Η Καστάνιτσα εκτός από το αρχαιότερο χωριό της Τσακωνιάς παραμένει το ομορφότερο στολίδι της ορεινής Αρκαδίας που άφησε ανέγγιχτο ο χρόνος!
Σήμερα βολτάρουμε σε ένα από τα πιο όμορφα χωριά του Πάρνωνα και της Κυνουρίας. Ένα πραγματικό στολίδι, ανέγγιχτο στο χρόνο, ιδιαίτερα πλούσιο σε ιστορία και παράδοση. Ένα μέρος αληθινό, αγνό, παραδοσιακό, χωρίς ευτυχώς η βιομηχανία του τουρισμού να το έχει αγγίξει σε βαθμό που να χαθεί η αυθεντική γοητεία του.
Είναι εντυπωσιακό να συναντάς τέτοια παλιά χωριά. Τότε μόνο καταλαβαίνεις ποιος είναι ο πλούτος αυτής της χώρας.


Καστάνιτσα Αρκαδίας: το στολίδι της Τσακωνιάς
Η Καστάνιτσα θεωρείται το αρχαιότερο τσακωνοχώρι και μάλιστα ένα από τα μεγαλύτερα το οποίο κατοικείται ακόμη. Ιδρύθηκε τον 6ο μ.Χ. αιώνα από τους Τσάκωνες οι οποίοι κατέφυγαν στον Πάρνωνα για να γλιτώσουν από τις επιδρομές των Σλάβων.
Η πρώτη αναφορά του χωριού γίνεται το 1293 μ.Χ. όπου ο Αυτοκράτορας Βυζαντίου Ανδρόνικος με χρυσόβουλο διάταγμα δίνει προνόμια σε διάφορα χωριά του Πάρνωνα μεταξύ αυτών και η Καστάνιτσα αποκαλούμενη ως “Κώμη, η καλούμενη Κωστάντζα”.

Για 730 (και βάλε) χρόνια το χωριό με τους πέτρινους πύργους και τις σκεπές με τις πλάκες από σχιστόλιθο δεσπόζει στα 840 μ. υψόμετρο μοιρασμένο σε δυο κατάφυτες πλαγιές. Επίσης η Καστάνιτσα είναι και το ορεινότερο χωριό της νοτιοανατολικής Κυνουριάς.
Από το 1968 το χωριό έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός για να προστατευτεί η σπάνια αρχιτεκτονική του.

Η τσακώνικη διάλεκτος με τις πανάρχαιες ρίζες
Πολύ σημαντικό αλλά και ιδιαίτερο κομμάτι της ιστορίας του τόπου είναι η τσακώνικη διάλεκτος η οποία ομιλείται μόνο από τους Τσάκωνες και έχει τις ρίζες της στην πανάρχαια δωρική διάλεκτο. Όσο περνούν τα χρόνια η διάλεκτος τείνει να εξαφανιστεί αν και γίνονται προσπάθειες να μη χαθεί αυτό το σπουδαίο κομμάτι της ιστορίας.
Το αξιοσημείωτο εδώ είναι πως στην Καστάνιτσα και στο γειτονικό χωριό Σίταινα έχει επικρατήσει μια παραλλαγή της διαλέκτου που σώθηκε με τους αιώνες και αναπτύχθηκε σε μια περιοχή που ποτέ δεν ξεπέρασε τους 1500 κατοίκους!

Διάβασε τα παρακάτω για να καταλάβεις τι ακριβώς εννοούμε όταν λέμε πως τα τσακώνικα είναι μια διάλεκτος που δεν πρέπει να χαθεί:
- Στην απογραφή του 1907 τα τσακωνικά δηλώθηκαν σαν επίσημη γλώσσα από 823 άτομα
- Η πρώτη επίσημη αναφορά στη διάλεκτο έγινε το 1668 από έναν Τούρκο περιηγητή
- Σήμερα υπολογίζεται ότι μιλούν τη γλώσσα περίπου 300 άτομα σε όλη την Τσακωνιά
- Εφόσον τα τσακώνικα δεν είναι επίσημη γλώσσα χώρας ή περιοχής δεν διδάσκεται
- Σύμφωνα με τον κατάλογο της UNESCO σήμερα η διάλεκτος βρίσκεται υπό εξαφάνιση γι αυτό και ο οργανισμός διοργανώνει διάφορα προγράμματα για τη διάσωσή της
- Επίσης η Ακαδημία Αθηνών έχει οργανώσει κατά καιρούς διαλεκτολογικές αποστολές στην περιοχή με σκοπό την καταγραφή της διαλέκτου

Η Καστάνιτσα σαν ένας από τους top ορεινούς προορισμούς του Πάρνωνα
Το μέρος είναι καταπληκτικό! χωρίς αμφιβολία και χωρίς να λέμε πολλά πολλά…. Οι φωτογραφίες άλλωστε είναι από μόνες τους μια πραγματική βουτιά σε άλλο χρόνο, ίσως και σε άλλο τόπο. Ξέρεις, σαν εκείνα τα μέρη που χαζεύεις στο διαδίκτυο και μοιάζουν τόσο παραμυθένια που φοβάσαι να τα “αγγίξεις”.
Αυτό είναι η Καστάνιτσα, ένα παράξενο ταξίδι.Ένα χάσιμο σε κάτι εξίσου παραμυθένιο κι εξίσου αληθινό. Για να το νιώσεις, πρέπει απλώς να σκαρφαλώσεις στην πλάτη του Πάρνωνα. Μη σε αγχώνουν τα χιλιόμετρα στο δάσος. Είμαι περισσότερο και από βέβαιη πως θα το απολαύσεις.

Εδώ που λες θα βρεις παραδοσιακό ξενώνα για τη διαμονή σου, κατάλυμα airbnb σε ό,τι πιο αυθεντικό μπορείς να βρεις και φυσικά ταβερνάκια με πεντανόστιμο φαγητό! Πρωταγωνιστής στα πιάτα (όταν η εποχή το επιτρέπει), φυσικά το κάστανο που υπάρχει άφθονο στην περιοχή. Κόκορας κοκκινιστός δυνατός, αγριογούρουνο στη γάστρα, τηγανόψωμο και άγρια χόρτα. Καλό κρασάκι δίπλα από το τζάκι και σπιτικά γλυκά για το τελείωμα.
Μπορείς μάλιστα να ψωνίσεις και διάφορα καλούδια για το σπίτι σου. Από ξηρούς καρπούς, φρούτα, ντόπιο μέλι και κάστανα μέχρι γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες.

Μην ξεχάσω να σου αναφέρω πως κάθε χρόνο το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτώβρη γίνεται στο χωριό η γιορτή του κάστανου. Μια γιορτή αφιερωμένη στον καρπό – βασιλιά του φθινοπώρου. Η γιορτή κάστανου γίνεται τα τελευταία 39 χρόνια και είναι μια από τις πιο γνωστές και διαδεδομένες της Πελοποννήσου.
Αν ψάχνεσαι να στριφογυρίσεις στα διπλανά χωριά, τότε η γραφική Σίταινα, ο Πλάτανος με τα τρεχούμενα νερά και ο μεσαιωνικός Πραστός αποτελούν πάντα ιδανικές επιλογές!
Έλα παραδέξου το! Ψήθηκες να πάρεις τα βουνά το επόμενο Σαββατοκύριακο και ήδη ψάχνεσαι για Καστάνιτσα! Μεταξύ μας τώρα… πολύ καλά κάνεις. Εγώ μαζί σου!
#ΤravelDrops_by
karidotsouflo

1 comments
Τι όμορφο άρθρο!!