεί η Σίταινα να μην είναι ευρέως γνωστή, εντούτοις πρόκειται για ένα πανέμορφο ορεινό χωριό, απλωμένο θαρρείς νωχελικά, στις πλαγιές του Πάρνωνα. Όπου στρίψεις τη ματιά σου, θα δεις δέντρα, δάσος και φύση. Θα ακούσεις τα νερά να τρέχουν και τους ντόπιους να μιλάνε σε μια παράξενη και άγνωστη γλώσσα. Αν ξεχάσεις το δρόμο που σε έφερε ως εδώ, δεν αποκλείεται να νιώσεις πως αυτό το μέρος είναι κάπου μόνο του κι εσύ βρέθηκες εδώ, ως δια μαγείας!
Για να σου δώσω συντεταγμένες στο χάρτη και να προσανατολιστείς που περίπου βρισκόμαστε, έχε υπόψη σου πως η Σίταινα Αρκαδίας βρίσκεται μόλις 6 χιλιόμετρα, βόρεια της ιστορικής Καστάνιτσας από τη μία πλευρά και μόλις 8 χιλιόμετρα, νότια του Πλάτανου. Είμαστε δηλαδή στη μέση του αρκαδικού χάρτη, επάνω στον Πάρνωνα κι ανάμεσα σε δύο πανέμορφους οικισμούς.

Η αρχοντική Σίταινα Αρκαδίας με τις δύο συνοικίες και την πλατεία με την απέραντη θέα
Το χωριό είναι χτισμένο στα 700 μέτρα υψόμετρο στον Πάρνωνα. Εκτείνεται σε δυο πλαγιές οι οποίες χωρίζονται από μια ρεματιά. Πρόκειται για το φαράγγι του Λούλουγγα, το οποίο μπορείς να εξερευνήσεις κάνοντας πεζοπορία. Φαντάσου ένα χωριό με δυο συνοικίες, φτιαγμένες ή μία σχεδόν απέναντι στην άλλη. Σαν να λέμε δυο μεγάλες, αντικριστές γειτονιές.
Όλα τα χωριά της Κυνουρίας προσφέρονται για πεζοπορικές διαδρομές με έντονο το στοιχείο της άγριας, ανεξερεύνητης φύσης. Ωστόσο, προτού ξεκινήσεις κάποιο μονοπάτι, καλό είναι να ενημερωθείς για τη βατότητά του και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Πολλές φορές λόγω έντονων καιρικών φαινομένων, μέρος των μονοπατιών ή της σήμανσης αυτών, μπορεί να έχει καταστραφεί.

Η ιστορία του χωριού που ξεκινάει από πολύ παλιά
Η ύπαρξη του οικισμού χρονολογείται από πολύ παλιά, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια επίσημη αναφορά, για τον αιώνα οικοδόμησης του οικισμού. Αξιοσημείωτη είναι όμως η αναφορά στο χρονικό της Μονεμβασιάς, όπου εκεί αναφέρεται πως κατά τα τέλη του 6ου αιώνα, πολλοί Λάκωνες μετοίκησαν σε ψηλότερη σημεία του Πάρνωνα, ώστε να προστατευτούν από τις επιδρομές των Αβάρων και των Σλάβων, που λάμβαναν χώρα εκείνη την περίοδο στην Πελοπόννησο.
Οι άνθρωποι αυτοί λοιπόν, ως κατ’ επιλογή εξόριστοι, ανέπτυξαν δικό τους πολιτισμό, αρχιτεκτονική και διάλεκτο. Η περιοχή που ονομάζουμε σήμερα Τσακωνιά, καταλαμβάνει ένα αρκετά μεγάλο μέρος του ορεινού όγκου του Πάρνωνα και περιλαμβάνει δεκατρία χωριά.

