Αν θες να ζήσεις την απόλυτη ορεινή εμπειρία τότε πρέπει να βάλεις στα sos της #travel λίστας σου αυτό το χωριό του Ταϋγέτου _ Καστόρι Λακωνίας!
Χτισμένο σε υψόμετρο 500 μέτρων, το Καστόρειο όπως είναι η επίσημη ονομασία του, Καστανιά όπως το αποκαλούσαν για πολλά χρόνια (μέχρι το 1921), είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο εντυπωσιακά ορεινά χωριά της Λακωνίας. Χωριό αυθεντικό, πολύχρωμο, χωμένο μέσα σε μια πράσινη αγκαλιά. Μάλιστα στις μέρες μας αποτελεί το κέντρο όλων των γειτονικών χωριών κι εδώ στεγάζονται πολλές από τις υπηρεσίες.
Καστόρι Ταϋγέτου _ ένα πανέμορφο χωριό με γιορτές που αξίζει να παρευρεθείς
Το πρώτο πράγμα που σίγουρα προκαλεί εντύπωση ερχόμενοι σε αυτό το μέρος είναι η αρχιτεκτονική των σπιτιών. Σίγουρα φερμένα από άλλη εποχή, μακρινή και κάπως “ξένη” σε εμάς τους “σύγχρονους”. Όμως η αρχοντιά των λιθόκτιστων σπιτιών ιδιαιτέρως στον διπλό κεντρικό δρόμο του οικισμού, δεν περνάει απαρατήρητη. Αυτό που αγαπώ λίγο παραπάνω σε αυτό το μέρος είναι τα δέντρα πάνω στο δρόμο και τα νερά που τρέχουν στο πλάι.
Αυτό δε, που απογειώνει την ομορφιά τους και σε αναγκάζει να στέκεσαι και να τα χαζεύεις, είναι τα χρώματα τους. Ένα συνονθύλευμα από μια ολοζώντανη παλέτα που έβαψε σε όλους τους τόνους αυτό το χωριό. Με φόντο φυσικά το καταπράσινο τοπίο του Ταϋγέτου που το φθινόπωρο παίρνει χρυσαφιές αποχρώσεις και γίνεται ο πιο αξιοζήλευτος καμβάς ολόκληρης της πλάσης.
Μην ξεχνάμε και τα πολύ όμορφα και περιποιημένα μαγαζάκια σε αυτό δρόμο είτε πρόκειται για μικρές επιχειρήσεις οικοτεχνίας ή μικρά ταβερνάκια και καφενεία.
Στο πολύ #sos βάλε (θυμήσου μάλλον όταν έρθει η εποχή!) το φαντασμαγορικό καρναβάλι της Μουντζουροδευτέρας (Καθαρά Δευτέρα) που σίγουρα είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Λακωνίας.
Επίσης η γιορτή της μπουκουβάλας (ψωμί ψημένο στα κάρβουνα με φρέσκο ελαιόλαδο, ρίγανη και λεμόνι) θεωρείται ο μεγαλύτερος αγροτικός θεσμός της περιοχής. Πραγματοποιείται το μήνα Νοέμβριο και σηματοδοτεί την έναρξη του μαζέματος της ελιάς.
Αφήνοντας λίγο στην άκρη τους ρομαντισμούς, έλα να σε ξεναγήσω σε αυτό τον μίνι παράδεισο. Γιατί ξέρεις: κάθε παράδεισος που δημιουργείται σε αυτό τον κόσμο είναι αφιερωμένος στον άνθρωπο!
Άγρια φαράγγια, ποτάμια και πεζοπορίες
Το Καστόρι το αγαπούν ιδιαίτερα οι φυσιολάτρες και πολλούς και ποικίλους λόγους. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η πεζοπορική δραστηριότητα στην περιοχή. Από το Καστόρι ξεκινούν αρκετά μονοπάτια με προορισμούς φαράγγια, πλαγιές και κορυφές του Ταϋγέτου καθώς επίσης και ξωκλήσια στο βουνό.