History Fact: Προφανώς η ονομασία Τσάκωνες προέρχεται από τους Λάκωνες με μια μικρή παραλλαγή
Μάλιστα υπάρχει μια προσέγγιση, όσον αφορά την έκταση της Τσακωνιάς κατά τους προγενέστερους αιώνες, που θέλει την περιοχή να φτάνει ως τον Κάβο Μαλιά. Αυτό θα μπορούσε να ισχύει, αν σκεφτούμε πως παλιότερα, λέξεις και φράσεις της τσακώνικης διαλέκτου, είχαν έντονη χρήση στην περιοχή της Λακωνίας.
Travel Tip: Πραγματικά και δίχως υπερβολές, αξίζει μια περιήγηση σε αυτά τα χωριά! Εκτός του ότι είναι όλα τους μοναδικά, έχουν να μας διηγηθούν απίστευτες και άκρως ενδιαφέρουσες ιστορίες!

Η τσακώνικη διάλεκτος που δεν έπαψε ποτέ να μιλιέται στα χωριά της Τσακωνιάς
Σαφώς κι έχεις ακούσει γι αυτή την αρχαία διάλεκτο. Αλλά κι αν δεν έχει τύχει να ακούσεις κάτι σχετικό, να η ευκαιρία! Η γλώσσα λοιπόν της Τσακωνιάς, προέρχεται από τη δωρική διάλεκτο, της αρχαίας ελληνικής γλώσσας. Για πάρα πολλά χρόνια (αιώνες για την ακρίβεια), τα τσακώνικα ήταν ο βασικός τρόπος επικοινωνίας, μεταξύ των κατοίκων της περιοχής.
Φαντάσου σε δικαστήρια εκτός περιοχής, ή άλλες υπηρεσίες που έπρεπε να υπάρξει επικοινωνία, ήταν απαραίτητη η παρουσία ανθρώπου που μιλούσε το ίδιο καλά τα ελληνικά, αλλά και τα τσακώνικα, για να κάνει το διερμηνέα. Ειδάλλως, η επικοινωνία, ήταν αδύνατη.

Η διάλεκτος άρχισε να φθίνει με την ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή, την τηλεόραση και το διαδίκτυο. Ωστόσο, γίνονται προσπάθειες να μην εξαφανιστεί αυτό το σπουδαίο κομμάτι της ιστορίας και του πολιτισμού της Τσακωνιάς. Για το λόγο αυτό, πρόσφατα η διάλεκτος αποδόθηκε γραπτώς, χρησιμοποιώντας το ελληνικό αλφάβητο. Για την καλύτερη απόδοση των λέξεων, χρησιμοποιήθηκαν επιπλέον διακριτικά και σύμβολα. Όλες αυτές οι ενέργειες έγιναν, επειδή έως τότε δεν υπήρχε καμιά επίσημη γραφή της γλώσσας.
Επειδή πρόκειται για διάλεκτο, δεν θεωρείται επίσημη γλώσσα κι έτσι, δε διδάσκεται. Εντούτοις, σε κάποια σχολεία της περιοχής, καθηγητές διδάσκουν τα τσακώνικα στα πλαίσια της προσπάθειας να μη χαθεί η διάλεκτός τους.

Geographic Tip: Στην περιοχή της Σίταινας και της Καστάνιτσας (αρχαιότερο Τσακωνοχώρι) επικράτησε μια παραλλαγή της διαλέκτου, που χρησιμοποιείται μέχρι τις μέρες μας. Αλλά δεν είναι αυτό, το παράξενο. Το παράξενο είναι, πως αυτά τα δυο γειτονικά χωριά, δεν ξεπέρασαν ποτέ τους χίλιους πεντακόσιους κατοίκους. Οπότε μιλάμε για διάλεκτο μέσα στη διάλεκτο, σε μία πολύ μικρή περιοχή. Να, αυτά είναι που λατρεύω στις περιπλανήσεις μου!
Η Σίταινα Αρκαδίας μπορεί να συνδυαστεί σε ένα πρωτότυπο #road_trip στα χωριά του Πάρνωνα. Ενδεικτικά σημείωσε την Καστάνιτσα, τον Πραστό, τον Πλάτανο στα πολύ ορεινά. Αν έχεις διάθεση, μπορείς να φτάσεις μέχρι το εμβληματικό Λεωνίδιο!
#Traveldrops_by
karidostouflo