Η πιο γνωστή διαδρομή στο βουνό είναι το Φαράγγι των Μύλων το οποίο συνδέει το Καστόρι με το χωριό Γεωργίτσι. Ο πιο εύκολος τρόπος για να περάσουμε το φαράγγι είναι να ξεκινήσουμε από το Γεωργίτσι και κατεβαίνοντας μέσα από μια εκπληκτική (πραγματικά!) διαδρομή να καταλήξουμε στο Καστόρι. Συνολική απόσταση του φαραγγιού είναι 9,6 χλμ και χρειαζόμαστε περίπου 3 – 4 ώρες να το διασχίσουμε.
Το μόνο που πρέπει να έχουμε κατά νου είναι πως στο 4ο περίπου χιλιόμετρο του φαραγγιού (ερχόμενοι από Γεωργίτσι) υπάρχει ένα δύσκολο σημείο που αν έχει πολύ νερό το ποτάμι, είναι αδύνατον να το περάσουμε χωρίς εξοπλισμό και κυρίως χωρίς εμπειρία και γνώσεις σε αντίστοιχα περάσματα. Αυτό συμβαίνει κυρίως το χειμώνα και την άνοιξη που με τις βροχές έχει κατεβάσει νερό το φαράγγι.
Ενδιαφέρον είναι και το Βρυσιώτικο φαράγγι που προσεγγίζουμε μέσα από το μονοπάτι ξεκινώντας από τον χώρο αναψυχής στο ποτάμι του Κάστορα, στο δρόμο προς Γεωργίτσι. Δε θα χρειαστεί να περπατήσουμε πάνω από μισή ώρα μέχρι να φτάσουμε ακολουθώντας τη σχετική σήμανση.
Παναγία η Μισοσπορίτισσα _ το θρυλικό ξωκλήσι
Η Παναγία η Μισοσπορίτισσα είναι ένα από τα σημεία που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείς. Πρόκειται για ένα πολύ μικρό εκκλησάκι χωμένο μέσα σε μια σπηλιά στο βράχο του Ταϋγέτου. Μάλιστα εδώ ήταν και το ασκηταριό του Αγίου Θεοκλήτου.
Η παράδοση θέλει μια γυναίκα να βρίσκει την εικόνα της Παναγίας στο βράχο μετά από όνειρο που είδε και να τη μεταφέρει στο σπίτι της. Η εικόνα όμως γύρισε ξανά στη σπηλιά του βράχου κι έτσι χτίστηκε εκεί αυτό το πανέμορφο κι άκρως επιβλητικό εκκλησάκι.
Η ονομασία Μισοσπορίτισσα σημαίνει “μέση της σποράς”. Επειδή η εκκλησία γιορτάζει 21 Νοεμβρίου, οι αγρότες τότε βρίσκονται τη μέση της σποράς των χωραφιών τους. Έτσι η Παναγία πήρε το όνομά της και βοηθά όλους εκείνους που ασχολούνται με τη γεωργία.
Περιττό να σου πω πως από δω η θέα προς όλο το χωριό είναι απλώς μαγική! Όλα στο πιάτο, όλα σε ένα πανέμορφο σκηνικό που θαρρείς πως είναι ψεύτικο. Η πόρτα είναι ανοιχτή και μπορείς να μπεις στην εκκλησία. Φεύγοντας θυμήσου να σβήσεις κεριά και καντήλια που έχεις ανάψει. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της πυρκαγιάς.
Εδώ θα φτάσεις αν ακολουθήσεις τα ταμπελάκια από τις πηγές του Αγίου Μάμα στην αρχή του χωριού (ερχόμενος από Σπάρτη). Αρχικά θα κινηθείς σε άσφαλτο (200 πρώτα μέτρα) και μετά θα πάρεις το μονοπάτι με τα πλατιά σκαλιά μέχρι να φτάσεις στην εκκλησία. Η συνολική απόσταση είναι μόνο 500 μέτρα και δε θα χρειαστείς περισσότερο από 10 λεπτά.
Είδες που σου λέω να ψάχνεσαι ένα κατιτίς παραπάνω στα ταξίδια σου; Όσο ψάχνεσαι, τόσο κερδίζεις εικόνες στιγμές και ομορφιές!
#ΤravelDrops_by
karidotsouflo